Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe pees biedt hoop voor afgeschreven paard

Dierenkliniek Wolvega, Friese merrie ,pees
De techniek staat niet stil rondom paardengeneeskunde. Dierenkliniek Wolvega wil graag mee in de ontwikkeling als dat reële mogelijkheden biedt. Zo staat er op de kliniek een Friese merrie die na een ongeluk op de wei een compleet ontplofte pees opliep. Door nieuwe technieken heeft ze met behulp van nanofibers en stamceltechniek een compleet nieuwe pees gekregen. “We hebben goede redenen om te denken dat dit voor het paard in kwestie de enige kans is.”

Aan het woord is veterinair Don van de Winkel, één van de zeven gespecialiseerde dierenartsen van Dierenkliniek Wolvega. Van de Winkel werd enthousiast na het verhaal van Anthony Boerma van Medivet Europe die de nieuwe techniek met nanofibers en stamcellen opdeed op de Universiteit van Ohio. Daar is het product ontwikkeld. De techniek komt uit de humane geneeskunde.

Voor een nieuwe pees moet eerst een mal van de pees gemaakt worden, een mal van heel dunne vezels, de zogenaamde nanofibers. “Met nanofibers kun je in principe alles maken. Het zijn heel kleine draadjes en daarmee maak je als het ware een microscopisch raamwerk dat zodoende niet door het lichaam wordt afgestoten. Dat raamwerk wordt opgevuld door stamcellen die in dit geval uiteindelijk peesweefsel gaan vormen. Daarmee regenereer je als het ware je eigen pees”, aldus Boerma.

Van de Winkel kreeg begin augustus een Friese merrie ter behandeling die door een ongeval in de wei een enorme peesbeschadiging had. De nieuwe methode zou voor haar de enige oplossing kunnen zijn. In overleg met de eigenaar, die de waardevolle fokmerrie waar hij erg aan gehecht is graag wilde behouden, werd besloten de merrie te opereren en de nieuwe techniek toe te passen. “De operatie is goed gelukt en de stamcellen zitten op de juiste locatie. Ik ben erg blij met de ontwikkelingen tot nu toe, maar het blijft nog spannend. Hoe het over zes maanden en zes jaar gaat weet je natuurlijk niet. Maar als dit goedkomt, kan er heel veel en is er weer een nieuwe stap gezet in de paardengeneeskunde.”

Dag van de operatie

Verwijderen gips

Lees vandaag het volledige artikel in De Paardenkrant

4 reacties op “Nieuwe pees biedt hoop voor afgeschreven paard

 • petra

  Heel benieuwd hoe dit af gaat lopen met dit paard!! Dit paard stond gelijk met mijn paard in de kliniek.. Erg interessant om mee te kijken met de dierenarts!!Super kliniek Wolvega!!

 • thea

  Dit is een fok merrie . Gaat dit ook werken voor sportpaarden. Het wordt een spannende periode .Als het werkt is het baanbrekend. Dan komt de nieuwe fase: is het te “betalen”en hoe gaat de verzekering ermee om. Begin van een nieuw traject…

 • Marianne

  Hans van Schie deed jaren geleden toch al iets dergelijks ?

 • yvet hooiveld

  hoi,

  mijn paard heeft vorig jaar een peesblessure opgelopen aan zijn achterbeen 1 pees doormidden en de andere afgescheurd, paard hebben we een half jaar in een loopstal alleen gezet en daarna een half jaar in het land bij andere paarden. Dit paard loopt nu 6 x in de week onder het zadel en het gaat nog steeds super. Het is gewoon een sportpaard geworden en wordt in de wedstrijden uitgebracht. Heb je dan met zo’n operatie meer kans dat het goed gaat? of is dat gewoon afwachten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.