Ga naar hoofdinhoud

FEI neemt beoordelingsmethode Kür onder de loep

Adelinde Cornelissen en Parzival
De FEI is voornemens de beoordeling van de Kür op muziek te analyseren en te wijzigen om zo de objectiviteit ervan te vergroten. De ideeën hierover zullen komende maand worden besproken tijdens de jaarlijkse bijeenkomst in Zwitserland. Voordat deze in gebruik wordt genomen zal de FEI later dit jaar de nieuwe beoordelingsmethode testen.

FEI directeur Trond Asmyr liet aan het Britse medium Horse & Hound weten dat de beoordeling van de Kür op muziek toe is aan een herziening. “Het artistieke component maakt het lastig om toereikende beoordelingscriteria op te stellen”, aldus Asmyr.

Er kwamen vorig jaar veel negatieve reacties op de zogezegd ‘subjectieve’ scores van de olympische Kür van Charlotte Dujardin en Adelinde Cornelissen. Maar, een specifieke reden voor de nieuwe beoordelingsmethode en het vooraf testen ervan, is er volgens de FEI niet.

Secretaris van de International Dressage Riders’ Club (IDRC), Wayne Channon, laat weten dat een verandering noodzakelijk is om persoonlijke voorkeuren in de toekomst zoveel mogelijk uit te sluiten. “Het technische gedeelte van de Kür is al lastig te beoordelen, maar het artistieke gedeelte is bijna niet te doen omdat de richtlijnen niet specifiek genoeg zijn. Daarbij moet er een maat komen voor de moeilijkheidsgraad, want soms wordt een Kür perfect uitgevoerd, maar dat kan ook te maken hebben met het gemak waarmee het paard de oefeningen uitvoert.” Channon pleit voor het puntenaftrek bij storingen/fouten in verhouding tot de moeilijkheidsgraad van de oefening.

Bron: Horses/ Horse&Hound

Eén reactie op “FEI neemt beoordelingsmethode Kür onder de loep

  • eddy crul

    Ieder deelnemer (combinatie) in een jurysport heeft het recht om op een correcte manier gejureerd te worden.Ik zie een pak redenen dat dit in een Kür (op muziek) niet mogelijk is. Daarom zou de Kür eigenlijk als wedstrijd moeten worden afgeschaft. Het is niet fair dat deelnemers winnen of verliezen naar gelang de persoonlijke voorkeuren van de jury.Dit geldt zeker voor de allerhoogste niveaus waar nog een beetje geld een rol speelt.In de lagere niveaus speelt alleen de eer een rol,maar eigenlijk mag de kür daar voor mijn part ook afgeschaft worden.
    vr gr aan allen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook