Ga naar hoofdinhoud

Duplicaat-paspoort sluit slacht niet meer uit

Met ingang van dit jaar zijn nieuwe regelingen ten aanzien van het paardenpaspoort van kracht. Eerder publiceerden we over de gevolgen van de wijzigingen. Een belangrijk gevolg van de nieuwe regelgeving is dat een duplicaat-paspoort niet meer aangevraagd hoeft te worden bij het stamboek van origine.

In Nederland betekent het aanvragen van een duplicaat-paspoort automatisch uitsluiting voor humane consumptie. Maar dit is niet in alle EU-landen het geval. In de Europese verordening is namelijk wel te lezen dat in een duplicaat paspoort wordt vermeld dat het paard niet meer geschikt is voor humane consumptie, maar ook dat ‘de houder uiterlijk 30 dagen na de gemelde datum van het verlies van het identificatiedocument genoegzaam kan bewijzen dat de status van de paardachtige als bestemd voor de slacht voor menselijke consumptie niet door een medische behandeling in gevaar is gebracht’. Wanneer een dierenarts bij verlies van het originele paspoort verklaart dat het paard niet behandeld is met medicamenten die het zouden uitsluiten voor humane consumptie kan er dus een duplicaat-paspoort zonder slachtbelemmering worden uitgegeven.
De verantwoordelijke instantie, de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) reageert: “Dit aspect van de regeling is bekend. Het Ministerie van Economische Zaken heeft dit al aangekaart bij de EU, maar voorlopig moeten we het doen met de regeling zoals die er nu ligt.”

Bron: Paardenkrant/Horses.nl

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook