Ga naar hoofdinhoud

De emotie komt straks

Jur Vrieling en Bubalu
Over drie weken gaat ons vierde paard naar de Olympische Spelen. Eerder gingen Cardento, Jus de Pommes en Orestus Jur en Bubalu al voor. Jus de Pommes won tweemaal goud, en Cardento greep de zilveren plak. Nog iedere dag merken wij de invloed van die prestaties. Het maakt het extra apart dat het allemaal hengsten waren. En dat ze aparte nakomelingen geven. Want fokken doen ze allemaal. Een beetje voor de wind gaat het iedereen wel eens, maar drie keer voor de wind is geen toeval meer. Iedereen heeft dat als bedrijf nodig.

Het mooiste moment was tot nu toe hun optreden in Rotterdam. Jur reed super en Bubalu sprong geweldig. Dat was schitterend. En vooral de manier waarop levert ons mooie reclame op. Hij kan er wel over komen maar het gaat ook om de manier waarop. Je hebt paarden die het maar net halen. Maar Bubalu vloog er ruimschoots over. Dat is toch wat de mensen zien en onthouden.
Dit zal de eerste keer zijn dat we als eigenaar met een door ons gefokte hengst naar de Olympiade gaan. We hebben destijds besloten niet met Bubalu naar de hengstenkeuring te gaan. Zodoende kwam hij als vijfjarige bij een goed bevriende Colombiaan terecht. Die man zocht een apart paard en Bubalu had tijd nodig, dus dat was voor beide een mooie afspraak. Hij kocht zich voor de helft in en ik heb ze altijd goed gevolgd. In Colombia en Amerika hebben ze veel gewonnen, tot ik ze zelf in Kentucky aan het werk zag. Hij had wel interesse om naar Nederland te komen en eenmaal hier hebben we zijn deel weer terug gekocht.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat Cameron Hanley dat paard zou gaan rijden. Maar die kreeg plots een ongemak. In die tijd hadden we ook net Jur zijn beste paard Orame verkocht. Bij die verkoop heb ik hem al gezegd dat ik wat nieuws voor hem zou regelen. Ik heb Bubalu opgeladen en bij Jur gezet met de woorden: jij wil een goed paard, nou dit is er één. Gelukkig klikte het vanaf het begin.

Aan de Olympische Spelen wilde ik eigenlijk nooit denken. Vorig jaar hebben ze in Aken gereden. Een verschrikkelijk zware wedstrijd en je zag dat beide daar nog moeite mee hadden. Jur was wat gespannen en Bubalu moest er ook ingroeien. Maar beide hebben verschrikkelijk veel geleerd in een jaar tijd. Daar ben ik super tevreden over. Niet alleen de manier waarop de hengst zich ontwikkeld heeft, maar ook zoals Jur hem heeft benaderd. Dat is gewoon top.
Dat we Bubalu zelf gefokt hebben brengt nu nog geen extra emotie mee. De andere hengsten waren net zo best en daar was ik ook content mee. Maar als hij daar straks springt zal dat wel wat losmaken. We hebben de moeder en de grootmoeder toch ook zelf gefokt.

In Londen gaan we voor de hoogst haalbare prestatie. Of het nou een medaille of de vijfde plek is, als hij zich goed laat zien ben ik tevreden. Ze kunnen erover maar het is heel moeilijk. Met Jus de Pommes hadden we het ook niet gedacht en die won ook goud met twee tijdfouten. Een balk is snel gevallen maar we hopen dat het samenspel daar zal kloppen. Ik kijk er in ieder geval hartstikke naar uit

Wiepke van de Lageweg
Deze column verscheen vrijdag 13 juli 2012 in De Paardenkrant

4 reacties op “De emotie komt straks

 • Marcel Hekerman

  Schitterend, dat iemand die zo door de wol geverfd is en “alles” al heeft meegemaakt nog net zo enthusiast en vol passie kan zijn als elke andere fokker zou zijn. En natuurlijk moeten voor het bereiken van de Olympische Spelen alle puzzelsukjes op zijn plaats vallen en vaart niemand wel zonder geluk. Toch wil ik Wiepke ook complimenteren met het doelgericht managen van Bubalu en er is inderdaad dus zeker geen sprake van toeval.

 • albert jan buter

  jammer weer een paard van wiepke van de lageweg

 • Ineke

  Hoezo jammer? De man doet veel voor de sport, voor de fokkerij en da hij daar nou ook zijn brood mee verdient, so what. Hij voegt toe en is niet aan het vermeerderen. Ben onder de indruk van de prestaties van dit familiebedrijf.

 • tony

  Groot respect voor de familie VDL hardwekende mensen die door hun inzet gekomen zijn waar ze nu zijn. Chapeau

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook