Ga naar hoofdinhoud

Gefladder

In Herning moesten de hengsten op de keuring van het Deens Warmbloed vier dagen achter elkaar vol aan de bak: aan de hand, aan de longe, in het vrijbewegen en onder het zadel (!). En als zo’n nauwelijks driejarige hengst pech had, kreeg hij een premie en moest ‘ie zondag aan het eind van de middag wéér opdraven.


Het moet niet gekker worden. Maar dat werd het wel. De volgende dag verscheen de nieuwe lichting van het Deens Warmbloed in Vilhelmsborg op het appél voor het tiendaagse karakteronderzoek. Dat klinkt als een paraplu die uit het plafond naar beneden valt, maar het is gewoon tien dagen trainen onder het zadel.

Paarden zijn bewegingsdieren en ook jonge paarden kunnen prima trainingsarbeid verwerken. Het is even de vraag hóe die jonge hengsten worden getraind als het stamboek de eigenaren verplicht om hun driejarigen aan dit circus mee te laten doen. Sommigen zullen dat vakkundig doen, maar het Dansk Varmblod kan niet voorkomen dat er ook hippische klungels aan het DVB-spelletje meedoen.

Een maand geleden vroeg ik me na afloop van de KWPN Hengstenkeuring af hoe het toch komt dat zo weinig goedgekeurde dressuurhengsten doordringen tot de Grand Prix. Dat is een kwalijke zaak omdat de ervaring leert dat succesvolle Grand Prix-hengsten de beste verervers zijn. In Herning realiseerde ik me maar weer eens dat een verkeerde selectie niet de enige oorzaak is. Er gaan ook veel hengsten af door een zijdeur nog voor ze het hoogste niveau hebben kunnen behalen, gewoon omdat ze op jonge leeftijd veel te veel op showbeweging gereden zijn. In Nederland, Duitsland, maar zeker ook in het dressuurgekke Denemarken, waar een uitgestrekte draf niet uitgestrekt genoeg kan zijn.
Het gefladder van merrietrekker Sezuan leverde in de Deense hengstencompetitie een 9,9 en luid gejuich van de tribune op, maar de hengst kon niet eens aan kop van de rubriek geplaatst worden omdat hij nog te jong was. Het stamboek stond deze spectaculaire voorstelling ‘hors concours’ toe en draagt dus verantwoordelijkheid, zo niet voor een mogelijke blessure, dan toch wel voor het afgeven van een volkomen verkeerd signaal.

Ik begrijp dat het stamboek van WBFSH-voorzitter Jan Pedersen en beschermvrouwe prinses Benedikte zich weinig gelegen laat liggen aan dierbeschermende maatregelen. Maar laten ze dan uit foktechnische overwegingen ophouden met dit kindermisbruik. Door jonge talenten te overnemen verschijnen ze niet in de Grand Prix en weten we nooit – of pas als hun kinderen oud zijn – of het goede verervers zijn.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze column verscheen woensdag 14 maart 2013 in De Paardenkrant.

5 reacties op “Gefladder

 • Meta van Oosten-Nieuwenhuyzen

  Tja meneer Rosie 😉 U komt nogal eens ergens,als het om “toppaarden” gaat en U geeft regelmatig zorgwekkende signalen af inzake het welzijn van deze edele dieren die nergens om gevraagd hebben!
  U kent ook veel mensen in dat wereldje,blijkt uit Uw verslagen.
  Daarom lijkt U mij nou juist DE aangewezen persoon om deze paarden te volgen en te rapporteren hoe het hen vergaat tijdens hun korte aanwezigheid in de spotlights en hun pijlsnelle afgang naar de vergetelheid of de eeuwige jachtvelden!
  Juist iemand als U kunt voor deze dieren een lobby richting de stamboeken en wellicht de makers van de wet maken en HET PAARD BESCHERMEN TEGEN DE MENS,wiens eerste prioriteit is ,het zo snel mogelijk vullen van de beurs!
  U geeft er blijk van dat u een geweten hebt ten opzichte van het paard,kom op voor deze dieren en breng het in de praktijk,wij volgen U en ondertekenen Uw petities! AKTIE!
  😉

 • Maria vd Berg

  Hallo Meta

  Is dat niet de expliciete taak van het gehele journaille? Journalisten zouden te alle tijde onafhankelijk en kritisch verslag moeten doen. Daar hoort onderzoeksjournalistiek ook bij! Mij lijkt dhr. Rosie eerder een ‘roepende in de woestijn’ . Corrigeer me ‘if i am wrong’.

 • meta van Oosten-Nieuwenhuyzen

  Hahaahh :-)…zou kunnen, maar laten we hem het voordeel van Uw twijfel geven!
  Zijn foto zou zo kunnen prijken op een verkiezingspamflet!
  Als hij zaait…kan zelfs de woestijn bloeien als een roos (Jesaja geloof ik :-))

 • Dirk Willem Rosie

  @Meta van Oosten
  Over de rol van de journalistiek verschillen we van mening. Mijn beroepsgroep stelt kwesties aan de orde. Vervolgens is het aan de publieke opinie en aan de officiële instanties die daar gevoelig voor zijn om in het geval van misstanden tot actie over te gaan. Maar omdat stamboeken en sportbonden ziende blind en horende doof zijn als het gaat om de selectie en beoordeling van jonge dressuurtalenten, raak ik inderdaad in de verleiding om tot actie over te gaan. De vraag is alleen: welke actie? Van welk protest tegen grootloperij valt succes te verwachten? Haalt u zich eens de gemiddelde Pavo Cup-kampioen of hengstencompetitiewinnaar voor de geest. Welk jurylid waagt het om daar een Valegro- of Undercover-achtige vierjarige van te laten winnen? Welk jurylid heeft de moed om Andreas Helgstrand tot de orde te roepen, terwijl het publiek in aanbidding ligt voor zijn hengst Sezuan?

 • Meta van Oosten-Nieuwenhuyzen

  @ Dirk Rosie
  Dat riekt naar corruptie, vriendendiensten/wederdienst,angst voor hun baan,status….?
  Of men (het deskundige publiek) gedraagt zich als in het sprookje “De nieuwe kleren van de Keizer”
  Misschien kunt U wellicht eens zo’n jurylid inerviewen en vragen over het hoe en waarom?

  En als moraal van het verhaal zou je kunnen stellen dat castreren kan leiden tot het (levens)behoud van een dressuur gefokte hengst die alle eigenschappen en het vermogen bezit (onder de juiste ruiter)om ooit GP te kunnen rijden..lange zin….als we kijken naar de prestaties van Parzival,Undercover,Valegro,Bonnfire en Salinero.
  Maar dat zal wel weer “vloeken in de kerk zijn”,want zonder Gribaldisperma was er nooit een Totilas geweest….
  Dus… we mijmeren gewoon verder en maken een heerlijke strandrit door weer en wind op onze eigen anonieme topper, daarna een slobbertje en een berg hooi.We kijken nogmaals naar de laatste publieke rit van Salinero ,die we een heerlijk en lang gezond pensioen toewensen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook