Ga naar hoofdinhoud

Scott Brash wint Grand Prix van Londen

Scott Brash met Hello Forever Foto: Pierre Costabadie / www.arnd.nl

Weer een spannende aflevering van de Global Champions Tour, vandaag in Londen. Goud en zilver voor de Britten en een nare val voor de jarige John Withaker zorgden voor veel emotie bij het thuispubliek.

Op de nieuwe locatie bij het Chelsea Veteran’s Hospital kwamen 24 combinaties aan de start. Uiteindelijk haalden er elf de barrage. Scott Brash won het goud met Hello Forever (v. For Pleasure). Een zeer snel paard, dat wel af en toe de verkeerde hindernis dreigt te springen. Brash reed een waanzinnige barrageronde met een paar enorm spannende sprongen en een briljant tempo. Het publiek gilde het uit, maar alles bleef liggen. De tijd stopte op 38,62.

Laatste starter Ben Maher was vandaag in topvorm. Voor de GP had hij MTF Madam X (v. Continio) gezadeld. Hij reed vrijwel even snel als Brash door het hele parcours, maar kwam net 6/100 te kort voor de overwinning. De Britten vonden het prachtig en vierden hun toppers op het podium.

Smolders spaart punten

Harrie Smolders had zijn handen vol aan de weer extreem bokkende Emerald N.O.P. (v. Diamant de Semilly). Gelukkig houdt de vos wel voldoende sprong over om foutloos over de enorme hindernissen te stuiteren. Als tweede starter in de barrage had hij nog niet veel referentie. Met het mes tussen de tanden reed Smolders naar 39,84 seconden. Het bleek uiteindelijk goed voor een vierde plek en toch weer extra plaatsingspunten.

Denis Lynch kwam met All Star 5 (v. Argentinus) in grote passen naar de barrage. De Ier was ook al goed bezig in de kwalificatieronde, met een tweede plaats. Hij ging in volle vaart door het parcours en liet de tijd van Smolders sneuvelen. Met 39,35 seconden werd Lynch derde.

Martin Fuchs reed op Clooney (v. Cornet Obolensky), de combinatie won de eerste etappe van de GCT in Mexico en was vandaag ook goed bezig in de League wedstrijd. Clooney vereist veel stuurmanskunst van zijn ruiter, maar dat is aan Fuchs wel besteed. Hij komt iets lastiger door de hoeken dan bijvoorbeeld Emerald en daar verloor de Zwitser wat tijd. Hij finishte in 40,31 seconden en werd vijfde.

Balk voor Van der Vleuten

Maikel van der Vleuten, die vijfde op de GCT ranglijst staat, had zich vanmiddag ook van een ticket voor de GP verzekerd. Met Verdi TN N.O.P. (v. Quidam de Revel) was hij net binnen de tijd in de eerste ronde, maar foutloos. Verdi had wel wat praatjes. In de barrage ging het allemaal een stuk sneller, maar dat kostte hem een balk. Van der Vleuten werd uiteindelijk tiende.

Global Champions Ranking

De nummer drie en vier van de ranglijst wisten zich niet te kwalificeren voor de GP: Christian Ahlmann en Jack Towell konden hun positie niet verdedigen, laat staan een aanval doen op Smolders en Zorzi.

Zorzi kreeg een balk op de triplebar in de eerste ronde, in een onkarakteristieke beweging bij een stijlsprong van zijn toppaard Cornetto K (v. Cornet Obolensky). Geen barrage voor Zorzi, wat de taak van Smolders aanzienlijk eenvoudiger maakte.

Die spaarde met zijn vierde plek in het eindklassement weer wat punten erbij en kon zijn leidende positie in de Global Champions Tour ranking verder uitbouwen. Van der Vleuten klom intussen weer op naar een vierde plaats in de ranglijst.

Balken  voor Jochems

Voor Nederland kwam naast Harrie Smolders en Maikel van der Vleuten ook Kevin Jochems aan de start. Hij startte met Captain Cooper (v. Namelus R.). Jochems nam als één van de weinigen de bocht voor de triplebar extra kort, maar kwam niet uit. Dat resulteerde in een omgevallen hindernis, maar hij kon wel doorrijden. Het bleef daar echter niet bij, er vielen nog flink wat balken voor de jonge Nederlander, die met 19 fouten duidelijk balend de ring verliet.

 

Lees ook: Nare val voor jarige John Withaker

Klik hier voor de volledige uitslag.
Klik hier voor de actuele ranking in de GCT.

Bron: Paardenkrant – Horses.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook