Ga naar hoofdinhoud

Kribbebijten om stress te verlagen

Belemmer je paard niet als het een kribbebijter is, zeggen Zweedse onderzoekers. Volgens hen kan dit gedrag namelijk een positief effect op het paard hebben. Kribbebijten wordt vaak gezien als stereotype gedrag, dat geen functie heeft. Maar Sabrina Briefer en haar collega's menen te hebben aangewezen dat het voor het kribbebijtende paard stressverlagend werkt.

Het team van onderzoekers deden testen bij 42 paarden, waarvan de helft kribbebijter was. Aan de hand van de ‘adrenocorticotropic hormone challenge test’ werd de mate van stress gemeten, nadat de dieren aan bepaalde prikkels waren blootgesteld. De hartslag werd continu gemeten en gedurende drie uur werd ook elk half uur het cortisolniveau gemeten – wat tevens een indicatie voor stress is.

Tussen de kribbebijters en de controlegroep was geen verschil in hartslag. Maar er waren wel conclusies te trekken uit de cortisolniveau’s. Briefer: “Het verschil in cortisol was vooral toe te schrijven aan de kribbebijters die tijdens de test niet gingen kribbebijten. Deze paarden hadden een aanzienlijk hoger cortisolniveau dan de andere dieren.” Volgens de onderzoekers kan kribbebijten gezien worden als een methode van het paard om controle te krijgen over een stressvolle situatie en het cortisolniveau omlaag te brengen.

De onderzoekers maakten hun resultaten bekend tijdens het International Equitation Science Conference in Denemarken.

Bron: Horses / Horsetalk

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook