Ga naar hoofdinhoud

Ealba VDL springtopper op stamboekkeuring

Foto Lonneke Ruesink

De stamboekkeuringen in het Friese Boijl leverde de afgelopen twee dagen een grote groep kwalitatief overtuigende paarden op voor de Centrale Keuring. De lijn werd dinsdag al positief ingezet en nam woensdag met goede springpaarden een enorme vlucht. Maar liefst zo’n 60% van de aangeboden paarden kon met het sterpredicaat op zak naar huis. “We gaan de Centrale Keuring met heel veel vertrouwen tegemoet, met zoveel fijne paarden!”, meldt regio-inspecteur Bart Henstra tevreden.

Openingsdag

De eerste dag kregen de inspecteurs Henstra en Harrie Derks 24 springpaarden te beoordelen, tweederde hiervan werd ster. Bij de eyecatchers van de dag behoorden ook drie merries gefokt door- en geregistreerd bij VDL Stud uit Bears. Het mooiste model van deze drie had Zirocco Blue VDL-dochter Erelena VDL (uit Relena VDL ster v.Corland). Naast 85 voor exterieur kreeg de merrie 80 voor het springen, evenals haar twee stalgenotes. Deze beide merries kregen ook dit puntenaantal voor hun exterieur. De beste cijfers voor het springen kreeg dinsdag Zavall VDL-dochter Elzarena (uit Eltina keur pref prest v. Zeoliet, f/g H. en A. Sybrandi-Merkus uit Deinum), die dik de ster verdiende met 75 punten voor exterieur en 85 voor het springen.

Het team van Henstra en Derks kon ook nog zes van de achttien dressuurmerries ster verklaren, waarbij Zhivago-dochter Evariska (uit Variska ster v.Nourejev, fokker A. Dijkstra uit Opende) de opvallendste was met 75 punten voor exterieur en 80 voor beweging.

Het andere inspecteursteam, bestaande uit Dirk Reijne en Marijke Kool, beoordeelden 41 dressuurpaarden en konden het sterpredicaat aan zeventien merries kwijt. Jazz-dochter Eskara de Jeu (uit Okara keur pref v.Jetset-D, fokker Emmy de Jeu uit Oosterstreek) van M. de Boer uit Beilen was de uitschieter met 85 punten voor exterieur en beweging. Ook 85 punten voor beweging, maar 80 voor exterieur kreeg Johnson-dochter Elanta B (uit Arianta vb v.Tuschinski, f/g J. Bruining uit Surhuisterveen).

Dag twee

Henstra en Derks konden woensdag veel punten kwijt aan topper Ealba VDL (Zavall VDL uit Re’Alba VDL v. Galoubet A) van f/g VDL Stud uit Bears. Ze sprong naar een zeer bewonderenswaardige 90 punten voor het springen en kreeg daarnaast ook 80 punten voor het model. “Een heel royaal ontwikkelde merrie met een sterke bovenlijn. Tijdens het springen bukt ze heel goed op de sprong en ook het overzicht dat ze toont valt op. Daarnaast springt ze goed in de manieren, met heel veel vermogen en vielen daarnaast haar souplesse en lichaamsgebruik positief op”, vertelt Henstra. Maar liefst vier merries kregen 80 punten voor exterieur en springen.

Het andere team, bestaande uit Wim Versteeg en Ben Bontjer, kreeg eveneens een heel aantal opvallende paarden in de baan. Vier paarden konden door dit team met 85 punten voor het springen worden beloond, waarbij Elrite Jr (Arezzo VDL uit Ulrite VDL stb-ext v. Ahorn, f/g J. Reitsma uit Driesum) ook nog eens 85 punten voor exterieur kreeg.

Klik hier voor alle startlijsten en uitslagen.

Bron: Horses / KWPN

 

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook