Ga naar hoofdinhoud

Gerco Schröder Ruiter van het Jaar

Indoor Brabant roept springruiter Gerco Schröder voor de tweede keer (individueel) uit tot Ruiter van het Jaar. Eerder veroverde hij deze eretitel in 2005. Een jaar later kreeg het springteam waarvan hij deel uitmaakte, deze onderscheiding. Dressuuramazone Adelinde Cornelissen, vorig jaar winnaar van de titel, was lang in de race. De olympische prestaties van beiden waren in deze verkiezing van doorslaggevende betekenis.

Voor de 47e keer volgde de door het bestuur van Indoor Brabant ingestelde Commissie Ruiter van het Jaar (voorzitter Gerrit Jan Swinkels, Ed van den Bent, Andries van den Berg en Henk Rottinghuis) de verrichtingen van de Nederlandse paardensporters in alle disciplines. De commissie concludeerde dat er in menig opzicht sprake was van een bijzonder paardensportjaar. De Commissie kende vier nominaties en één eervolle vermelding toe.

Verkiezing Gerco Schröder
De Commissie nomineerde dressuuramazone Adelinde Cornelissen, het nationale menteam vierspannen, het nationale springteam en Gerco Schröder. In een olympisch jaar zijn olympische successen een belangrijk gegeven in de keuze van de Commissie. Dat de keuze dit jaar dan ook ging tussen Adelinde Cornelissen (brons en zilver) en Gerco Schröder (tweemaal zilver) is begrijpelijk. Beide deden in het beoordelingsjaar ook naast de Olympische Spelen herhaaldelijk van zich spreken. Adelinde won de wereldbeker dressuur en Gerco deed goede zaken in de Global Champions Tour. “Beiden zijn een voorbeeld als het gaat om sportiviteit en wedstrijdmentaliteit. In de keuze voor Gerco Schröder gaven het dubbele zilver en de zware en omvangrijke competitie in de internationale springwereld de doorslag. De Nederlandse paardensport mag zich in de handen wrijven, dat de keuze voor de Ruiter van het Jaar zich afspeelt op het hoogste internationale sportniveau. En dat al jaren!”, aldus de Commissie.

Eervolle vermelding
De enige eervolle vermelding werd toegekend aan Carola Sneekes. Zij beoefent de voltigesport en dat doet op een voor Nederlandse begrippen ongekend hoog niveau. Zij werd voor de zesde keer Nederlands kampioen en verdiende de vermelding met een vijfde plaats op de FEI-wereldranglijst. Geen eervolle vermelding, maar wel een eervol resultaat was er voor de eventingruiters, die sinds lange tijd weer in teamsamenstelling mochten deelnemen aan de Olympische Spelen.

Lifetime achievement: Anky
De Commissie wil daarnaast stilstaan bij de olympische prestaties van Anky van Grunsven. “Hoe bijzonder was haar optreden in Londen met de onvergetelijke Salinero! Zoals we ook Bonfire nooit zullen vergeten…”, aldus de Commissie. De achttienjarige Salinero schitterde en leverde een belangrijk aandeel in het winnen van de bronzen teammedaille. Dat was de negende olympische medaille voor deze amazone, die voor de zevende keer tijdens de Olympische Spelen aan de start kwam. De Commissie kan geen ereprijs toekennen voor het ‘lifetime achievement’ van een paardensporter. Toch memoreert zij graag de uitreiking van de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs, die slechts bij hoge uitzondering door NOC*NSF wordt toegekend. Anky trad met de toekenning van die onderscheiding toe tot het zeer selecte gezelschap van absolute topsporters, dat de Nederlandse sportwereld heeft voortgebracht. In 2001 werd de amazone door de nationale paardensportfederatie KNHS uitgeroepen tot ‘Ruiter van de Eeuw’. De Commissie besloot Anky geen nominatie of eervolle vermelding toe te kennen, doch in het bijzonder stil te staan bij haar staat van dienst. Maar liefst achtmaal werd Anky verkozen tot Ruiter van het Jaar.

Klik hier voor meer informatie.

Bron: Horses / Indoor Brabant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook