Ga naar hoofdinhoud

Galileo Gold teruggetrokken uit Epsom Derby vanwege DNA

Een vooraanstaande Britse renpaarden-trainer heeft besloten zijn kampioenspaard Galileo Gold niet in de aankomende Epsom Derby te laten starten, omdat uit DNA-is gebleken dat een ren over een langere afstand niet bij het renpaard past. Ook het KWPN hecht met de genoomselectie veel waarde aan een DNA-onderzoek.

De trainer Hugo Palmer onthulde dat hij heeft besloten de veel winnende Galileo Gold terug te trekken uit de Epsom Derby vanwege een genoomtest. Uit het resultaat bleek dat Galileo Gold het C:C genotype heeft. De wetenschappers van Equinome, het bedrijf dat de test uitvoerde, hebben ontdekt dat paarden die het C:C genotype hebben, een optimale loopafstand hebben van minder dan of gelijk aan een mijl (1,6 km).

Paarden met C:T en T:T genotypes worden het meest geschikt geacht voor paardenrennen over de Derby-afstand. Het is niet de eerste keer dat het besluit om een paard wel of niet in de Epsom Derby te laten racen is genomen naar aanleiding van een combinatie van traditionele methoden en genetische hulpmiddelen.

“Hugo heeft goed inzicht in hoe de wetenschappelijke informatie te combineren met zijn kennis en begrip van het paard om te zorgen dat het optimaal kan presteren”, aldus een woordvoerder van het voedingsbedrijf Plusvital, het bedrijf dat Equinome vorig jaar kocht.

De afgelopen zes jaar zijn de genen tests voor snelheid en elite performance van Equinome al gebruikt in alle belanrijke raceaccommodaties in de wereld. Ruim 13.000 uit 19 landen zijn gestest, inclusief 1000 winnaars.

Plusvital wil Equinome gaan uitbreiden met op korte termijn 50 nieuwe werknemers. Het bedrijf dat het hoofdkantoor in Ierland heeft, is van plan om meer dan €3.5 miljoen te investeren in wetenschappenlijk onderzoek op paardengebied in de komende drie jaar.

Bron: Horsetalk / Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.