Ga naar hoofdinhoud

Stamboekkeuringen sterk begonnen

Update
Jendelien (v. Glock's London). Foto: Jacquelien van Tartwijk
Na twee stallenkeuringen vond gisteren de eerste stamboekkeuring van de KWPN-regio Gelderland plaats. Met name de springpaarden vielen op door zowel hun schoonheid als kwaliteit.

Als jury voor de springpaarden stonden Bart Henstra en Arnold Kootstra in de baan. De laatste licht toe. “We hebben vandaag een heel goed begin van het keuringsseizoen gehad. Het was genieten van een grote, uitstekende kopgroep. Hierdoor konden wij als jury heel goed uit elkaar punten en duidelijk het verschil in punten tussen de top en het ondereind uitleggen.”

Twaalf springmerries ster

Van de 22 springmerries werden er twaalf ster verklaard.

De hoogste score was met 85 voor exterieur en 80 voor springen voor Jendelien. Kootstra: “Een enorm aansprekende merrie met veel rasuitstraling, correct gebouwd met een sterke bovenlijn en een heel hard en goed gesteld fundament. Galopperen deed deze merrie lichtvoetig. Ze sprong heel goed met de schoft naar boven en dan naar voren toe. Een paard met daarbij opvallend veel atletisch vermogen.”

Glock’s London

Jendelien is een dochter van Glock’s London uit stermerrie Wendelien (Tangelo van de Zuuthoeve). Zij is op haar beurt een dochter van Dominique (v.Le Mexico). Deze  preferente keurmerrie is een volle zus van het 1.60 m-springpaard Esther en via haar moeder een halfzus van het 1.60 m-springpaard Barones en de KWPN-goedgekeurde hengsten Kroongraaf en Candy Surprice. Jendelien is gefokt en geregistreerd bij De Radstake in Varsseveld.

Juduela

Dit laatste gold eveneens voor de nummer twee qua score, Juduela, een dochter van Harley VDL uit Wuduela (v. Tangelo van de Zuuthoeve). Deze laatste merrie is een volle zus van het 1.60 m-springpaard Viceroy. “Juduela was ook een zeer aansprekende merrie, heel evenredig gebouwd met een mooi front en een sterke bovenlijn. Ze galoppeerde lichtvoetig en sprong mooi met de schoft omhoog naar boven, waarbij ze achter goed opende en veel vermogen toonde. Deze merrie kreeg van ons 80 punten voor zowel exterieur als springen.

Dezelfde score konden wij kwijt aan Jaralinde DN. Eveneens een aansprekende en rassige merrie, die goed in het rechthoeksmodel stond, over een mooi front beschikte en een correct en hard fundament. In haar galop toonde ze veel balans en changeerde erg makkelijk. Springen deed ze met de schoft naar boven toe, waarbij ze heel snel was in het voorbeen. Op de sprong zou ze even meer lichaamsgebruik mogen laten zien, maar ze opende achter zeer goed. Ze beschikte over veel  vermogen en viel tevens op door haar extreme voorzichtigheid”, aldus besloot Arnold. Jaralinde DN is een dochter van Zirocco Blue VDL uit keurmerrie Fleuralinde DN (v.Corland). Ze is gefokt bij de bekende Dirk Noordhuis in Wijster en op de Star Sale Noord-Nederland 2014 verkocht aan H.J.P. ter Heerdt in Zevenaar.

Dressuur

Negen dressuurmerries werden beoordeeld door Dirk Reijne en de nieuwe KWPN-inspecteur Bart Bax. Zij kregen vijf merries van vier jaar en ouder in de baan en hiervan konden er drie met een sterpredicaat naar huis. De vier driejarige merries werden allen ster.

Jienola M

De hoogste score, 80 voor zowel exterieur als bewegen, was deze keer voor Jienola M. Met haar schofthoogte van 1.80 m zonder meer een royaal ontwikkelde merrie, die ondanks haar grote maat toch zeer goed in verhouding was. Ze liet daarbij een aansprekend hoofd en een mooi front zien. Met een heel fraaie schouder, goede verbindingen in de rug en veel kwaliteit in het fundament. In alle gangen toonde ze opvallend veel souplesse en galopperen deed ze met veel afdruk en een sterk gebruik van het achterbeen.

Overijssels kampioen

Jienola M is gefokt bij J. Mol in Diepenheim. Ze is een dochter van Dreamboy en komt uit elitemerrie Cinola M (v.Dayano), die als veulen kampioen was van CK Overijssel. Grootmoeder van Jienola M is de preferente elitemerrie Winola (v.Flemmingh). Deze merrie werd twee keer Overijssels kampioen. Inola M, een volle zus van Jienola M veranderde van eigenaar op de SELL Veulenveiling Brabant en werd vorig jaar zesde tijdens CK Brabant, waarmee ze tevens een uitnodiging voor de NMK verdiende. Jienola M staat geregistreerd bij de familie Geerdink in Neede.

Jienola M (v. Dream Boy) – Foto: Jacquelien van Tartwijk

Uitslagen (hier te vinden, zodra beschikbaar)

Bron: KWPN

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.