Ga naar hoofdinhoud

Minder brokken in Nederland, export groeit wel

Er wordt in Nederland sinds ruim een jaar aanzienlijk minder hardvoer (paardenbrok) omgezet, maar dat komt meer door een verschuiving naar hooi en gras dan door afname van het aantal paarden. Dit was één van de bevindingen tijdens de eerste bijeenkomst van ‘Trendpanel Paard’ vorige week. Wel constateerde het panel dat de buitenlandse omzet groeit. Zowel op voedergebied en paardenverzekeringen, als ook ruitersportbenodigdheden groeit de Nederlandse export.

Vertegenwoordigers uit alle hippische sectoren en specialisten uit de accountants- en bankwereld waren uitgenodigd om de stand van zaken te bespreken en met elkaar uit te wisselen. Dit gebeurde op initiatief van HAS Hogeschool te Den Bosch en de brancheorganisaties ZLTO en FNRS. “Dat er minder hardvoer wordt omgezet, geeft aan dat de paardeneigenaren van alles ondernemen om de voortdurende stijging van de kosten van met name hardvoer op te vangen”, aldus het trendpanel.

Aantal paarden constant
Volgens de beschikbare cijfers van de toeleveranciers blijft het aantal paarden nog redelijk constant. Wel zijn er veel minder dekkingen in de paardenfokkerij. De dekkingen bij marktleider KWPN zijn de laatste jaren met enkele tientallen procenten teruggelopen. Conclusie van het Trendpanel is dat er in zekere zin een harde sanering in de markt optreedt. “Dat hoeft geen negatieve ontwikkeling te zijn, de paardenondernemers worden gedwongen om keuzes te maken. Men moet een onderscheidend product bieden en aantrekkelijk blijven voor de klant en voor de buitenlandse markt. Daar liggen nieuwe kansen, want Nederland is als exportland van paarden en paardenkennis zeer gewild.

Bron: Horses / Trendpanel Paard

2 reacties op “Minder brokken in Nederland, export groeit wel

  • Cees van Beckhoven

    Ik mag hopen dat het ook komt omdat paardenhouders meer cq. beter gaan nadenken over hun voermanagement en dan met name de relatie voer arbeid.

  • Jitske van Ravesteijn

    Inderdaad Cees.

    Volgens mij leren steeds meer mensen dat paarden moeten kauwen op voer om maagzuur gehalte laag te houden. Dit zorgt er ook voor dat er minder kans is op maagzweren en stalontdeugden doordat paarden meer bezig zijn met het op krijgen van voedsel. Meer mensen gaan ook over op slowfeeders in stallen en weidegangen. Ook word er langzamerhand steeds meer naar het welzijn van het paard gekeken, zoals het buiten houden dmv een paddock paradise.

    Ook is het zo, dat paarden en pony’s die geen arbeid verrichten prima kunnen leven op alleen hooi en zelfs daar nog van kunnen groeien. Paarden en pony’s met een uur werk per dag, licht het er aan hoe zwaar het werk is, maar heeft het dier met lichte arbeid al gouw genoeg aan 500 gram tot 1000 gram krachtvoer op een dag, dit gelieve ook verdeeld over 3 tot 4 keer per dag, zodat het voedselopname gemaximaliseerd word.

    Dit betekend inderdaad, dat paarden die ook zwaar werk moeten verrichten, geen 3 tot 4 kilo’s op een dag nodig hebben, zoals ik eigenaren wel eens zie voeren.

    Dus ik denk ook dat het vooral komt doordat mensen met elkaar praten, lezen en inforemeren over voedselverstrekking.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.