Ga naar hoofdinhoud

900.000 euro ‘verdwenen’ bij verkoop Donna Unique

Andreas Helgstrand met Uno Donna Unique
Dressuurpaardenhandelaar Andreas Helgstrand heeft in januari 2012 bij de verkoop van de wereldkampioene der zesjarige dressuurpaarden Uno Donna Unique geprobeerd om 900.000 euro van de totale koopprijs van 2,7 miljoen in zijn eigen zak te steken, ten nadele van mede-eigenaresse Joan Andreasen van de Deense stoeterij Uno. Dit meldde zondagavond de Ezine van De Paardenkrant.


Nadat Joan Andreasen haar mede-eigenaar had gedwongen om de helft van de verdwenen 900.000 euro alsnog af te dragen, viel er een rekening van Patrik Kittel op de deurmat van stoeterij Uno. De door de kopers van Donna Unique gesponsorde Zweed verlangde 250.000 euro commissie van stoeterij Uno.

Reactie van Helgstrand en Kittel
Komende woensdag publiceert De Paardenkrant een uitgebreid artikel met daarin ook de reacties van Andreas Helgstrand en Patrik Kittel. Zij willen geen antwoord geven op de vraag of Kittel oorspronkelijk een deel van de ‘verdwenen’ 900.000 euro op zou strijken. Het is namelijk opvallend dat Kittel’s financiële eisen pas op tafel kwamen nadat Helgstrand de helft van de aanvankelijk verdwenen 900.000 euro weer in had moeten leveren.

“We zijn er trots op dat we onze zakenpartners zo goed mogelijk en in strikte commerciële vertrouwelijkheid behandelen”, aldus Andreas Helgstrand in een schriftelijke reactie. “Elk aspect van de uiteindelijke transactie was afgedekt door schriftelijke overeenkomsten. Bij de onderhandelingen over deze overeenkomsten waren alle partijen door hun eigen advocaat vertegenwoordigd. Helgstrand Dressage A/S respecteert deze overeenkomsten en voert hen uit.”

Nieuw beeld
In een schriftelijke reactie roept Patrik Kittel een nieuw beeld op van de aankoop van Uno Donna Unique. Toen Arlette Jasper-Kohl de beroemde merrie had gekocht, heette het nog dat Kittel met haar naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro wilde.
“Donna Unique is door Arlette Jasper-Kohl persoonlijk gekozen als een aanvulling op haar stal”, schrijft Patrik Kittel. “Donna Unique is een zeer succesvol paard en de verkoop was voor mevrouw Andreasen duidelijk zeer profijtelijk. Donna Unique vervulde de wensen van haar nieuwe eigenaar, mevrouw Jasper-Kohl, om een competitief paard te hebben dat in ruil daarvoor de ontwikkeling van haar stal ondersteunde. De verkoop van Donna Unique was voor beide partijen, voor de oude en de nieuwe eigenaren, voordelig. De eigenaren verkochten het paard…. Mevrouw Jasper-Kohl kreeg een toppaard…. Ik zie het probleem niet.”

Daarnaast onderstreept Kittel dat hij de integriteit van zichzelf en alle andere betrokkenen bij de verkoop van welk paard dan ook altijd zeer serieus neemt.

Lees woensdag het volledige artikel in De Paardenkrant.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

6 reacties op “900.000 euro ‘verdwenen’ bij verkoop Donna Unique

 • Han Coolen

  De paardenkrant, althans hier Horses, kikt er blijkbaar op om halve waarheden vooraf te plubliceren, zodat het werkelijk verhaal vooraf een eigen leven gaat leiden.

  Als je zo nieuwe lezers bij elkaar moet schrapen, voor mij geen Paardenkrant.
  Ik lees ook geen Telegraaf..

 • Joke van Oord

  Helemaal eens met bovenstaande reactie!! Vind ik al langere tijd!

 • Akash Sukhraj

  Ben het volledig eens met de heer Coolen. Slecht voor het imago van de paardensport.

 • Claudia van Bree

  Dit nieuwsbericht is een beknopte versie van het uitgebreide verslag dat woensdag in De Paardenkrant verschijnt. Het is een samenvatting, maar belicht (in het kort) wél alle kanten van het verhaal.

  Met vriendelijke groet,
  Redactie Horses

 • Folkert Frans

  Om Horses met deze berichtgeving op een lijn met het sensatienieuws van de Telegraaf te plaatsen,is wel erg kort door de bocht. De lezers hebben wel degelijk recht op deze informatie en Horses doet er m.b.t. de pluriformiteit goed aan om van deze affaires gewag te maken. Het is nu eenmaal niet allemaal rozengeur en maneschijn in het paardenwereldje.
  Dat de heer Coolen zich nu als moraalridder opwerpt, is zijn goed recht.

  De redactie van Horses heeft vanwege een persoonlijke aanval op een bezoeker een gedeelte van de reactie verwijderd.

 • Folkert Frans

  Mensen die hoog van de toren blazen, hebben meestal geen schoon geweten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook