Ga naar hoofdinhoud

Leen Villerius

Opinie
partij voor de dieren

Van een vriend hoorde ik dat je in Amsterdam vorige week kon stemmen op de anti-scooterpartij (punt één: scooters van het fietspad), blije burgers Amsterdam (Amsterdammers binnen de ring en expats buiten de ring), de partij voor iedereen (de meest vredelievende partij met een lijsttrekker die in Arnhem is weggestuurd vanwege ruzie) en destemvandestraat (met de enige niet-liegende partijleider). Afijn, ik wilde die stemwijzer dus wel even invullen.

Niet voor menselijk vertier

Na wat stellingen over toeristen, coffeeshops, nieuwe moskeeën en hernoeming van straten kwam ik bij stelling 26. De gemeente moet evenementen met dieren verbieden. Ah, een Partij voor de Dieren-punt, dacht ik.

Maar nee hoor, ook de Amsterdamse PvdA (geen dieren gebruiken, puur voor het vermaak van mensen), SP (dieren niet gebruiken als producten om meer mensen naar evenementen te trekken, terwijl dieren daarvoor lang moeten reizen, in kleine hokjes zitten en in de drukte terechtkomen), GroenLinks (geen evenementen waarbij dieren als vermaak gebruikt worden of waar dieren beperkt worden in hun soorteigen gedrag), DENK (wilde dieren zijn geen circusattracties), Forum voor Democratie (eens), ChristenUnie (het dierenrijk is onderdeel van de schepping en is er niet om gebruikt te worden voor menselijk vertier) en BIJ1 (de tijd dat dieren dienen voor amusement is voorbij), zij allen vinden het gedoe met dieren maar niks. Nog zeven andere partijen in Amsterdam zijn van mening dat het afgelopen moet zijn met dieren als pretje voor de mens. Al met al een vette meerderheid.

Stadse mensen

Ik was dat nog niet vergeten toen ik zondagavond las dat er een paard was gestorven op het NK Arresleerijden in Leeuwarden. Ik keek een item over dat voorval op Omrop Fryslân en daar zag ik een nuchtere Fries uitleggen wat er gebeurd was en waarom het evenement was stopgezet (veel stadse mensen op de tribune). Met een democratische meerderheid van ‘stadse mensen’ tegen gedoe met dieren was dat best wel een spannend moment.

Een pluim op de hoed van die man. Leen Villerius. Deze paardenman schoot nou eens niet in de verdediging. Hij zei waar het op stond, dat zoiets kan gebeuren, en liet het daarbij.

Van Leen Villerius’ transparante manier van communiceren (met respect voor ‘stadse mensen’) kan menig paardenman of -vrouw nog wat leren.

Zonder nuancering

Dressuurbondscoach Rien van der Schaft bijvoorbeeld, die vorige week in deze krant zei: ‘Vanwege dierenwelzijn kun je met dressuur nou eenmaal niet twee weken achter elkaar twee GP-proeven rijden.’ Zonder enige nuancering. Nog even en een kampioenschap met drie proeven in één weekend mag ook niet meer als de bondscoach zich op zo’n manier uitlaat.

Rick Helmink, freelance medewerker

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu
Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook