Ga naar hoofdinhoud

SRP zet voeding centraal in voorlichtingscampagne

Voeding
Foto Lonneke Ruesink
De Sectorraad Paarden (SRP) zet deze maand het thema ‘voeding’ centraal in de voorlichtingscampagne ‘Ik zorg goed voor mijn paard! Wat doe jij?’. De campagne informeert paardenhouders over belangrijke welzijnsthema’s via een website, posters en social media over de juiste verzorging van een paard.

Op een warme dag drinkt een paard wel 70 liter water. Naast schoon drinkwater heeft een paard ook behoefte aan voldoende ruwvoer. Paarden hebben vrije toegang tot schoon drinkwater nodig. De dagelijkse behoefte aan water kan variëren van 20 tot 70 liter, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid, het lichaamsgewicht van het paard, de mate van activiteit en de gezondheid. Het water dat de paarden drinken moet makkelijk toegankelijk en helder zijn en niet stinken.

Het is erg belangrijk dat paarden meerdere keren per dag ruwvoer aangeboden krijgen. Het is per paard verschillend hoeveel ruwvoer een paard nodig heeft. Dit hangt onder andere samen met de conditie van het paard en de prestaties die van het paard worden gevraagd. Ruwvoer is van groot belang in het rantsoen van paarden en is noodzakelijk voor een goede spijsvertering. Dagelijkse controle van de kwaliteit is belangrijk. De paardenhouder/eigenaar is verantwoordelijk voor hetgeen het paard te eten krijgt. Hooi met veel stof of schimmels is schadelijk voor de gezondheid. Een pak kuilvoer dat geopend wordt, kan binnen enkele dagen beschimmeld raken. Schimmels zijn belangrijke oorzaken van koliek, een aandoening waar paarden dikwijls aan overlijden.

Klik hier voor meer informatie over het voeren van de juiste hoeveelheid ruwvoer.

Bron: Horses / SRP

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.