Ga naar hoofdinhoud

Keuringscommissie positief over laatste springdag

166 (Etoulon x Corland) Foto: Jacquelien van Tartwijk / De Paardenkrant
"Het gemiddelde van vandaag lag toch weer hoger dan het gemiddelde van de afgelopen dagen. Positief is dat het om nakomelingen van vooral jonge hengsten ging", aldus een tevreden hengstenkeuringscommissievoorzitter Cor Loeffen. Uit zijn eerste jaargang kreeg spraakmaker Etoulon VDL maar liefst zes nakomelingen doorverwezen naar Den Bosch, terwijl verrichtingstopper Dexter R en de Lanaken-topper Entertainer drie nakomelingen een ronde verder zagen gaan. 25 hengsten verkregen vandaag groen licht.

Dexter R gaf direct zijn visitekaartje af in de eerste groep met 123 (Dexter R x Mermus R), een van de best springende hengsten van de dag. De over veel reflexen, lichtvoetigheid en techniek beschikkende vos imponeerde met zijn springkwaliteiten, terwijl halfbroer 125 (Dexter R x Numero Uno) ook een goede verrichting toonde en interessant gefokt is. De hengst is immers gefokt uit de volle zus van Grand Prix-springhengst Unaniem. Ook een hoogvlieger in de eerste groep was 139 (Douglas x Contender), die opviel met vermogen, macht en een krachtige galoppade.

Later verkreeg ook de fijn springende 126 (Dexter R x Indoctro) een ticket voor Den Bosch. “Van Dexter R kun je zeggen dat het royale paarden zijn met vermogen, die echter niet traag op de sprong zijn en ook wel een goed lichaamsgebruik hebben”, stelt Loeffen. Van de zesjarige Warrant-zoon Entertainer mochten eveneens drie zonen een ronde verder. Deze hengsten vielen op met knappe modellen en voorzichtige manier van springen met reflexen. “We zien bij deze hengsten veel terug van de vader. Zowel qua model als qua springen”, vindt ook Cor Loeffen.

Etoulon VDL (Toulon x Calvados) was uiteraard de meest besproken hengst in Ermelo. Hij was al topleverancier voor de eerste bezichtiging in Ermelo en met zes nakomelingen voor Den Bosch lijkt hij ook daar de best vertegenwoordigde hengst te worden. “Qua exterieur leken de Etoulons misschien wat wisselend, maar deze hengst heeft natuurlijk heel veel gedekt in zijn eerste jaar en daardoor allerlei soorten merries bediend”, verklaart Loeffen. “Het merendeel van de Etoulons beschikt net als hijzelf over reflexen en het instinct om foutloos te blijven.”
166 (Etoulon VDL x Corland) was zonder twijfel de meest complete zoon van Etoulon. De scherpe schimmel deed qua techniek en reflexen het meest denken aan zijn spectaculair springende vader en overtuigde op alle fronten. De over het algemeen knap gemodelleerde Etoulons toonden allemaal voorzichtigheid en over het algemeen macht, maar waren weleens wat wisselend in he voorbeen. Etoulon x Corland lijkt een goede combinatie, want ook de met veel inzet springende 167 viel zeer positief op en is geboren uit deze combinatie.

Een zeer opvallende springer was ook 143 (El Salvador x Nabab de Rêve) – gefokt uit dezelfde moeder als Kim Brils Grand Prix-springpaard Baco. Deze hengst was de enige doorverwezen zoon van El Salvador, die drie hengsten op de keuring had vandaag. De kleinzoon van Nabab de Rêve viel op met extreem veel macht en goede achterhandtechniek. Ook de twee nakomelingen van Dortmund HS konden de jury overtuigen en Elton John, Emir R en Elvaro kregen allen hun enige zoon op de keuring door naar Den Bosch.

Groep 1:
Cat. nr. 123 (Dexter R x Mermus R). Fokker: Stal Roelofs uit Den Ham. Gebruiker: S.J.M.M. Adamowicz uit Emmen.
Cat. nr. 125 (Dexter R x Numero Uno). Fokker/Gebruiker: J. Sturkenboom uit Schalwijk. Gebruiker: Stal van Vliet BV uit IJsselstein.
Cat. nr. 139 (Douglas x Contender). Fokker/Gebruiker: VDL Stud uit Bears.

Groep 2:
Cat. nr. 016 (Balou du Rouet x Quasimodo Z). Fokker/Gebruiker: D. Maarse uit Wellerlooi.
Cat. nr. 102 (Cream on Top x Douglas). Fokker/Gebruiker: Hans Dings BV uit Heeze.
Cat. nr. 178 ( Etoulon VDL x Coromino). Fokker/Gebruiker: J.M. Breukink uit Brummen.

Groep 3:
Cat. nr. 140 (Durango VDL x Kigali). Fokker/Gebruiker: E. Veenstra uit Nuis.
Cat. nr. 150 (Eldorado van de Zeshoek x Casco). Fokker/Gebruiker: B. van Noorloos uit Woudrichem.
Cat. nr. 173 (Etoulon VDL x Gran Corrado). Fokker: H. Poppelaars uit Heusden. Gebruiker: MT-Stables uit Kootwijkerbroek.
Cat. nr. 176 (Etoulon VDL x Indoctro). Fokker: M. Terpstra uit Aalzum. Gebruikers: VDL Stud uit Bears en R. Rikkert uit Enter.

Groep 4:
Cat. nr. 163 (Entertainer x Canturano). Fokkers: F.A.G. de Crom uit Someren en J.M. Geertsema-Montie uit Born. Gebruiker: Stal Hendrix uit Kessel.

Groep 5:
Cat. nr. 126 (Dexter R x Indoctro). Fokker: H. Driessen uit Smakt. Gebruiker: G. van Driel uit Heeswijk.
Cat. nr. 136 (Dortmund HS x Cardento). Fokkers/Gebruikers: Houwen Sporthorses BV uit Wanssum en J. van Meever uit Meerkerk.
Cat. nr. 143 (El Salvador x Nabab de Reve). Fokker/Gebruiker: R. Bril uit Westendorp. Gebruiker: T.H.H.W. ten Brinke uit Varsseveld.
Cat. nr. 152 (Elton John x Clinton). Fokker: H.K. Vruwink uit Winterswijk. Gebruiker: Maatschap Team Nijhof uit Geesteren.
Cat. nr. 161 (Entertainer x Amaretto I). Fokker: T.H. Maessen uit Grashoek. Gebruiker: Stal Hendrix uit Kessel.
Cat. nr. 171 (Etoulon VDL x Farmer).  Fokker: R. ter Veer-van Pelt uit Zuidhorn. Gebruiker: VDL Stud uit Bears.

Groep 6:

Groep 7:
Cat. nr. 153 (Elvaro x Celano) fokker en eigenaar D. Nanning.
Cat. nr. 180 (Extase x Acord II) fokker J.A.G.P. Litjens, eigenaar E. Schep.

Groep 8:
Cat. nr. 159 (Emir R x Tolan R). Fokker: H. Schottert uit Giethem. Gebruiker: Stal Brouwer uit Tolbert.
Cat. nr. 162 (Entertainer x Cento) Fokkers: J. Melis en M. Gubbels-Geraads. Eigenaar: Stal Hendrix.

Uit diverse groepen nog aangewezen voor tweede bezichtiging:
Cat. nr. 166 (Etoulon VDL x Corland). Fokker: R. Scheppink uit Nijverdal. Gebruiker: VDL Stud uit Bears.
Cat. nr. 137 (Dortmund HS x Unaniem). Fokker/Gebruiker: J. van Meever uit Meerkerk.
Cat. nr. 167 (Etoulon VDL x Corland). Fokker: P.H.A. de Jong uit Dongen. Gebruiker: P. Trommelen uit Oosteind.
Cat. nr. 223 (Los Angeles x Lupicor). Fokker: G.W. Winkel uit Meppen-Versen. Gebruiker: R. Tewis uit Westdorp. Hengst is ook aangewezen voor tweede bezichtiging dressuurhengsten.

Bekijk hier alles over de eerste bezichtiging.

Bron: Horses

2 reacties op “Keuringscommissie positief over laatste springdag

  • Friedo

    Ik vind het toch wel erg jammer dat er in het verslag alleen in wordt gegaan op de nafok van de jonge KWPN hengsten. Het feit dat er (volgens mij voor het EERST) een hengst zowel door de dressuur hengstencommissie, als door de spring hengstencommissie wordt aangewezen voor de tweede bezichtiging wordt niet eens VERMELD. Dat terwijl de fokker (en half eigenaar) gewoon een Nederlander is, die toevallig nu in Duitsland woont.
    Mag ik vragen wat jullie reden daarvoor is? (twee hengstenkeuringscommissies van twee verschillende disciplines vinden de hengst goed genoeg, maar jullie vinden het nog niet eens noemenswaardig? Terwijl het (naar mijn weten zelfs UNIEK is dat zoiets gebeurt.) Ik vind dat daar ook wel eens aandacht aan besteed mag worden. Want “complete” paarden hebben we niet veel meer sinds er steeds meer gespecialiseerd gefokt wordt. (voorbeelden.. Ferro.. Democraat… maar dat is nog in de oude tijd.. dat zowel de spring- als dressuurpaarden alles moesten doorlopen. Daar zou deze hengst denk ik makkelijk bij horen… en qua exterieur al helemaal.)

  • Dirk Willem Rosie

    Het aanwijzen van deze hengst voor beide fokrichtingen is wel degelijk vermeld. U heeft gelijk dat dit iets bijzonders is. We gaan hieraan dan ook nog extra aandacht besteden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook