Ga naar hoofdinhoud

Brabants best doet oude tijden herleven

Eric van der Vleuten sr. en Piet Raijmakers sr. in vroegere tijden Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Vroeger was alles anders. Niet perse beter, maar de beste springruiters van Nederland vertoonden niet altijd hun kunsten onder de luxe omstandigheden zoals men deze nu kent. De toppers van toen en nu, zoals Piet Raijmakers sr., Albert Voorn, Leopold van Asten en Maikel van der Vleuten, behoren tot de genodigden van een avondje ouderwets gezellig springen. Net als de rest van paarden minnend Nederland, iedereen is welkom op vrijdagavond 1 december bij de Eindhovense manege.

“Vroeger moesten we buiten losrijden en vervolgens in een 20x40m bak een 1.30m proef springen. Geen dubbele indoor arena’s of veel vierkante meters. Dat had toch ook wel wat”, zegt Piet Raijmakers sr. en niet voor het eerst. Drie gelijkgestemde ruiters namen het initiatief om deze avond te organiseren en zodoende wordt er onder de bovengenoemde omstandigheden gesprongen, gegeten en gedronken. Onder het motto hoe meer mensen, hoe meer vreugd.

‘Spring & Stamp’

“Waar zie je nu nog ruiters als Piet Raijmakers sr. & jr., Henk en Bert van de Pol en Eric van der Vleuten rijden tegen hun vader, kinderen, leerlingen of streekgenoten in zo’n setting?” begint 1 van de initiatiefnemers Frans Wijlaars. “Samen met Leopold van Asten en Henk van de Pol organiseren we deze demonstratie”. Van de Pol vult aan: “Er wordt eerst gesprongen door zo’n 20 a 25 genodigde ruiters. Daarna kan iedereen gratis mee-eten van het stamppotbuffet, alleen het bier en andere drank is voor eigen rekening. We hopen dat er veel mensen komen kijken, maar zelfs al is het maar een klein clubje we gaan er een ouderwets gezellige springavond van maken”.

Keigezellig

De demonstratie kent veel enthousiaste vrijwilligers. Zo komt Frans Boerekamps, vader van Nol Boerekamps, omroepen en graag geziene ringmeester Nico van Aken verleent omwille van de goeie oude tijd zijn medewerking. “Met zijn drieën sponsoren we het prijzengeld en het eten, gewoon omdat het we nog eens graag hebben over hoe het er vroeger aan toe ging op Brabantse wedstrijden. Bert van de Pol zal een muziekje opzetten en zo maken we er met zijn allen een feestje van”, besluit Wijlaars.

Verschillende grote namen uit de Brabantse springsport van toen en nu zullen in een klassieke 1.30m proef met barrage om een totale prijzenpot van 2.000 euro rijden op de manege in Eindhoven. De toegang en het parkeren is gratis. Mooie herinneringen ophalen en maken is mooi meegenomen.

Voor meer informatie, zie de Facebookpagina

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook