Ga naar hoofdinhoud

Succesvolle debuten in Vragender

Veel 'eerste keren' vandaag op de Subtopwedstrijd in Vragender. Verschillende ruiters en amazones maakten in de maand voor het begin van het outdoorseizoen hun debuut in een hogere klasse of met een nieuw paard. In de prachtige, zeer ruim opgezette accommodatie waren er succesvolle debuten, zoals van Janneke Punte met Bianco-d en Robin van Lierop met RS2 Baldessarini in het ZZ-Zwaar. Zij wonnen allebei een proef. Anne van Olst bracht de KWPN-hengst Chippendale voor het eerst nationaal op Lichte Tour niveau uit.

Drie 20x60m banen met puike bodems onder één dak; de accommodatie in Vragender laat weinig te wensen over. Tussen de witte hekjes werd mooie sport getoond. Hier en daar werden wat technische foutjes gemaakt, maar kwaliteit was ruimschoots aanwezig. In de Prix St. Georges trokken Lisanne der Nederlanden en Alaska DVB (v. Weltino) aan het langste eind. De elegante vos werd zoals we gewend zijn van deze amazone van Dressuurstal van Baalen heel correct en harmonieus voorgesteld. De proef leverde net geen 69% op, waarmee ze winst binnenhaalde. De draftour en galopwissels waren goed voor verschillende achten op het protocol. Tweede werd Anne van Olst met de dekhengst Chippendale (v. Lord Leatherdale). Zij scoorden 65,59%, wat de amazone zelf erg tegenviel. “Chippie liep voor mijn idee een super proef. Hij gaf me zo’n machtig gevoel! Alleen in een pirouette ging hij wat teveel zitten en sprong er daardoor wat uit, maar verder was ik erg blij met hem. Chippendale heeft vorig jaar twee internationale wedstrijden op Lichte Tour-niveau gelopen. Ik wilde graag zien hoe hij zich zou gedragen met reizen en op meerdaagse concoursen. Daarna heb ik hem thuis gehouden en ook het zware werk wat verder doorgetraind. Het komende jaar wil ik hem meer gaan uitbrengen.”

ZZ-Zwaar zeges voor debutanten

Robin van Lierop, die met partner Seth Boschman druk bezig is een splinternieuwe accommodatie voor hun bedrijf te realiseren, bracht zijn eigen fokproduct RS2 Baldessarini (v. Santano) voor het eerst in de Subtop uit. Het leverde drie winstpunten en de eerste en de vierde prijs op. Jury Joyce Heuitink: “Een paard met een mooi silhouet. Met wat meer routine lijkt me dit een fijn paard voor de Subtop.” Ook Janneke Punte viel dubbel in de prijzen met haar Bianco-d (v. Ungaro). Voor haar waren de tweede en eerste prijs, met respectievelijk 63,57 en 65,86%. De amazone, die haar eigen stal in Enschede runt, bracht al meerdere paarden op hoger niveau uit maar deze Bianco nog niet eerder in de Subtop. De jury meldt: “Bianco heeft veel uitstraling en valt ook op door zijn kracht en schoudervrijheid. Om naar de 70% te gaan zou het paard nog wat meer halslengte moeten houden.”

Zware Tour

De winst in de zwaarste klasse was voor de geroutineerde Anne van Olst met haar krachtpatser Vorst (v. Negro). Ruim 68% kwam er op de teller na een proef waarin haar paard zijn talent voor piaffe en passage toonde. Van Olst: “Ook over Vorst was ik tevreden. Het was heel zonde dat beide series, die helaas dubbel tellen, mis gingen. Dat leverde drieën en vieren op, terwijl hij juist zulke mooie grote wissels kan springen. Ik denk dat we wel zo’n vijf procent hebben laten liggen door die fouten. We kunnen zeker nog veel beter!” Hoofdjury Joyce Heuitink: “Vorst heeft heel veel uitstraling en kan de zwaarste verzameling heel gemakkelijk aan. Ook de verruimingen waren aansprekend. Een combinatie met potentie.” Liseon Kamper eiste de tweede prijs op met Special Gift (v. Montecristo). De zestienjarige merrie liep heel constant door de proef, die veel zevens opleverde. Jean René Luijmes debuteerde in de Grand Prix met zijn beide paarden Aswin (v. Sandreo) en Cristall’s Il Divo (v. Gribaldi). Hij werd vierde en vijfde, met voldoende scores.

 

Lees woensdag meer in De Paardenkrant.

Bron: Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook