Ga naar hoofdinhoud

Onderzoek naar langdurig effect hersenschudding bij jockeys

De gevolgen van een hersenschudding op lange termijn bij sporters gaat onderzocht worden in een internationaal onderzoek. De studie richt zich op jockeys en moet uitwijzen of gepensioneerde atleten een verhoogde kans hebben op de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer, die veroorzaakt kunnen worden door een hoofdtrauma, zoals een hersenschudding.

Het initiatief voor het onderzoek komt van de International Concussion and Head Injury Research Foundation in Londen. Zij gaan samenwerken met bestaande projecten in Australië, Zwitserland en Amerika. Alle sportdisciplines worden geanalyseerd, maar omdat de rensport een discipline is met het hoogste aantal geregistreerde hersenschuddingen, ligt de focus van de wetenschappers op zowel gepensioneerde professionals als amateurjockeys woonachtig in Engeland, Ierland en Frankrijk.

Te weinig nagedacht over het lange termijn effect

Een van de vrijwilligers voor het onderzoek is voormalig jockey Richard Dunwoody. Tijdens zijn zeventien jaar durende loopbaan in de rensport werd hij drie maal nationaal kampioen en won hij daarnaast twee keer de Grand National. In 1999 dwong een nekblessure hem met pensioen te gaan. ‘Als professional jockey val je gemiddeld iedere veertien dagen een keer. We wisten dat we daar een hersenschudding aan over konden houden, maar we hebben te weinig nagedacht over het lange termijn effect hiervan. Dit is een belangrijk onderzoeksproject, niet alleen voor de rensport, maar voor alle sporten’. Ook de bekende jockey AP McCoy is een van de vrijwilligers voor het onderzoek.

Bron: Horses/Horsetalk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.