Ga naar hoofdinhoud

Dressuurdag 2: Twintig hengsten, maar weinig nieuw bloed

Cat.nr 362 Kaiser DVB (De Niro x Johnson - Foto: Jacquelien van Tartwijk
In tegenstelling tot de eerste dag waar de jury met gemak 27 zonen van vooral bewezen verervers aanwees, was het op de tweede dag zoeken. “Het is ons gelukt een aantal lang gelijnde grootramige paarden aan te wijzen, maar het was zoeken. Ondanks het aanbod konden we weinig nieuw bloed selecteren. Arlando heeft bewezen aanleg voor piaffe en passage te hebben en we zijn dan ook blij dat we van hem drie zonen hebben kunnen aanwijzen”, aldus juryvoorzitter Bert Rutten.  

Opvallend is dat deze drie Arlando’s allemaal uit dezelfde stam  komen. De gelukkigste fokker van de dag was dan ook zonder meer Appie Hofenk uit Toldijk, waarvan twee Arlando-nazaten (die erg op elkaar leken en Arlando’s vader Paddox verrieden in voorkomen) uit hetzelfde merrienestje(Fioretta van Uphill en haar moeder Jiovette van Flemmingh x Nimmerdor x Nocturn) richting Den Bosch zag gaan.

Niet geboren bij Hofenk, maar wel Jiovette als grootmoeder heeft cat.nr 311 Kensington (Arlando x Special D x Flemmingh). Deze hengst werd geboren bij J. Dijk uit Bergentheim.

Halfbroer van Habibi DVB

In de eerste groep liet zich meteen een smaakmaker van de dag zien, te weten de halfbroer van Habibi DBV (Don Schufro),362 Kaiser DVB (De Niro uit Kostendrukkers Davina van Johnson). Een lang gelijnde modern gemodelleerde bruine uit een super sportmoederlijn, die met go en afdruk bewoog. De galop zou misschien met nog iets meer afdruk getoond kunnen worden. Kortom: een complete hengst.

Andere De Niro’s overtuigen niet

De andere (vaak laatrijpe) zonen van De Niro konden niet overtuigen in exterieur (rug) en beweging, maar toen de jury in de laatste groep nog wel de zware cat.nr 361 (De Niro x Jazz) meenam, rees meteen de vraag of dan ook de halfbroer van El Capone en Feelgood, cat.nr  364 (De Niro x OO Seven), komende uit een vrijere lijn met sport, niet eerder een kans had moeten krijgen.

Lang wachten op uitslag in groep 5

In groep vijf duurde het lang voor de jury haar besluiten nam en de discussie wat uit de weg leek te gaan. Aangewezen werden van Blue Hors Zack, twee zonen met goed scharnierende gewrichten in de draf. Met name cat.nr 315 (mv. Jazz x Vincent x Pretendent en dus ingeteeld op Pretendent) liet een goed gebruik van het iets lange achterbeen zien.

Dat de jury in deze groep ook twee zonen van Capri Sonne jr een ticket gaf kwam royaal over. “De vos 328 (mv. Rubiquil x Hexagon’s Louisville, red.) valt op door zijn lichtvoetigheid en de zwarte 329 (Westpoint x Rubiquil, red.) komt uit een super sportnestje. We nemen de pedigree in zo’n geval in positieve zin mee” was het commentaar van Rutten en hij wilde het niet hebben over de stap.

Dat in dezelfde groep ook meeging cat.nr 337 (Charmeur x veulenboeker van Negro x hulpveulenboeker van Obrecht x onbekend) was vreemd. “In negatieve zin speelt de pedigree nu nog geen rol en zijn optreden was goed genoeg om hem een podium in Den Bosch te geven”.

Een van zes Dante Weltino’s

Van de zes zonen van Dante Weltino kon alleen doorverwezen worden en dat was terecht, cat.nr 347 (Dante Weltino x Vivaldi). De halfbroer van de vorig jaar naar Helgstrand verkochte Jack Sparrow (Expression x Vivaldi) viel op door zijn model en goede instelling en daar ontbrak het bij de halfbroers aan. Van twee zonen van Desperado liet zich met veel front zien cat.nr 370 (mv. Houston x Ariban xx).

Mooie afsluiter

Hoewel de stap nog even overtuigender zou mogen was ook de afsluiter cat.nr 380 (Dream Boy x Krack C) een van de betere paarden van de dag. Een donkerbruine met veel voorkant die zich excellent verkocht.

20 hengsten door

Van de 64 gepresenteerde hengsten op de tweede dag gaan er 20 door, waarbij Arlando drie zonen leverde en Capri Sonne jr., Charmeur, Desperado, Dreamboy, De Niro, Bordeaux en Blue Hors Zack twee zonen een ronde verder zagen gaan.

Klik hier voor de overzichtspagina
Klik hier voor de doorverwezen hengsten van dressuurdag 2

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.