Ga naar hoofdinhoud

Jeroen Dubbeldam: ‘Ik ga niet op de knieën’

SFN Zenith N.O.P. en Jeroen Dubbeldam Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Onzekere tijden voor Jeroen Dubbeldam. Wie koopt SFN Zenith N.O.P. met een druk op de knop in de online veiling van het Springpaarden Fonds Nederland aanstaande woensdag? “Zonder er een romantisch verhaal van te maken, je gunt zo’n paard toch de beste stal”, vertelt hij in de CSI Salland-krant. Hij hoopt dat er iemand opstaat en het paard voor hem koopt. Maar hij wil er niet voor op de knieën.

Jeroen Dubbeldam koestert de gouden momenten met Zenith op het EK en WK en de individueel zevende plaats op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het was een pijnlijk moment dat hij zijn olympische avontuur op weg naar goud niet kon afmaken door een tijdsoverschrijding van 0,2 seconde, maar de tranen die vloeiden kwamen voort uit de wetenschap dat de laatste wedstrijd samen gereden was.

Ik wil niet op de knieën

Dubbeldam laat de veiling over zich heenkomen. Lobby’en bij vermogende ondernemers die al eerder paarden voor een collega-ruiter kochten, wil hij niet. “Staat er iemand uit zichzelf op, dan zou dat fantastisch zijn. De initiatieven moeten van de mensen zelf uit komen. Als ik er achteraan moet, leg ik mezelf erg veel druk op wat betreft verwachtingspatroon. Ik wil er niet voor op de knieën. Als je iemand moet overhalen, dan begin je al niet goed.”

Executieveiling

Dat Zenith SFN verkocht zou worden na de Olympische Spelen, wist Jeroen Dubbeldam al lange tijd. Echter de manier waarop steekt. “Een online veiling is wel transparant, maar het voelt niet goed. Dit is een speciaal geval, een paard dat je normaal gesproken zo ook goed kunt vermarkten. Dan kunnen de mensen hem ook nog uitproberen en weet je of het gaat klikken. Nu totaal niet. Uitproberen voorafgaande aan de veiling kan niet en niemand weet van te voren waar Zenith naar toe gaat. Dit voelt verkeerd, als een executieveiling.”

Nog lang niet klaar met topsport

Eén ding is zeker: Dubbeldam weet dat hij weer een nieuw toppaard moet creëren als Zenith definitief vertrekt. Er zijn wel eens gedachten geweest om de topsport los te laten, maar komt hij van terug. “Met Carusso in vorm zoals de laatste tijd en een paar leuke jonge paarden houd ik het hopelijk nog een paar jaar vol. Ik ben nog lang niet klaar met de topsport! Daar komt bij dat het trainen van andere ruiters goed te combineren is omdat zij vaak naar dezelfde concoursen als ik gaan. Mijn prestaties hebben er niet onder geleden. Maar wat is topsport? Dat kun je alleen maar doen met een toppaard. Topsport is afhankelijk van topmateriaal en dat heb je niet altijd voorhanden. Zeker als je beste paard wegvalt, is dat een sportieve aderlating…”

Bron: CSI Salland krant / Wendy Scholten

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook