Ga naar hoofdinhoud

Koos de Ronde wint Wereldbekerfinale

Foto FEI/Rinaldo de Craen
Gisteravond won de Nederlandse vierspanrijder Koos de Ronde de Wereldbekerfinale in Bordeaux. Met twee foutloze rondes won hij met een totale tijd van 244,26 seconden de prestigieuze titel. Australiër Boyd Exell, die zijn vijfde titel op rij had kunnen winnen, werd tweede, gevolgd door IJsbrand Chardon, die daarmee het Nederlandse succes compleet maakte.

De Ronde en Exell streden de strijd in de wereldbekerfinale. Na de uitstekende prestatie van De Ronde op vrijdagavond, mocht hij gisteravond als voorlaatste van start gaan. De Ronde moest zijn achterstand van 3,12 seconden op Exell inhalen en had zijn tactiek klaar: “Ik had van tevoren gezien dat de tweede doorgang het kritieke punt was. Ik wist dat ik daar mijn voordeel mee kon doen. Ik besloot voorzichtig te rijden en daarna gas te geven.”

Door een zeer snelle, foutloze omloop neer te zetten verhoogde De Ronde de druk op titelverdediger Exell. De Australiër maakte vervolgens een fout waardoor De Ronde de leiding in het tussenklassement overnam. In de winning round moest Exell alles geven om de kleine achterstand van 0,99 seconden in te halen. De snelste rit van de avond kwam dan ook op naam van Exell, hij tikte er echter een balletje af. Met dezelfde tactiek als in de eerste ronde finishte De Ronde na een prachtige foutloze rit met een voorsprong van 2 seconden op Exell.

“Het is heel moeilijk om Boyd te kunnen verslaan en toen hij er een balletje afreed wist ik dat dit mijn kans was om hem te kunnen verslaan. Waarschijnlijk krijg ik de volgende vijf jaar zo’n kans niet weer. Het is onwijs kicken dat het gelukt is,” vertelt een super gelukkige Koos de Ronde. “Na mijn vierde plaatsen in Hannover en Boedapest wist ik dat ik iets moest veranderen om nog in aanmerking te kunnen komen voor de finale. In Londen heb ik de schimmelruin Night (Lux x Lacapo) voorop ingezet en dat ging al beter. Ik werd derde, maar ik was nog niet tevreden. Ik besloot in Mechelen waar ik met een wild card reed en dus niets te verliezen had om de Oostenrijkse warmbloed merrie Celina achterop in te zetten. In Mechelen viel eindelijk het kwartje en kon ik rijden wat ik wilde.”

Koos de Ronde won in Mechelen en tijdens zijn laatste-kans-wedstrijd in Leipzig reed de 36-jarige menner hetzelfde vierspan paarden, met de 14-jarige Hongaarse ruin Charley en de negentienjarige KWPN-ruin Mario, opnieuw naar de overwinning en sleepte het finaleticket in de wacht.
“Tijdens de indoor Wereldbekerwedstrijden kan iedereen winnen, maar de puzzel moet wel passen. Er hoeft maar iets te gebeuren of je bent weg. Het goede gevoel in mijn span begon in Mechelen en ik ben dolblij dat ik dit gevoel tot aan de finale vast heb weten te houden.”

Hoewel Chardon zes seconden achterstand had opgelopen, ging hij toch voor de winst in de winning round. Hij tikte echter zes balletjes van de kegels, wat hem alsnog op een derde plaats deed belanden. De Hongaar Jozsef Drobovitz pakte de vierde plek, gevolgd door Nederlander Theo Timmerman.

Bekijk de winnende rit van Koos de Ronde.
Klik hier voor de resultaten.

Bron: Horses

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook