Paardenmarkt Hengelo stopt na 355 jaar - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

Paardenmarkt Hengelo stopt na 355 jaar

De traditionele paardenmarkt in het Gelderse dorp Hengelo stopt na 355 jaar. Reden is te weinig aanvoer van paarden en pony's.

Volgens Anton van Ingen, voorzitter van de Marktvereniging, stonden voor de oorlog soms meer dan duizend paarden op de markt in Hengelo. “Tegenwoordig zijn we al blij met 15 pony’s.” Een andere reden om te stoppen zijn de hoge kosten die daar tegenover staan. “Het was voor ons als organisatie trekken aan een dood paard. De animo ontbreekt gewoon en dat is heel jammer.” De laatste tijd werd nog maar één keer per jaar een paardenmarkt gehouden. In het verleden vond deze soms acht keer in een jaar plaats. Tijdens een historische markt op 26 mei in Hengelo wordt teruggeblikt op 355 jaar paardenmarkt.

Bron: Horses/Omroep Gelderland

2 reacties op “Paardenmarkt Hengelo stopt na 355 jaar

 • H.D. de Vries

  Leuke woordspeling in dit verband, trekken aan een dood paard..
  Maar verder is dit artikel in mijn ogen goed nieuws.
  Honderd of meer jaar geleden was er geen andere mogelijkheid om
  een paard te kopen of verkopen dan via een markt.
  In de huidige tijd zijn er allerlei veel handiger manieren om via
  een advertentie welk produkt, dus ook het paard, dan ook aan de man te brengen.
  Middels het internet is er een schat van informatie uitwisselbaar betreffende
  het dier zelf, de afstamming, de behaalde resultaten, eigenaarsinformatie, etc.
  Bij een bezoek aan de locatie waarop het paard zich bevindt is zichtbaar hoe het met het onderhoud en de gesteldheid van het dier is. Er is de mogelijkheid van een veterinaire keuring en er zijn wettelijk bepaalde regels die de koper steunen in het geval er na aankoop zaken aan het licht komen die de koop ongeldig zouden maken.
  Dit alles mankeert op een paardenmarkt. Wegens de onmogelijkheid tot controle op zowel dier als eigenaar is het op zo’n evenement dat op andere manieren onverkoopbare dieren aangeboden kunnen worden. Als de markt zich zou specialiseren in slachtpaarden zou ik in het hele instituut minder bezwaar zien. Blijft wel het gegeven dat de handelaren meestal niet bekend staan als de meest diervriendelijke. Of de meest zachtzinnige. Of de meest onderhoudsvriendelijke. Het blijft hard werken om via de dieren een paar centen te verdienen, dus word er beknibbeld op het onderhoud, op de verzorging van de hoeven, wellicht ook op het voer.

  Ik pleit dan ook voor een geheel afschaffen van het instituut paardenmarkt.
  In plaats daarvan een braderie, al dan niet geflankeerd door een kermis en niemand die
  een traan laat om de markt van de vleesgeworden wrakken van de handel!

 • Marian Raven

  Mijn allereerste paard kwam van de Zuidlaardermarkt. Een tweeënhalfjarige merrie, van een serieuze fokker, die door omstandigheden moest inkrimpen. Dit is zo’n 32 jaar geleden. In die tijd gingen wij voor de aardigheid naar de Zuidlaardermarkt. Waren nog niet eens mensen met paarden, laat staan paardenmensen. Er is veel veranderd tot op vandaag.
  De merrie is een paar jaar later ster geworden. Er werden in die tijd nog betere paarden op de markt gebracht.
  Drie jaar geleden ben ik nog een keer uit vrijetijdsbesteding naar die markt geweest, maar in al die jaren is mijn omgang met paarden dusdanig veranderd, dat ik geen plezier meer aan de markt kan beleven.
  Zoals de paarden daar al heel vroeg aan het touw worden gezet en er de hele dag staan. Onverschillig, onrustig, verveeld, autistisch, gestress, doelloos. Ik vind het niet meer wat. Er zijn tegenwoordig beter manieren om een paard te verkopen.
  De functie van een markt als trefpunt voor iedereen die iets met paarden heeft zal een waarde hebben, maar tegenwoordig zijn er zoveel andere momenten waarop men dit ook kan doen.
  Daarom zou ik ook pleiten voor een afschaffing van paardenmarkten. Ik snap de nostalgie. Paarden doen ook heus geen dramatische trauma’s op door een dag daar te staan, maar het voegt naar mijn idee ook niet zo veel aan waarde meer toe.
  Laten we dan maar gebruik maken van de vooruitgang en ons paard via internet verkopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook