Ga naar hoofdinhoud

Blog 7: Over zijn en schijn

Exclusief
Isabell Werth en Weihegold Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Maarten van der Heijden heeft gelijk. We moeten teleurgesteld zijn over het resultaat van de landenwedstrijd dressuur. Als je op de Olympische Spelen niet vanaf de eerste pas vol gas geeft, moet je niet raar opkijken als andere landen je voorbij draven.

Verdedigend rijden, zoals Edward Gal en Diederik van Silfhout dat de eerste dag op instructie van bondscoach Johan Rockx deden, heeft zin in eventing. In een zware cross country vallen andere, aanvallend rijdende teams namelijk uit en daar kan je dan van profiteren. In dressuur vallen er geen teams uit, terwijl iedereen wel op z’n max rijdt. En dan sta je aan het eind met een druppel aan de neus als je dat niet zelf ook vanaf de eerste pas hebt gedaan.

Eddy de Wolff

Het is niet zo zinvol om tijd te spenderen aan wat anderen (bijvoorbeeld Eddy de Wolff van Westerrode) anders hadden kunnen doen. Zullen we eerst eens naar onszelf kijken?

Amerika rook bloed

Om te beginnen moet het meevliegen van de reservecombinatie verplicht worden gesteld. De afwezigheid van een reserve, het met z’n drieën moeten rijden, heeft een negatieve impact op de prestatie. Natuurlijk rijd je minder vrij als je wéét dat elke mispas telt. De afwezigheid van een Nederlandse reserve had in Rio nog een tweede keerzijde. De Amerikanen roken bloed toen ze wisten dat Nederland slechts een trio op de been kon brengen.

Offers brengen

Voor de teamspirit is het een ramp als de reserve de vrije keus heeft om al dan niet mee te gaan. De teamgeest eist dat je voor elkaar offers brengt. En als je weet dat je teamgenoten dat ook zullen doen voor jou, is het zelfs mooi om dat offer te brengen. Jammer dat de KNHS dat nu verplicht moet gaan stellen. In het springen was dat nooit nodig.

Arnd als assistent-bondscoach

En voorts ben ik van mening dat collega Arnd Bronkhorst benoemd dient te worden tot assistent-bondscoach. Of althans: de staf van de Nederlandse dressuurequipe zou iets moeten doen met zijn expertise. Op weg van Guantanamo Bay naar het ruiterstadion vertelde Arnd mij dat hij van sommige paarden wel 500 foto’s moet schieten voor hij daar iets publiceerbaars aan overhoudt. Mocht u denken dat wij zo maar wat plaatjes in de krant of op Horses.nl zetten: achter elke gepubliceerde foto bevinden zich gemiddeld 100 digitaal verscheurde foto’s. Met het grootste gemak zouden wij de allerbeste paarden van de wereld kunnen tonen als schillenhitten op weg naar Hedel.

Damon Hill

Dit heeft te maken met het verschil tussen zijn en schijn. Natuurlijk wás Damon Hill één van de beste paarden van de wereld. Maar Arnd en zijn collega’s kregen het angstzweet als ze een foto van ‘m moesten maken. Altijd de mond open, altijd een verwrongen aanleuning. Dat lichtvoetig dansende balletje elastiek leek op foto’s de GP-oefeningen heel moeilijk te vinden.

Balletles

Arnd vertelde me dat hij van eco-coach Tjalling van den Berg ooit een balletles had gekregen. Ballet is de verfijndste vorm van lichaamsbeheersing. Maar ballet is ook pijn lijden, vanwege de enorme inspanning, met de blaren op je tenen. Maar dat dan níet laten zien. Je gaat halfdood, maar dan met een ontspannen gezicht waar zo maar een glimlach op verschijnt. Dat is dressuur. De schijnbaar vrije wil, waarvan we allemaal weten dat daar bloed zweet en tranen aan vooraf zijn gegaan.

Een sjor en een por

Door zijn telelens had Arnd gisteren Isabell Werth, de winnares van de Olympische Spécial, geobserveerd. Vóór de proef en ín de proef. Om de ring sjorde Isabell eens hier en porde nog eens daar. In de ring ging het gezicht op vrolijk. Na elke oefening keek ze het dichtstbijzijnde jurylid recht in de ogen, met een lachje. ‘Had je dat gezien? Wat is ‘ie goed hè?!’

Klik hier voor alle blogs en vlogs van Dirk-Willem Rosie vanuit Rio. 

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

21 reacties op “Blog 7: Over zijn en schijn

 • H. Waninge

  Met andere woorden: het is één groot balazercircus?

 • Sandra Evers

  Kunnen wij niet gewoon de andere teams feliciteren daar die op dit moment gewoon beter waren .

 • Renee W.

  Zitten we dus allemaal naar een belazercircus te kijken???

 • eddy crul

  Heel juist Sandra Evers raak en mooi verwoord.Zo is het en niet anders.En alles wat er nu rond geweven wordt is b.llsh.t.
  En ja H.Waninge,dressuur is al een hele lange tijd een groot belazerkindercircus.En niet alleen in de wedstrijdring. Dit trachten echte paardendressuurliefhebbers en mensen waarbij goed paardrijden van belang is, met veel moeite duidelijk te maken via reacties op internet.Maar wat baten kaars en bril als den uil niet zienen wil.? Nu eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik op deze spelen het gevoel had dat er een lichte kentering aan het gebeuren is in de goede zin.Meer dan ooit ben ik ervan overtuigd dat we moeten doorgaan met het geven van gerechtvaardigde kritiek op alle wantoestanden in de paardensport. En in mijn geval is dat dressuur. vr gr ec

 • W.H. van der Leek

  Nou is het voor mij een tijdje geleden dat ik in Rio was (1960), maar ik weet wel dat Guantanamo Bay op Cuba ligt. De baai in Rio heet Guanabara Bay.

 • Marlies

  Nee Sandra dat kunnen ze niet, tenminste niet oprecht. Dat is nog nooit anders geweest hoor, niks nieuws. Nederlandse team kijkt de anderen met een chagrijnig gezicht aan en mompelt dan effe tussen neus en lippen door een felicitatie als je het zo kunt noemen richting de anderen. Het zijn altijd slechte verliezers geweest. Of dat die anderen die wel heel goed gepresteerd hebben het voor hen verpest hebben zo kinderachtig reageren ze. Het ligt ook altijd aan iemand anders. Let maar op verhaal is nog lang niet klaar. Het ligt of aan de bondscoach, oh nee eerst lag het natuurlijk aan Adelinde tja het was ook haar schuld dat er geen reserve mee wilde natuurlijk EHUMM. Toen was het de bondscoach, en als je die dan niet de schuld kan geven dan moet je Eddy de Wolf toch de schuld geven dat hij niet alle nederlanders gewoon 10% meer heeft gegeven. Ik denk echt niet dat Eddy heeft zitten denken daar laat ik eens effe lekker laag gaan punten bij de nederlandse combinaties. Nee dan heb je echt wel teveel fantasie. Ik denk dat hij echt zijn best gedaan heeft om zo objectief mogelijk te zijn, anders had hij tenslotte heel veel kritiek gekregen. Ohh ja dat krijgt hij nu natuurlijk toch want hij heeft Nederland die bronze medaille niet bezorgd. Tja jeetje Eddy dat je nou niet elke Nederlandse combinatie 10% meer hebt gegeven, hey toch. Maarten van der Heijden moet eens volwassen worden en niet altijd naar anderen willen wijzen is het laatste wat ik hier wil zeggen.

 • Tineke.

  Als een boer niet zwemmen kan ligt het aan het water dus…..
  Dat er dit keer gewoon niet meer in zat en de tegenstanders gewoon net wel even iets beter waren,
  is voor Jan Kaas schijnbaar moeilijk te begrijpen…..
  Maar ik geniet wel enorm van je foto’s Arnd!

 • Alvera

  Helemaal met Marlies eens.
  Onlangs zaten twee teamleden bij de NOS Studio Olympic Park en daar vertelde HP dat hij zijn vriend liever een prijs gunde dan een ander. Niet erg sportief om dat te zeggen als je in een team zit want hij werd geïnterviewd in verband met Rio!! Kritiek op de jury in de media hebben ze vaker. Heet dat niet manipulatie?

 • Henk

  Precies Sandra! De Duitsers hadden hun zaakjes gewoon veel beter voor elkaar! Laten we eerlijk zijn de besten hebben gewonnen!

 • Maria

  prachtige vergelijking met ballet, en het moeilijke vastleggen van een momentopname, wanneer de beweging het onderwerp is.

 • Maria vd Berg

  Geachte heer Rosie

  Inderdaad; ‘men kan geen omelet maken zonder een ei te breken’! Dit geldt voor een ieder in het leven, bovenal voor topsporters. Niet in het minst voor balletdansers. We bereiken niets in het leven zonder enorme inspanningen, de zogenaamde ‘bloed, zweet en tranen’. Echter, in het begrip ‘breken’ schuilt een wereld van discussie, hetgeen zou moeten leiden naar verder onderzoek, beter denkwerk en verbeterde communicatie. Want zodra een WEZEN ondergeschikt wordt gesteld aan een opleidingssysteem, is men naar mijn mening op het verkeerde spoor beland. In een dergelijk traject verdwijnt het WEZEN en verschijnt de MACHINE. Zowel bij mens als bij dier! Met alle gevolgen van dien.. Wie kan daar nou van genieten?
  Vandaar dat ik, met u, heel veel respect heb voor Jeroen Dubbeldam en zijn manier van werken met de paarden. Daar geniet ik van!

 • Sanne

  Dit zijn gewoon niet de beste spelen voor Nederland in het algemeen, of het nou gaat om de “verwachte” medailles bij het zwemmen, Daphne op de 100m of de dressuurploeg….. Zelf denk ik dat alle hoge verwachtingen gewoon niet reëel zijn geweest. De Nederlanders hebben bij de dressuur vooraf al duidelijk aangegeven dat het behalen van een medaille zowiezo al moeilijk zou gaan worden (niet onhaalbaar maar wel moeilijker) en dat was nog vóór het uitvallen van Adelinde. Ze hebben allemaal echt wel hun best gedaan maar dat was voor nu gewoon niet goed genoeg. Voordat ze erheen gingen hadden ze al geen paard van ruim 80% en de andere wel dus dat was al bekend. Voor de rest zou ik zeggen…. Jammer voor Nederland, maar de andere landen waren in mijn ogen ook gewoon goed en dan moet het de volgende keer gewoon nog beter zijn bij de Nederlanders. Ze worden hier weer op scherp gezet en moeten er weer voor gaan vechten. Er ligt werk in het verschiet voor de ruiters/amazones en de gehele organisatie eromheen en daar helpt boosheid, afgunst en een hoop bombarie zeker niet bij. Voor de rest is en blijft het dressuur….waar je 10-en en 1-en kunt scoren en waar mensen proberen hun werk te doen.

 • eddy crul

  Beste Heer Dirk Willem Rosie, Dit is niet direct persoonlijk bedoelt ,ik stel U gewoon één vraag.Wordt het geen tijd dat de Nederlandse paardenmedia een beetje meer aandacht gaat besteden aan het “ZIJN” en een beetje minder mee gaat heulen met de “SCHIJN” ? U hoeft voor mij deze vraag hier niet te beantwoorden maar ik ben er van overtuigd dat dit de Nederlandse huidige dressuurgeneratie zou helpen hun ogen te openen. vr gr EC

 • Nicol

  Wat zitten sommige hier nou te zeuren op die jongens? NIEMAND van van hun zegt toch dat eddy 10% meer moest geven? Ze vragen m gewoon zoveel mogelijk op 1 lijn met ze 6 andere collega s te zitten. IPV een heel stuk lager! En t Amerikaanse jury dat bewust 6 a 7 procent minder aan nl ruiters gaf, kan me heel goed voorstellen als er vals wordt gespeeld en t overduidelijk is dat je je mond niet houdt en t wel zegt. Die juryleden praten elkaar allemaal goed en houden elkaar altijd een hand boven t hoofd want er is niemand die ze controleert of er op aan spreekt! En zolang dit blijft kunnen ze doen wat ze willen dus een combi maken of kraken! Want in dit geval konden ze rijden wat ze willen maar als je de pjnten niet krijgt die andere wel krijgen is t heel makkelijk om te zeggen hun zijn gewoon beter!

 • marcel dufour

  Hier ben ik het niet mee eens aangezien de reserve (Madeleine Witte) nooit had kunnen compenseren voor het wegvallen van Adelinde en met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid het streepresultaat zou zijn geweest.

  Ergo, Nederland zou op dezelfde totaalscore zijn uitgekomen.

 • eddy crul

  Sorry bedoeld ipv bedoelt.

 • Sofia

  Een blog wat tot nadenken zet… Want als de paarden de balletdansers zijn, wat doet de paardensport dan überhaupt op de Olympische Spelen?? ” we hebben geen medaille omdat we nu niet beschikken over een goed sportpaard….” Nou, daar is eigenlijk alles mee gezegd. Waar bij volgens mij bij alle andere onderdelen van de OS de MENS het onderscheid maakt in winnen of verliezen, is bij paardesport de kwaliteiten van het PAARD de ‘ sleutelfactor’… Ongeacht de kennis en kunde en talenten van de ruiter….
  En een reserve ruiter verplichten om mee te gaan zal in de praktijk echt niet helpen…. Je gaat mee voor het team en niet op basis van een dwangsom..

 • Gerda

  De foto van Arnd waarop Cosmo het hoefijzer tegen het hoofd van de groom beukt tijdens de prijsuitreiking is ronduit spectaculair. Maar niet bepaald een toonbeeld van ontspannenheid bij het paard. Een moment waarop een dressuurpaard een eigen wil laat zien en niemand die dat tegenhoudt. Gelukkig is het goed afgelopen voor beiden.

 • Callin

  Als het kennelijk zo moeilijk is om een goede foto te maken waarop het paard bv NIET met open mond loopt… moet je dan die ene “goede” foto plaatsen of je eens afvragen of die topsport nou wel zo top is??? Beetje alsof je dat ene huis in Aleppo kiekt dat nog overeind staat en dan zegt: kijk, het valt allemaal best mee daar…
  En wat betreft de vergelijking met ballet en pijn: mensen kiezen daarvoor. paarden niet. Dieren pijn doen zou nooit een sport moeten zijn, laat staan een die bejubeld wordt. Bah. Ga eerst eens leren rijden op gevoel en met harmonie. En neem anders een fiets en ga daar je kunstjes mee doen.

 • marjan

  De hetze omtrent vooral de Nederlanders, in dit geval, in de paardensport neemt zeer hoge en grote vormen aan. Vooral de Duitse buren kunnen er wat van. Kritiek is gezond, maar dan graag opbouwend, indien dat helpt. Het Facebook laat de gruwelijkste plaatjes zien. Maar allemaal uit de oude doos!!!! Natuurlijk de ruitersport kan absoluut verbeteringspunten hebben!! Werk daar aan en laat het mekkeren achterwegen. Leer ervan en kijk vooruit. Maar eh….ff onder ons. Ik zag daar toch echt een Sven Rothenberger met Cosmo onder zadel zoonlief naar de dressuurpiste rennen. Goh,waarom zou dat nu zijn. Later nog even zijn groom een plastische chirurgie vergeven.. Goh??? nee dat paard heeft plezier… Zag ook vele paarden in alle afdelingen der ruitersport voorbij komen met van elkaar geplaatse kaken. Optomingen van je welste.. puh.. springen waarbij iemand zoveel fouten maakte, dat een uitsluiting zeker op zijn plek was. Dat paard maakte echt niet zoveel fouten omdat deze het leuk vond… Een parcours zo moeilijk is dat het voor mij zo langzamerhand not done meer is!! Waar ligt de grondbeginselen????? Juist aan de basis….en uiteraard schrijf ik dit niet om te beledigen. Maar denk dat roer om moet.. hoe??? Dat laat ik aan de profs over, maar maak de sport weer eerlijk, oprecht en diervriendelijk…..

 • Rita

  Alle reactie hier onder geven heel duidelijk aan dat er veel mis is in de dressuursport. En terecht.
  Zolang er in de opbouw naar Grand Prix niet altijd eerlijk wordt gejureerd blijf je problemen houden. Je krijgt heel veel ergenis, maar ook veel paarden die geforceerd worden. Je moet jureren wat je ziet en niet wie je ziet. Dat juryleden soms moeten wennen aan een nieuwe combinatie is het stomste wat ik ooit heb gehoord. Je kunt toch direct zien of het een goed proef was of niet. En het KWPN is al jaren zo’n geweldig stamboek, maar waar zijn al die talenten? Of fokken we pas de laatste jaren hele goede paarden?
  Deze slechte OS in Rio voor de Nederlandse dressuur komt door meerdere facetten. Maar de aller beste combinaties stonden op de OS toch echt wel boven aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook