Ga naar hoofdinhoud

Veertien keer 70 punten of hoger op Limburgse thuiskeuringen

Rondstappen springmerries Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

Inspecteurs Arnold Kootstra en Petro Trommelen waren zaterdag op pad in Limburg om merries thuis op te nemen in de stamboek en waar mogelijk, direct ster te verklaren. Met acht spring- en tien dressuurmerries, die in het stamboek konden worden opgenomen was het een succesvolle dag.

Veertien van deze achttien merries behaalden de minimale score van 70 punten voor het sterpredicaat.

Lichte Tour

De oudere dressuurmerries Donna (Don Gigolo uit Fobena van Foxtrott) van Ron Smeets uit Hulsberg en Donnacetta (Sandro Hit uit Donnacette van Donnerhall) van De IJzeren Man uit Weert hebben beide gepresteerd op Lichte Tour-niveau en worden, wanneer ze aan de aanvullende eisen voor buitenlands geregistreerde merries voldaan hebben, direct ster. “Aan de 1.82m metende merrie Donna konden we 75 punten geven voor het exterieur. Zij is een langgelijnd bloedpaard met hard fundament en veel uitstraling”, aldus Trommelen.

Niet aangemeld

“De negentienjarige Donnacetta was vooraf niet aangemeld voor de thuiskeuring maar haar beide Negro-dochters konden we met 75 punten voor exterieur opnemen in het stamboek en toen bleek dat ze de moeder ook nog hadden staan bij De IJzeren Man. Ze heeft zich nog goed bewaard en heeft zich bewezen in de sport”, vertelt Trommelen. Die beide dochters zijn de zesjarige Imagine (Negro uit Donnacetta van Sandro Hit) van fokker Björn van Kessel en De IJzeren Man, en de één jaar jongere Just Me. “Imagine is geklasseerd in het Z2 en kon daardoor ook direct ster verklaard worden. Dit is een hoogbenige merrie met goede bovenlijn en lange croupe. Haar jongere zus is wat meer langgelijnd, heeft een lange croupe en hard, correct fundament.”

Goed gemodelleerde springmerries

Verderop in Weert konden ook twee zussen in het stamboek worden opgenomen. De vijfjarige Justitia Especiale (Bubalu VDL uit Titia elite IBOP-spr PROK van Carthago) kreeg zelfs 80 punten voor exterieur, haar één jaar oudere zus Inspired by Especiale (v. Montender) is opgenomen met 75 punten. “Op dit adres begonnen we ’s ochtends de dag gelijk goed. Het zijn twee langgelijnde, goed ontwikkelde merries met een goede bovenlijn. De Bubalu VDL-dochter is heel correct gebouwd, met goed fundament en veel uitstraling”, lichtte Kootstra toe. Beide merries zijn van fokker Jenneke Smit, die uit dezelfde moeder dit jaar de hengst Lieveling Especiale (v. Jilbert van ’t Ruytershof) kreeg aangewezen.

80 punten voor de draf

Met 75 punten heeft de driejarige Connect-dochter Lucien (uit Eline ster van Arezzo VDL, fokker Richard Schoenaker uit Rutten) van J.W. Vink en J.M. Kateman uit Ottersum ook een goede eerste stap richting sterpredicaat gezet. “Dit is een jeugdige, correct gebouwde merrie die goed in het rechthoeksmodel staan en veel uitstraling heeft. Ze is nog wat arm in de bespiering, en liet aan de hand een goede manier van bewegen zien. Zo konden we haar 80 punten voor de draf geven.”

Tot slot kreeg ook de driejarige Cape Coral RBF Z-dochter Lindores Abby (uit Zivona ster IBOP-spr van Elmshorn) 75 punten voor exterieur. “Dit is een goed ontwikkelde, langgelijnde merrie met correct fundament en jeugduitstraling.” Net als de andere merries kan zij later dit jaar op een reguliere stamboekkeuring worden aangeboden om met een minimale score van 75 punten voor het vrij springen direct ster te worden, of via de aanlegtesten of sport.

Bron: KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook