Ga naar hoofdinhoud

Spanning drukt scores tijdens subtop Exloo

Dennis Ausma was op dreef in Erica. Met Wonderboy DDH won hij de Prix St. Georges en met Blits eindigde hij tweemaal in de top vijf van het ZZ-Zwaar.

Tijdens de subtopwedstrijd van vandaag in Exloo bleven topscores uit, mogelijk door het weer. Volgens jurylid Patricia Wolters, die de tweede proef van het ZZ-Zwaar jureerde en de Intermédiaire I, hadden veel paarden door de wind en regen te kampen met spanning. “In het ZZ-Zwaar kwamen we daardoor slechts op zes winstpunten uit. Ook hadden veel combinaties de basis nog niet voldoende voor elkaar.” In de eerste proef van het ZZ-Zwaar lagen de scores echter hoger.

Hier won namelijk Richella Hertsig met Resonanz met 67,43% die een hele mooie proef liet zien. Romy van der Schaft werd tweede met de door haar zelf opgeleide Be Painted, die tevens vandaag de Intermédiaire II won met Seigneur 10 (66,58%). Harmina Holwerda eindigde als derde met Petrus PJ en Nicky Snijder mocht zich als vierde opstellen.

Rollen omgedraaid

In de tweede proef van het ZZ-Zwaar waren de rollen enigszins omgedraaid. Hertsig kwam nu niet eens op een winstpunt uit, terwijl Nicky Snijder aan de leiding ging met Zalsa & Jazz. Ondanks dat de ruiter twee programmafouten maakte, haalde hij alsnog de hoogste score van 62,86%. “Zalsa & Jazz is een goed paard met drie goede gangen”, vertelt Patricia Wolters. “Voorheen had dit paard nog al eens te kampen met spanning, maar dat weet Nicky tegenwoordig goed op te lossen. Alleen in de series stak deze spanning nog iets de kop op, maar dat liet Nicky goed afvloeien.”

Wissels meer bevestigd

Harmina Holwerda werd in deze proef tweede met haar sterk dravende Fries Petrus PJ. Holwerda en Snijder ontliepen elkaar niet veel volgens de juryleden. “Bij Harmina was vooral het drafgedeelte erg mooi”, vertelt Patricia Wolters. “In galop had Petrus soms nog wat moeite zijn tact te behouden. Ook de wissels waren nog niet allemaal even mooi doorgesprongen.”
Ook bij de nummer drie, Cecile Smit met Bolero, waren het de wissels waardoor een hogere score uitbleef. “Bolero is een hartstikke leuk paard, maar de wissels waren nog wat scheef”, aldus Patricia Wolters.
In de Intermédiaire I, de andere klasse die Marleen le Mat en Patricia Wolters samen jureerden, deden de prijswinnaars wederom niet veel voor elkaar onder. Noortje Zuidgeest behaalde met T-Date M de hoogste score van 63,75%, ruim een half procent meer dan Cora Verlouw en Ardent L (63,29). Patricia Wolters legt het minieme verschil tussen beide als volgt uit: “Noortje liet een correcte proef zien waarin alle oefeningen goed zijn bevestigd. Alleen in de serie om de twee gaf ze ons een toegift, daar deed ze een wissel teveel. Verder ging er niet veel mis. T-Date M heeft een hele goede stap. Het paard liep mooi verzameld en met impuls. Als verbeterpuntje zou je de aanleuning kunnen noemen, die zou net iets mooier mogen. Cora heeft aan Ardent een heel fijn paard met goede gangen die bovendien goed bergop beweegt. Cora werkt fijn in. Wat haar waarschijnlijk de overwinning heeft gekost zijn de wissels. Die moeten meer bevestigd.”

Routiniers

In de Prix St. Georges waren het de routiniers die de leiding in het klassement namen. In het geval van de winnares Elise Kranenburg betreft het hier haar geroutineerde paard. Pina Colada heeft in het verleden al Lichte Tour gelopen, en heeft nu ook met zijn huidige jonge amazone dit niveau wederom bereikt. met haar vriendelijke manier van rijden en correct gereden oefeningen kwam Kranenburg aan kop. TWeede werd de ervaren Truusje Smeding met Puccini, die inmiddels ook de nodige kilometers in de baan heeft afgelegd. Pytrick Adema mocht zich als derde opstellen met de zelfgefokte Wadro’s Zavita.

Grand Prix zege voor Ausma

Ook in de Grand Prix hadden een aantal combinaties te kampen met spanning. Van de acht combinaties reed de helft winst. Dennis Ausma en De Bruin’s Randy gingen aan de leiding, Marjan van der Jagt werd tweede met Jager’s Radetzky.

Klik hier voor alle uitslagen.

bron: Horses/ De Paardenkrant

 

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook