Ga naar hoofdinhoud

Zes nakomelingen van Cornet Obolensky naar Rio

Marcus Ehning en Cornado (v. Cornet Obolensky)
Maar liefst zes nakomelingen van Cornet Obolensky komen aan de start op de Olympische Spelen in Rio. De nog relatief jonge hengst (17 jaar) is daarmee één van de topleveranciers bij de springpaarden. De oudste nakomelingen van Cornet zijn nu 13 jaar. Uit die eerste jaargang komt Cornado NRW met Marcus Ehning voor Duitsland in actie. 

Het Argentijnse team bestaat voor de helft uit Cornets. Matias Albarracin rijdt Cannavaro (mv. Florestan I) en José Maria Larocca komt met de in Westfalen goedgekeurde Cornet du Lys (mv. Champion du Lys) aan de start. Beide paarden komen uit de tweede jaargang van Cornet Obolensky.

Voor Brazilië rijdt Alvaro Doda de Miranda Cornetto K, een tienjarige Cornet uit een moeder van Calido I. Tienjarig is ook Clooney (mv. Ferragamo) van Martin Fuchs. Deze laatste hengst werd gefokt door de verkoopleider van het Westfaalse stamboek, Bernd Richter.

Westfalen

Van de zes Westfaalse springpaarden die voor Rio zijn geselecteerd, stammen er vijf af van Cornet Obolensky. De Belgisch gefokte schimmelhengst zette het stamboek weer op de kaart wat betreft de fokkerij van springpaarden. In 2012 verscheen in Paardenkrant-Horses.nl een uitgebreid artikel over de levensloop van Cornet Obolensky. De afgetreden fokkerijleider dr. Friedrich Marahrens beschouwt het goedkeuren van Cornet Obolensky als de mooiste herinnering aan zijn carrière.

Het avontuur van Cornet

“Pferdezucht is Abenteuer” (paardenfokkerij is een avontuur), zei de Duitse paardenman Hans-Heinrich Isenbart op de dertigste verjaardag van Cor de la Bryere. Dr. Friedrich Marahrens, fokkerijleider van het Westfaalse stamboek, schreef die uitspraak op en gebruikte hem jaren later in zijn toespraak op de keuring in 2010. Zo beschreef hij het leven van Cornet Obolensky en hoe zijn invloed op de Westfaalse fokkerij enorm is. Een avontuur dat van toevalligheden aan elkaar hangt en niet gepland hadden kunnen worden.

“Als Heinrich Ramsbrock niet op zoek was gegaan naar een springtalent in België. Als hij hem vervolgens niet had voorgesteld bij ons stamboek en als wij geen goed contact hadden gehad met de Oekraïense investeerder Valentyn Nychyporenko die zorgde dat hij in Westfalen kon blijven dekken, had Cornet nooit zo veel kunnen betekenen voor onze fokkerij”, zei dr. Friedrich Marahrens in zijn toespraak op de Westfaalse keuring in 2010.

Hij doelde daarmee op de betrekkelijkheid van de genotypische aspecten in de paardenfokkerij. Dat deed hij naar aanleiding van de uitspraak van de Oldenburger fokkerijleider dr. Wolfgang Schulze-Schleppinghof die dat najaar in het Duitse vakblad Sankt Georg had beweerd dat de verkeerde hengsten werden gekeurd. “Wat is goed of fout? Dat is moeilijk vast te stellen. Wat is te plannen? Dat Cornet van Belgie via Heinrich Ramsbrock in Menslage naar onze keuring kwam en behouden bleef voor onze fokkerij door een Oekraïner, was niet te voorzien. Het zou mooi zijn als zoiets te plannen was, maar de milieufactoren spelen bij succes van elk individueel paard een zeer grote rol. Paardenfokken is een avontuur dat in het geval van Cornet Obolensky veel heeft betekend voor onze fokkerij”, aldus Marahrens in 2010.

Nederlandse stam

Cornet Obolensky gaat terug naar een degelijke Nederlandse familie. Aan de basis staat de in 1936 geboren Abetsie (v. Ot van Wittenstein), gefokt uit de hulpboekmerrie Driek.
Cornet Obolensky’s moeder Rabanna van Costersveld stamt af van Heartbreaker, die Grand Prix sprong met Peter Geerink en vooral in België perfect aansluit op de merries.
Rabanna is nog in eigendom geweest van handelaar Egbert Schep uit Tull en ’t Waal: “Springen kon ze, maar ze was niet makkelijk. Ik kon Cornet Obolensky zelfs kopen toen hij nog heel jong was, maar ik durfde het niet aan vanwege de combinatie met Clinton. Maar achteraf….”

De springaanleg bij Rabanna komt niet alleen van Heartbreaker, het zat ook al verankerd in deze merriestam. Rabanna is namelijk een halfzus van de internationale springpaarden Querido van het Costerveld (v. Feinschnitt I van de Richter) en Vivaldo van Costerfeld (v. Clinton).
Dit drietal komt uit Holivea van Costerveld, die zelf op S-niveau heeft gesprongen. Zij is van de hengst Randel Z, een zoon van G Ramiro Z uit de internationaal succesvolle merrie Alarie Z (Thiess Luther). Via de merrie Gudula (v.Beaujolais), de keurmerrie Udola (v. Farn), de ster-preferente Iduca (v. Duc de Normandie) en Erica (v. Odin van Wittenstein) gaat de pedigree terug op Zilvia (v.Karolus van Wittenstein), Rietje (v. Anton), Mirda (v. Rigismund), D.Erica (v. Godwin) en de genoemde Abetsie.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook