Ga naar hoofdinhoud

Nederland uitgeschakeld in Nations Cup, Edward Gal wint GPS

Liveblog
Edward Gal en Glock's Voice Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Voor Nederland is het in de landenwedstrijd over en uit in Rotterdam nadat Cennin een ijzer verloor en teruggetrokken moest worden. Dat betekent dat de strijd in de kür tussen de Amerikanen en de Zweden gaat. Al zal dat geen spannende strijd worden, Amerika heeft Laura Graves met Verdades achter de hand in de kür en Zweden Zuidenwind en Jimmy Choo SEQ. De troost voor Nederland: Edward Gal zet met Glock's Voice met 75,098% de hoogste score neer in de Spécial. 

De proef van Gal en Glock’s Voice begint goed. De De Niro-zoon is duidelijk beter bij de les dan in de Grand Prix en scoort op de eerste onderdelen. Vervolgens verliest de hengst – zoals gebruikelijk – wat punten in de piaffe, waarbij hij niet zo mooi aan de hulpen staat en Gal moet oppassen dat Voice wel voorwaarts blijft. Vervolgens gaat de score weer omhoog in de nagenoeg foutloze galopreprise.

De deelnemers na Gal, de Zweedse Therese Nilshagen met de hengst Dante Weltino OLD en de Amerikaanse Kasey Perry-Glass met Goerklintgaards Dublet, komen opvallend genoeg op precies hetzelfde percentage uit en worden met 71,784% allebei tweede. Dante Weltino toont net zoals in de Grand Prix zijn lichtheid, elasticiteit en werkt harmonieus met Nilshagen samen.

Nederland ligt er uit

Sportief directeur van het CHIO, Laurens van Lieren, legt uit dat Nederland uitgeschakeld is in de landenwedstrijd dressuur in Rotterdam. Cennin verloor een ijzer bij het losrijden, beschadigde daarbij zijn hoef en daarom was het niet verantwoord om het ijzer er weer onder te tikken. “Ze was nog maar simpel aan ’t draven en toen trapte Cennin het ijzer er af. Vanwege de beschadiging van de hoef was het – met het oog op dierwelzijn – niet verantwoord om het ijzer er weer onder te leggen.”

Van Lieren uit daarna openlijk zijn kritiek op het huidige format van de FEI Nations Cup dressuur dat volgens hem zeker niet optimaal is. Diederik van Silfhout of Hans Peter Minderhoud, de ruiters die voor Nederland de kür rijden, mogen klaarblijkelijk Witte-Vrees niet vervangen in de Spécial.

Edward Gal slaat gat naar Amerikanen

De landenwedstrijd ontpopt zich tot een thriller. Olivia Lagoy-Weltz stelt teleur, Edward Gal slaat een gat naar het Amerikaanse team met Glock’s Voice (75,098), maar aan het einde van de proef van Gal roept Bert de Ruiter om dat Madeleine Witte-Vrees’ Cennin een hoefijzer is verloren en niet aan de start kan komen. Het is nog onduidelijk wat dat beketent voor de landenwedstrijd, want elk land moet twee scores neerzetten in de Grand Prix Spécial.

Foutjes bij Lagoy-Weltz

Olivia Lagoy-Weltz was de revelatie van de Grand Prix in Rotterdam. Met haar fijn bewegende Lonoir (v. De Noir) verraste de amazone, die voor Rotterdam nog maar een keer internationaal was gestart, met een zeer goede en nagenoeg foutloze Grand Prix (74,58%) en maakte ze het Nederland daarmee moeilijk. In de Spécial wordt het gebrek aan ervaring duidelijk, veel foutjes. De score: 68,098%. En dat geeft Nederland de ruimte.

De fouten in de proef van Lagoy-Weltz begonnen met de overgang van de passage naar de uitgestrekte draf die twee keer de mist in ging. Daarna mislukten beide series op de diagonaal en leek het alsof Lagoy-Weltz het vertrouwen enigszins verloor. Ze begon voorzichter te rijden en haalde niet alles meer uit de kast, onder andere in de laatste uitgestrekte draf.

Als de Nederlandse ruiters straks foutloos door de proeven gaan, hoeven ze nog niet eens alles uit de kast te halen om de landenwedstrijd in Rotterdam – net zoals vorig jaar – te winnen. Net zoals afgelopen donderdag lijkt de dressuurlandenwedstrijd weer spannend te worden in Rotterdam. En dat blijft de wedstrijd, met onder andere Laura Graves in de kür, tot het einde.

Eerste 5 niet over de 70%

De eerste vijf ruiters in het tweede onderdeel van de FEI Nations Cup in Rotterdam, de Grand Prix Spécial, komen allen niet aan de 70%. Het hoogst beoordeeld werd de Zweedse Juliëtte Ramel met de KWPN-gefokte Buriel K.H. (v. Osmium), die zich beter liet zien in dan in de Grand Prix afgelopen donderdag maar niet rijkelijk werd bedeeld met 69,177%.

Zeker in vergelijking met de Grand Prix, waar de rit van Ramel en Buriel K.H. niet zeer harmonieus genoemd kon worden en Ramel duidelijk moeite had om de Osmium-zoon bovenin te houden, was de score van 69,177% in de Spécial niet hoog. In de Grand Prix was er 68,68%.

Anabel Balkenhol, Hartwig Burfeind en Susan Papa komen voor respectievelijk Duitsland en Groot-Britannië (Pape), op scores in de 68% en Laura Tomlinson stuurde als eerste starter de Rubin Royal-dochter Rosalie B (gefokt door Klaus Balkenhol) naar 66,98%.

Witte-Vrees en Gal voor Nederland in actie

In het tweede onderdeel van FEI Nations Cup dressuur in Rotterdam, de Grand Prix Spécial heeft bondscoach Rien van der Schaft gekozen om de best scorende Nederlandse combinatie uit de Grand Prix, Madeleine Witte-Vrees en Cennin (GP: 75,66%) en Edward Gal met Glock’s Voice (GP: 73,02%) op te stellen.

Voor Nederlands grootste concurrent in Rotterdam, de Verenigde Staten, komt de verrassing van de Grand Prix, Olivia Lagoy-Weltz met Lonoir (GP: 74,58%) in actie, samen met Kasey Perry-Glass met Goerklintgaards Dublet. De combinatie die met een score van 71,56% in de Grand Prix iets onder hun kunnen presteerden. In de tussenstand heeft Amerika drie punten voorsprong op Nederland.

Beide scores tellen

De landenwedstrijd wordt beslist over drie proeven. De beste drie van vier resultaten uit de Grand Prix tellen mee voor het klassement. Twee combinaties gaan daarna van start in de Grand Prix Spécial en twee in de kür op muziek. Van de Spécial tellen beide resultaten mee, van de kür alleen de beste. De landenwedstrijd wordt dus pas beslist na de kür op muziek, die in Rotterdam om 20.00 uur op het programma staat.

Van zowel de Grand Prix Spécial als de kür op muziek wordt ook een individueel klassement opgemaakt.

Starttijden interessante combinaties
Olivia Lagoy-Weltz/Lonoir: 18.45 uur
Edward Gal/Glock’s Voice: 18.54 uur
Kasey Perry-Glass: 19.03 uur
Madeleine Witte-Vrees/Cennin: 19.12 uur
Therese Nilshagen/Dante Weltino OLD: 19.21 uur

Tussenstand na Grand Prix:

 1. Verenigde Staten, 225,6
 2. Nederland, 222,08
 3. Zweden, 212,4
 4. Duitsland, 206,3
 5. Groot-Britannië, 205,39

Klik hier voor het liveblog van het eerste onderdeel van de FEI Nations Cup dressuur in Rotterdam, de Grand Prix

Handige links

Startlijst 
Uitslagen (live)
Livestream ClipMyHorse.tv

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

2 reacties op “Nederland uitgeschakeld in Nations Cup, Edward Gal wint GPS

 • Albert Voorn

  Het paard verliest zijn ijzer!
  Dan sla je dat er toch even onder!
  Even pauze en het paard kan de ring in! Tenzij de hoef ernstig was beschadigd. Het kan toch niet zo zijn dat je niet jan starten, kan iemand dit mij uitleggen?

 • Albert Voorn

  Sorry, te snel gereageerd, niet goed gelezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook