Ga naar hoofdinhoud

Over de rug van je paard

ZadelMijn oog viel vorige week op een berichtje. ‘Eerste keurmerk voor zadelmakers uitgereikt’. Mijn eerste reactie was: ‘goh nu pas?’. De dit jaar opgerichte Nederlandse Vereniging van Zadelmakers en Rijzadelspecialisten (NVZR) is met dit initiatief gekomen. De vereniging wil het kaf van het koren scheiden. Consumenten kunnen op deze manier zien of ze te maken hebben met een gecertificeerde zadelmaker die aan bepaalde eisen voldoet. Bij navraag blijkt dat er helaas nog weinig concreet is.

In Nederland zijn ontelbaar veel keurmerken en officiële beroepsgroepen, maar zadelmaker is een vrij beroep en kan door iedereen worden uitgeoefend. En dat terwijl een goed passend zadel het belangrijkste attribuut is als je gaat rijden. Natuurlijk, hoofdstel, beenbeschermers en sjabrak moeten ook passen, maar een paard dat zijn rug niet kan gebruiken is als een balletdanseres met veel te kleine spitzen.

Het paardentijdschrift Bit onderzocht vorig jaar drie merkloze veelzijdigheidszadels van 100, 160 en 250 euro. Het is vast geen verrassing dat deze zadels slecht uit de test kwamen. Wie voor ’n dubbeltje op de eerste rang wil zitten heeft een zadel van nepleer, met een boom van sprokkelhout.

Het is schandalig dat zulke zadels worden aangeboden. Je zou goed moeten nadenken wat je wilt voordat je een zadel aanschaft. Je mag niet bezuinigen op en over de rug van je paard. Je hoort mij niet zeggen dat je het allerduurste, exclusiefste zadel moet kopen, maar ieder paard – of je nu Salinero op stal hebt of een kleine Shetland-pony – heeft recht op een goed passend zadel. Gelukkig zijn die er wel degelijk.

Ik denk niet dat het onwil van de paardeneigenaar is. Mensen kopen niet expres een slecht zadel om hun paard te pesten. In veel gevallen speelt de prijs een grote rol. Een goed, tweedehands zadel kan ook een prima oplossing zijn. Het is wel raadzaam om het zadel te laten controleren door iemand met veel ervaring, zoals een instructeur.

Onwetendheid speelt vaak een grote rol. Er wordt een paard aangeschaft en over bijzaken wordt niet voldoende nagedacht. Internetwinkels waar je zonder zadelpasservice kunt bestellen dragen ook niet bepaald bij aan een gezonde paardenrug.

Ik denk dat in deze kwestie een rol ligt weggelegd voor de NVZR, instructeurs, ruitersportzaken, maar ook voor u en ik. Trek aan de bel als je ziet dat een paard door het zadel belemmerd wordt.

Helaas zie ik nog te vaak slecht passende zadels voorbij komen, vooral in de ponysport. De kussens sluiten niet aan, de boom is te nauw en drukt op de schoft. Of het zadel wipt zo hard op en neer dat je de ogen liever sluit als de amazone met haar forse achterwerk neerkomt.

En wat te denken van een gebroken boom? Die wordt gewoon genegeerd of niet opgemerkt. Het zadel ziet er toch nog mooi glimmend uit? Een wondje bij de schoft wordt gecamoufleerd met een blits bontsjabrakje. Want dat hebben deze mensen wel. In de meeste gevallen zijn het vrouwen die hun paarden zo opzadelen dat het lijkt alsof ze regelrecht uit de laatste najaarscatalogus komen. Iedere dag krijgt het dier een nieuw sjabrakje op met bijpassende peesbeschermers in de kleur van de laatste modetrend.

Mijn paarden boeit deze trend weinig. Ze hebben geen interesse in kleuren, streepjes en ruitjes. Eten, galopperen en springen zijn hun hobby’s. Dat nieuwe dekje zullen ze beslist niet opmerken. Pijn aan hun rug wel!

Linde Oortveld, redacteur.
Deze column verscheen vrijdag 16 oktober in De Paardenkrant

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

14 reacties op “Over de rug van je paard

 • linda slooten

  Het valt ook niet mee!
  Laat 5 zadelmakers naar je zadel kijken en je krijgt 5 verschillende meningen.

 • linky

  Da’s mooi allemaal, maar op die lijst van de NVZR staan toch echt mensen die ik niet eens in de buurt van mijn paarden hebben wil…………. echte goede zadelmakers zijn zeldzaam!

 • Angela

  Ik haaaaaaaaat zadelmakers!!!!! Er lopen echt teveel prutsers rond…

  Ik probeer het echt goed te doen hoor. Uit ellende zelfs een zadel op maat laten maken. Wat uiteindelijk voor geen meter paste, volgens mij was die zadelmaker blind ofzo? Na veel gedoe eindelijk mn geld terug gekregen.

  Zadel wat ik nu heb heb ik ook nog mn twijfels over maar he het houdt een keer op, ik weet het ook niet meer… M’n paard protesteert iig niet meer. Maar toch blijft het knagen. *zucht

 • france

  heb een zadelmaker doen komen voor onze c-pony en die wipt maar op en neer…dure grap

 • Tonny

  Er zijn heel veel zadels op de markt. Iedereen kan idd bedenken dat er een deskundig iemand in het passen betrokken moet zijn. Klein voorbeeld: Ik kreeg een paard met zadel via via. Het dier liep bar slecht. Gecontroleerd door veearts op tanden etc. Niet echt een verklaring hiervoor. Ik besloot tot aanschaf van een boomloos zadel,deed het oude zadel weg naar een zadelmaker. Bleek de boom gewoon gebroken!! Wie weet hoe lang dat al het geval was? Arm dier! Kortom sluit altijd uit of je zadel ok is bij onverklaarbare problemen,hetzij in de gezondheid hetzij in het gedrag!

   

 • Ron

  Het is zeker belangrijk dat er een passend zadel op ligt, maar om op de kreet terug te komen , “Goh nu pas”…. er staat sinds een jaar of 5 in het regelement van de KNHS dat er een goed passend zadel op moet liggen, daar voor sprak men van een goed onderhouden zadel..
  En ik krijg niet de indruk dat er op gelet wordt..

  Ik raad ieder paardenmens aan o.a. het “zadelboek”te lezen.

 • Alexandra

  Als zogenaamde deskundigen op zadelgebied niet altijd het juiste advies geven, kunnen we dan van instructeurs verwachten dat deze het wel doen. Wanneer een zadel echt slecht ligt zie je dat natuuurlijk wel en geef je het advies daar naar te laten kijken. Maar wanneer ligt het echt goed. Het blijft een probleem, wat met deze vereniging volgens mij niet is opgelost.

 • frauke

  Zadelprobelemen…. ik weet er alles van….
  Twee jaar geleden liet ik me adviseren door een bekend holistisch dierenarts om een Hulseboszadel aan te meten voor mijn paard, omdat dat echt beter zou zijn voor haar rug.
  Twee jaar later heb ik nog steeds een hoop ellende met mijn zadel, er klopt weinig van, ligt zelfs deels over de ruggengraat van mijn paard, maar Hulsebos lijkt niet thuis te zijn voor dit soort problemen. Zelfs een telefoontje na intern overleg lijkt téveel gevraagd. Wél krijg je forse rekeningen voor elk bezoek, wie wel een goede zadelmaker kent mag het zeggen!

 • Christine Behr

  Met de schrijver van dit artikel ben ik helemaal eens, een goed passend zadel is essentieel voor het welzijn van je paard. Daarom heb ik in het verleden ook op zijn minst jaarlijks de pasvorm mijn zadels (dressuur en springen) laten controleren.

  Echter, bij de laatste controle van pasvorm van mijn (vorige) dressuur zadel en het inschakelen van een gecertificeerd zadelmaker, aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Zadelmakers en Rijzadelspecialisten (NVZR), ben ik zelf onlangs totaal bedrogen uit gekomen.

  Deze NVRZ gecertificeerde zadelmaker heeft me (incorrect) geadviseerd, dat mijn (vorige) zadel niet meer passend op mijn paard zou liggen, niet meer aangepast kon worden en wist derhalve in zijn eigen individueel voordeel een dressuur zadel van zijn eigen huismerk Morris & Nolan aan mij te verkopen. Direct na aankoop bleek juist dit M&N zadel van deze zadelmaker niet goed op mijn paard te liggen en ben ik daarom herhaaldelijk voor herstel bij hem terug geweest. Nadat de problemen t.a.v. de pasvorm van dit nieuwe zadel binnen twee weken na aankoop echter niet door deze zadelmaker van het NVRZ hersteld waren, heb ik uiteindelijk een andere, tweede zadelmaker om advies gevraagd. Deze tweede zadelmaker kwam tot de conclusie, dat juist de pasvorm van het M&N zadel niet goed was voor mijn paard en dat mijn vorige type/model zadel, die ik bij de eerste NVRZ zadelmaker had ingeruild, wel degelijk paste oftewel (met opvullen) bij de controle afspraak nog had passend gemaakt kunnen worden.

  Zodoende heb ik nu een rechtszaak tegen de eerste gecertificeerde NVRZ zadelmaker lopen, omdat deze ondanks alle feiten stellig weigert, het door hem verkochte Morris & Nolan zadel terug te nemen en mij zodoende mijn aankoopbedrag niet terug wil betalen.

  Aangezien deze slechte ervaringen zie ik tevens een rol weggelegd voor de NVZR, om ten eerste dat soort slechte adviezen van de eigen leden, alleen gericht op hun individueel verkoop voordeel, te voorkomen en ten tweede de klantgerichte service (bv. vaste periode voor proefrijden met zadels afspreken, garanties volgens het consumentenrecht toe kennen) naar de paarden eigenaar toe te verbeteren. Het lijkt me dus noodzakelijk, om tevens zelf binnen de eigen NVRZ vereniging “het kaf van het koren te scheiden”.

 • phietje

  Ik wordt ook erg moe van zadelmakers, een GROTE ergenis/teleurstelling en verdrietige zaak.
  Ik zou ook geen één zadelmaker kunnen noemen waar ik nog vertrouwen in heb. Ik heb echt zowat heel zadelmakend Nederland op de stoep gehad en iedereen roept wat anders en dan niet te praten over alleen de voorrij/advies kosten die je telkens moet betalen. Wat ze allemaal gemeen hebben is het oude zadel per definitie NIET past. Vervolgens komen ze dan met een hele kar/bus vol met Nieuwe zadels van eigen merk, waarvan blijkt dat er eigenlijk maar 1 soort past met een onder padje ofzo.. Nou sorry hoor.. heb er zelf één gehad, welke aangaf dat ik zulke bijzondere paarden had dat ze hier geen zadel voor kon vinden……..(zucht..)
  Uiteindelijk heb ik een zadel gekocht bij een zadelmaker met opleiding MSFC ofzo.. Nou ik heb alleen nog maar ellende gehad en heb het dan ook weer terug gedaan. Ik probeer nu zelf gewoon een passend 2e hands zadel te vinden.. inmiddels krijg je zelf er wel wat kijk op.. en dan maar kijken hoe het paard eronder loopt. Dit is alleen een langdurig proces want ik ga natuur lijk niet heel nederland rond toeren..
  Ze zeggen altijd no Feet no Horse.. Nou dit geld dus net zo hard voor een zadel hé.. zonder goed passend zadel kun je wel stoppen met het nemen van dure rijlessen of proberen hoger te komen en met ontspanning een paard proberen te rijden over de rug. Wij zijn verplicht aan ons paard ons te leren dragen, maar dan moeten we wel de juiste middelen hebben waaronder een passend zadel hebben. Vind de zadelmakerij één grote trieste bedoeling binnen nederland en onze paarden, rijplezier en onze portomonnee zijn hier de dupe van.

 • Reina

  Ik kan mee praten over zadelleed. Je verwacht dat een grote ruiterzaak hier uit de buurt toch voldoende ervaring en kunde in huis zou moeten hebben om een goed advies te kunnen geven. Nee dus. Ondanks vele malen dat ik ze heb laten terugkomen blijven beweren dat het lastige paarden met singelnijd zijn. Gevolg een van de paarden is voor de rest van zijn leven beschadigd de andere heeft al diverse malen een fysiotherapeut en osteopaat gezien. Schade vele honderde zoniet duizende euro’s aan dierartskosten.
  Ze verkopen je uit hun collectie het best passende zadel maar dat wil niet zeggen dat het ook het beste zadel is voor je paard.

  Als ruiter moet je tegenwoordig zadelmaker, hoefsmid, dierenarts, voerspecialist en instructeur etc. tegelijkertijd zijn helaas. Een vakman die verstand heeft van zijn vak en een eerlijk advies geeft zonder eerst aan zijn eigen bankrekening te denken is steeds moeilijker te vinden.
  Het paard is degene die helaas de rekening moet betalen.

 • Angela

  @ Christine uit EDE. Ik had hieronder al een reactie geplaatst en nu zat ik jouw stukje gelezen en ik kreeg gelijk kippenvel en dat is niet positief bedoeld. Ik doelde dus op precies dezelfde zadelmaker. Ook ik heb dus een zadel op maat laten maken, een M&N zadel, door de “zadelmaker” P. Bolsterlee uit EDE. Nou je kon van alles van het zadel zeggen maar op maat was het zeker niet!!!! Deze man zou geen zadels meer moeten mogen aanpassen op paarden. Zijn theorie over hoe het zou moeten heb ik niks op aan te merken. Daarom dacht ik ook dat hij goed was…. Maar de praktijk….verschrikkelijk!!

  Ik heb gelukkig na een jaar zeuren en dreigen en uiteindelijk rechtsbijstand mijn geld terug gekregen. Hoop dat jij ook je geld terug krijgt! Want als we van een zadel van €1864 niet meer mogen verwachten dat het past of een goede service mogen verwachten dan, dan…weet ik het ook niet meer!

  Had trouwens dat M&N zadel op marktplaats aangeboden omdat ik toen niet meer durfde te hopen dat ik mn geld terug zou krijgen. En echt 3 reacties van mensen dat ze niks meer met deze man te maken willen hebben.

 • mireille

  Ik ken wel een goede zadelmaker, Godfried.
  K weet alleen zo gauw even niet hoe hij verder heet en waar hij vandaan komt. Iig Gelderland, omgeving Arnhem. Linde Oortveld, jij kent hem toch ook?

  Praat je geen nieuw zadel aan als het niet nodig is. Geeft eerlijk advies. Bij mij was het; ondanks de leeftijd van het zadel (een KN, 2e hands gekocht, eerst zelf gepast natuurlijk, en na de aankoop de zadelmaker erbij gehaald om hem na te laten kijken en evt verder aan te laten passen) vond hij het nog een heel goed zadel. Moest nog een kleine aanpassing en dan lag hij perfect. Maar wel met de opmerking erbij: hou het in de gaten, als je paard door bespiering beter wordt, moet hij een zadel met een bredere boom. (Relatief jong paard)

  Hij komt bij ons op de pensionstal en op verschillende stallen in de buurt en ik hoor eigenlijk nooit negatieve verhalen.
  1x per jaar laten we de zadels nakijken door de zadelmaker (net zoals de tandarts de paarden 1x per jaar nakijkt), dan voorkom je een hoop problemen. Daar geef ik id liever mijn geld aan uit dan aan “modespulletjes” voor mijn paard.

  Maar ik denk dat het ook belangrijk is dat je zelf zorgt dat je er zoveel mogelijk vanaf weet.
  Zoek informatie op, stel vragen aan mensen die er verstand van hebben of volg zelf een cursusje zadels passen. Zodat je niet helemaal afhankelijk bent van de mening van je zadelmaker.

  En ik denk id dat je beter een goed 2e hands zadel kan kopen en voor de zekerheid de zadelmaker er nog eens naar kan laten kijken, dan zo’n goedkoop nieuw zadel. Die zien er dan vaak wel mooier (nieuw) uit, maar dat is toch minder belangrijk???

 • kopland

  Kennelijk zijn er nog maar heel weinig echter zadelmakers die hun vak verstaan en die moet ik dus nog vinden.
  Zelfs STUEBBEN, een groot bedrijf die veel zadels maakt en leverd kan het dus niet.
  Ik heb daar een zadel gekocht en laten aanmeten op mijn paard, met als gevolg dat hij na enkele maanden zijn achterhand er niet meeronder kon zetten doordat het zadel zijn schouders blokkeerde en dan maar zeggen dat het zadel gewoon goed licht, terwijl div andere zadelmakers hiervan schande spreken.
  conclusie dat ook zeer grote en bekende zaken het dus ook laten afweten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook