Ga naar hoofdinhoud

Commissie Veulenveiling Prinsjesdag licht selectie toe

Foto: Nationale Veulenveiling Prinsjesdag
Fred van Straaten, Peter Bleeker en Bert Poppelaars zorgden dit jaar weer voor de selectie van de Nationale Veulenveiling Prinsjesdag. Volgens Van Straaten is de veiling een interessant platform voor fokkers. De selectiecommissie selecteerde uit een groot aantal aanmeldingen ruim tachtig veulens en negen embryo’s. Aanstaande dinsdag 17 september vindt de veiling plaats in Ermelo.


Meer dan 5.000 kilometer legde Fred van Straaten dit jaar af om de beste veulens te selecteren. Het aanbod van kwaliteitsveulens was groter dan ooit. “We leven in een andere tijd dan vier jaar terug. Toen kochten de hengstenhouders de beste veulens bij de fokkers weg, inmiddels hebben wij een relatie met de fokkers opgebouwd en bieden ze de veulens bij ons aan”, merkt Van Straaten, die al zeven jaar selecteur is.

“We hebben heel veel goede veulens die mensen makkelijk thuis kunnen verkopen, maar ze hebben toch voor ons gekozen. Tien jaar terug werden er bergen met veulens aangeboden, tegenwoordig weten de fokkers wat we zoeken en selecteren ze thuis al heel kritisch”, vertelt Peter Bleeker, dierenarts en dressuurpaardenfokker. In de groep dressuurveulens verwacht hij diverse prijstoppers. “Charmeur en Everdale geven heel goede bewegers. We hebben twee mooie De Niro’s en goede Jazz-veulens, maar ook sterke en fijne Negro’s.”

Bert Poppelaars noemt het een ‘collectie die Prinsjesdag nog niet eerder had’. “We hebben absurd goede en correcte veulens. Bijna alles blinkt van de sport in de moederlijn. Dat is ook ons motto. De Kracht van Prestatie en daar plukken we nu de vruchten van. We hadden wel honderd veulens kunnen selecteren, maar werden steeds door het bestuur teruggefloten. Maar als je een Everdale tegenkomt uit de volle zus van Parzival, dan zeg je geen nee toch?”, lacht de van oorsprong Zeeuwse fokker.

Op Veulenveiling Prinsjesdag zijn de sportpaarden van de toekomst te koop. “Maar het is ook een interessant platform voor de fokkers”, voegt Fred van Straaten er aan toe. “Je spreekt een breder koperspubliek aan, je geeft bekendheid aan je fokkerij en krijgt een mooie prijs voor je veulen. Door op deze manier met je fokproducten naar buiten te treden, is de kans groot dat de afzet in de toekomst ook makkelijker verloopt.”

“Waar ik zelf van kan watertanden is het merrieveulen van Quiwi Dream uit de fokkerij van Harm Thormählen en nauw verwant aan Capitol I of het merrieveulen van Carrera VDL uit de volle zus van Grand Prix-springpaard Okometa”, zegt Van Straaten. “Dat zijn slechts een paar voorbeelden van investeringen voor op lange termijn, een geweldige start voor mensen die een mooie fokkerij willen opzetten!”

Bron: Veulenveiling Prinsjesdag

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “Commissie Veulenveiling Prinsjesdag licht selectie toe

  • Rinus van Doorn

    Prima bijdrage over veulenveiling Prinsjesdag door de selctie commissie.
    Als geboren zeeuwse fokker willen wij toch aanstippen dat commissielid en vriend Bert Poppelaars van orgine een brabander is die decenia lang in Zeeland de kost heeft verdiend. Hiervan akte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook