Ga naar hoofdinhoud

Highland Reel wint overtuigend de laatste koers in zijn carrière

Winning photo Highland Reel Foto: HKJC

Torenhoge favoriet voor de Longines Hong Kong Vase over 2400 meter voor driejarige en oudere paarden was de door Aidan O' Brien getrainde vijfjarige Highland Reel (Galileo x Hveger). Highland Reel schreef deze race in 2015 op zijn naam en vorig jaar werd hij nipt tweede achter de Japanse deelnemer Satono Crown. De hengst maakte zijn favorietenrol waar en won deze race, met een prijzengeld van 18 miljoen HK-dollar, op overtuigende wijze.

Sceptici vroegen zich af of het vele reizen van Highland Reel hem niet zou opbreken. Het is een uitzonderlijk paard dat in oktober 2015 als driejarige aan zijn wereldreis begon in Australië. Van daaruit vertrok Highland Reel in december 2015 naar Hong Kong en won er de Hong Kong Vase. Terug in Ierland vertrok hij in maart 2016 naar Dubai om vervolgens weer naar Hong Kong te vliegen en vandaar uit naar Engeland, Ierland en Frankrijk om in november 2016 naar de USA te vliegen en er de Breeders’ Cup te winnen. Vervolgens vloog hij door naar wederom Hong Kong. O’ Brien: “Hij ondergaat het reizen makkelijk en kan zowel harde als zachte grond aan. Ryan Moore kent hem als geen ander en het teamwork tussen jockey en paard laat dat zien. In vliegafstand heeft hij de hele wereld vier keer omcirkeld. Hij is nu vijf jaar en hij gaat de fokkerij in.

Het koersverloop

Na de start nam Helene Charisma het voortouw en zette een matig tempo in. Met startbox 8 lootte Highland Reel niet de meest gunstige startbox maar met de klasse van dit paard maakte dat niet meer zoveel uit. In tegenstelling tot vorig jaar waar Highland Reel in koppositie het tempo en de koers bepaalde liet jockey Ryan Moore hem nu als tweede achter Helene Charisma koersen met Talismanic in de derde positie. Met nog 1000 meter te gaan vond Ryan Moore het tempo welletjes en spoorde zijn paard en bleef tot 700 meter voor de finish naast Helene Charisma liggen om zijn paard te prikkelen voor de eindspurt. Die kwam er en hoe. Met nog 600 meter te gaan lag Highland Reel op kop met drie lengten voor Talismanic en 100 meter verder zag het er naar uit dat Talismanic de koers zou gaan winnen. Highland Reel had echter nog reserve genoeg over en liet Talismanic en de rest van het veld zijn hielen zien en won de koers eigenlijk al 100 meter voor de finish. Talismanic werd tweede op 1 ¾ lengte voor Tosin Basil. Highland Reel bracht zijn prijzengeld met deze overwinning naar maar liefst 83,3 miljoen HK dollar in een tijd van 2:26:23.

 

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook