Ga naar hoofdinhoud

Werth goud, Rothenberger zilver, Dufour brons

Liveblog
Het podium van de Grand Prix Special: Isabell Werth, Sönke Rothenberger en Cathrine Dufour. Foto: www.arnd.nl

Een écht grote verrassing is het niet: Isabell Werth en Weihegold winnen individueel goud op het EK Dressuur. Maar Sönke Rothenberger kwam met Cosmo gevaarlijk dichtbij, op slechts een procentje achterstand. Wie weet kan het dus in de kür tóch nog spannend worden. De Deense Cathrine Dufour reed haar Cassidy naar een derde plek met nét geen 80%. Misschien wel de grootste toekomstbelofte eindigde als vierde: Dante Weltino OLD onder Therese Nilshagen. Madeleine Witte-Vrees eindigde op een 9e plaats als enige Nederlander binnen de top 10 met Cennin, en ook Diederik van Silfhout plaatste zich nog voor de kür van morgen.

Nip Tuck scoort in galop

Na Weihegold, Cassidy, Dante Weltino en Cosmo is het wel even slikken als Nip Tuck (v. Don Ruto) door zijn uitgestrekte draf loopt. Ook in de passage wordt ‘Barney’ vaak ongelijk achter en wat hoog in het kruis. Zoals altijd levert de galoptour de meeste punten op. Kaarsrechte wisselseries, gedegen pirouettes en goede appuyementen trekken de score ruim op naar 76,723%.

Cosmo knalt over ruim over 80%

Sönke Rothenberger met Cosmo. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Sönke Rothenberger: nóg een jonge ruiter (22) die hopelijk nog een lange loopbaan in de internationale dressuur voor zich heeft. Met zijn pas tienjarige Cosmo (v. Van Gogh) staat hij dik over de 80% na de draftour, precies daar waar Weihegold nog wat te winnen heeft. Op de piaffes worden nog wat punten ‘verloren’ ten opzichte van Werth, Cosmo blijft daarin nog wat te voorwaarts. Fantastische serie om de twee levert een 9,2 op, de net zo waanzinnig goede eners een 9,3: veel groter, verzameld en tóch voorwaarts krijg je wisselseries niet. Door een kleine hapering aan het einde van de uitgestrekte galop zakt de score weer iets. Na een spectaculaire laatste lijn gaat ook voor Rothenberger publiek op de banken: 82,479% en tweede.

Dufour nét onder 80%

Atterupgaards Cassidy (v. Caprimond) en de Deense Cathrine Dufour kloppen pas de laatste maanden bij de échte wereldtop aan de deur, maar zijn hopelijk nog lang niet aan hun top. De pas 25-jarige Dufour stelt Cassidy prachtig voor, met steeds haar handen vóór en het neusje aan of net voor de loodlijn. Geen fouten, top voorgesteld. Met 79,762% nu tweede achter Werth, maar het het net zo makkelijk dik over de 80% mogen zijn.

Weihegold onaantastbaar

Isabell Werth met Weihegold OLD Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Isabell Werth en Weihegold OLD (v. Don Schufro): actief, soepel, vloeiend, vol ritme, harmonieus… Wat heeft de proef van Isabell Werth en Weihegold níet? Oke, de drafverruimingen kunnen groter, het appuyement naar links kon meer buiging hebben, de eerste piaffe is wat twijfelend (een 7), maar verder vliegen de hoge cijfers voor de piaffe en passage weer rond de oren. Een uitzonderlijk goede laatste lijn levert een 9,2 voor de piaffe en een 9,7 voor de passage op. Super stabiele proef zonder fouten: 83,613%.

Schoppende Damsey

Helen Langehanenberg had zich haar Special met Damsey FRH (v. Dressage Royal) waarschijnlijk anders voorgesteld. Aan het begin van de proef ging een overgang naar passage al niet vloeiend, maar bij het aangaan in de eerste piaffe ging het mis: Damsey viel stil, Helen spoorde hem aan, maar dat pikte Damsey niet en schopte groot naar haar been. Het leverde gemiddeld een dubbeltellende 2,3 op. Helen strijdt zich knap weer omhoog, met mooie wisselseries en pirouettes, maar kan het niet meer genoeg ophalen voor een plekje in de kür: 70,756%.

Donnperignon op routine

Anna Kasprzak moet veel rijden aan de 18-jarige Donnperignon (v. Donnerhall), waarbij het lijkt alsof zijn kilometers een beetje beginnen te tellen. De aanleuning tijdens de hele proef oogt moeizaam, maar de passage is nog altijd mooi. Met goed gelukte wisselseries en pirouettes kan ze de zesenhalfjes uit de draftour ophalen tot 74,986%.

Fouten voor Schneider

Dorothee Schneider en Sammy Davis JR (v. San Remo) gaan als eerste Duitse duo van start. De chique, maar onervaren zwarte verliest iets punten in de verzamelde stap, maar oogt al zekerder dan dinsdag. In de pirouette links valt Sammy Davis even uit galop, wat veel punten kost. In de laatste piaffe heeft de San Remo-zoon moeite om in het ritme te komen. Ze waren op weg naar een ruime 76%, maar door de fouten werd het 73,249%.

Arlando en Anna groeien

De Deense Anna Zibrandtsen en Arlando (v. Paddox) begonnen overtuigend aan hun Special. De ijverige Arlando loopt prachtig door zijn draftour, maar in de galoptour sluipt een grote fout: Arlando valt in draf bij het omstellen en wisselen in het galopappuyement. De stap van Arlando krijgt steeds meer rust en Zibrandtsen rijdt nette wisselseries, de combinatie lijkt elkaar – op een enkele communicatiestoring na – steeds beter te vinden. Door die ene knalfout komen ze niet boven de 74% uit: met 73,333% zien we ook hen zeker terug in de kür.

Dante Weltino heeft álles

Therese Nilshagen en Dante Weltino (v. Danone). Foto: www.arnd.nl

Dante Weltino (v. Danone) en Therese Nilshagen hebben echt álles in huis: een imponerende verschijning, prachtig paard, fantastische gangen, de X-factor en natuurlijk heeft de hengst de juiste kleur en een mooie staart. Met zijn tien jaar is hij nog iets aan de groene kant om over de 80% te scoren, maar er is geen twijfel over mogelijk dat dat in de toekomst ruimschoots kan. De overgangen in en uit de piaffe zijn nog iets onzeker, de pirouettes nog wat overijverig. Ook voor Nilshagen gaat het publiek al vér voor het afgroeten uit hun dak! Ze nemen de leiding over met een welverdiende 78,585%.

Kittel krijgt publiek op de banken

Al voor Patrik Kittel met Delaunay (v. Dr. Doolittle) aan zijn Special begint krijgt hij luid applaus van zijn thuispubliek. ‘Dude’, die in eigendom is van de familie van Patriks vrouw Lyndal Oatley is niet het meest spectaculaire paard, maar wel goed voor zekere proeven. Dat geldt ook voor vandaag, hoewel Dude net als woensdag vaak achter de loodlijn en op de voorhand gaat. De Zweden gaan al vóór het afgroeten uit hun dak voor Kittel, die met 75,490% nu tweede staat.

Deep Impact spectaculair met taktfouten

Deep Impact (v. De Niro) van Severo Jurado Lopéz loopt soms zó spectaculair dat hij het niet altijd goed kan verwerken: naast enkele heel hoge cijfers ontstaan er ook wat taktfouten in de draftour. Bij de eerste pirouette anticipeerde ‘Deep’ teveel en zette hem zelf maar vast in. Hij komt uit op 72,199%.

Knappe proef Van Silfhout

Diederik van Silfhout en Four Seasons. Foto: www.arnd.nl

Diederik van Silfhout en Four Seasons (v. Fürst Piccolo) laten een goede draftour zien, met als highlight de goede appuyementen: mooi gedragen en een goede buiging. De stap is gespannen, de uitgestrekte stap levert net wat minder dan een zes op. De tweeërs zijn prachtig groot, de eerste serie eners iets gespannen maar wel foutloos, in de tweede serie eners sluipt een foutje aan het begin. 72,395%.

Vilhelmson op ervaring naar kür

De Portugees Daniël Pinto rijdt een wat behoudende proef, maar met zijn uit een Lusitano moeder gefokte Santurion de Massa (v. Munchhausen) scoort hij goede punten op de piaffe en passage. Hij zet aan het begin van zijn galoptour per abuis de tweeërs in, in plaats van een galoppappuyement, waardoor de bel van de jury klinkt. Met nog een foutje in de eners komt hij uit op 70,394%. De voor een thuispubliek rijdende Tinne Vilhelmson Silfvén stuurt op haar enorme ervaring Paridon Magi (v. Don Primero) knap door de proef. De appuyementen naar rechts missen buiging. De ruin is nog relatief onervaren op topniveau, maar loopt zonder fouten naar het einde: met 74,230% is ze al zeker van een plekje in de kür.

Voice niet op z’n best

Edward Gal en Glock’s Voice. Foto: www.arnd.nl

Edward Gal en Glock’s Voice (v. De Niro) beginnen niet ideaal aan hun proef: Voice komt iets tegen de hand, en gaat via draf naar het halthouden. In het appuyement naar rechts verliest Voice de takt en krijgt daarvoor slechts een 4,1 gemiddeld. De eerste piaffe drukt de hengst zich weer wat op en krijgt maar een 5,1, niet de scores die we van Gal gewend zijn. Nette wisselseries en pirouettes leveren weer wat punten op. Met een wat bedrukt gezicht groet Edward af en stapt richting de uitgang, naar zijn eveneens bedrukt kijkende gevolg: 69,468%.

Niet Verwimps beste wedstrijd

Anky van Grunsven had het even druk: haar twee leerlingen tijdens dit EK moeten precies na elkaar rijden. Direct na Madeleine Witte moet Jorinde Verwimp de baan in met haar 17-jarige Tiamo (v. Lester). Verwimp en haar ‘Timmie’ beginnen goed aan de draftour, maar in de piaffes verliest hij het ritme. De serie om de twee loopt volledig mis, de serie om de pas is – hoewel achter hoog – goed doorgesprongen. Het EK is helaas zeker niet de beste wedstrijd van Verwimp dit seizoen: 69,412%.

Cennin weer fit

Madeleine Witte-Vrees met CenninFoto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Madeleine Witte en Cennin (v. Vivaldi) beginnen goed aan hun draftour en scoren – zoals altijd – goed op de stap. Cennin springt even in de verkeerde galop aan, maar Madeleine herstelt dat binnen één galopsprong. Mooie wisselseries. Hoewel het contact er iets zwaar uitziet, staat Cennin er beter en meer verzameld aan dan woensdag: 74,636%.

Goede piaffe-passage van Lollipop

De Brit Emile Faurie, trainingsbegeleider en verkoopmanager op het Duitse Hof Kasselman, heeft in de Grand Prix Special het voordeel dat zijn Lollipop (v. Lord Sinclair) een goede piaffe- en passagetour in huis heeft: die worden veel in deze proef gevraagd. Er zit een foutje in de tweeërs, de eerste eners zijn achter iets hoog doorgesprongen en in de tweede serie eners schopt de kleine Lollipop een keer naar het been: 70,84%.

Frisse Zippo

Patrick van der Meer heeft Zippo (v. Rousseau) er frisser en vloeiender aan staan dan in de Grand Prix. Zippo lijkt vandaag  iets te anticiperen op zijn ruiter, maar toont een aansprekend beeld. De eerste wissel van de eners springt de vosruin achter 2-benig door. Mooie laatste lijn: 71,303% en voorlopig zesde.

Super draftour van Wilton

Spencer Wilton en Super Nova II. Foto: www.arnd.nl

Spencer Wilton en Super Nova II (v. De Niro) nemen overtuigend de leiding over. De draftour is expressief, met vloeiende overgangen vanuit draf naar passage, naar uitgestrekte draf en weer terug, ook groot scharende appuyementen. De draftour hangt continu rond een score van 78%. De uitgestrekte stap kon meer ruimte hebben, de eerste pirouette is wat groot en in de laatste serie om de pas sluipt een foutje: 76,078%.

Blije gezichten bij Kosterina en Weinbauer

De Russin Tatyana Kosterina zit de hele proef met een brede lach op haar negenjarige Diavolessa V (v. Don Frederico). De proef mist nog net dat laatste stukje power, maar is heel netjes. 71,373%. Voor België begint de pas 24-jarige Laurence Roos lekker voorwaarts aan haar proef met Fil Rouge (v. Stedinger). De passage zou wat meer van de grond kunnen zijn, de piaffes zijn beter. De eerste pirouette is nog wat groot en in de tweeërs sluipt een foutje, maar met 68,487% mag Roos haar eerste senioren-kampioenschap met een tevreden gevoel afsluiten. Een mooi draftour van de Oostenrijkse Belinda Weinbauer en Söhnlein Brilliant MJ (v. Shakespeare in Love), maar de grote bruine heeft wat moeite met de overgang van passage naar piaffe. Mooie wisselseries, iets grote pirouettes: als ze haar score van 71,695% hoort springt ze een gat in de lucht.

Teammedaille geeft Mathisen een boost

Met een bronzen teammedaille op zak lijkt de Zweedse Rose Mathisen met KWPN-hengst Zuidenwind (v. OO Seven) met veel meer zekerheid rond te rijden dan dinsdag. Kwaliteitsvolle proef zonder fouten, hoewel de piaffes nog overtuigender kunnen: 72,381%. De Deense Agnete Kirk Thinggaard en Jojo Az (v. Ginus) hebben wat moeite met de buiging in de appuyementen vandaag. Verder een nette proef, maar het achterbeen mag steeds wat actiever doortreden. Foutloze galoptour brengt ze op 72,941%. De Portugese Maria Caetano en haar krachtige, imposante schimmel Coroado (v. Rubi) rijden in de regen pas hun tweede Special ooit, maar doen dat met verve. Helaas wel een foutje in de tweeërs: 70,588%.

Programmafout voor ervaren Marcela Krinke

De pas negenjarige Ultrablue de Massa (v. Rubin Royal) heeft onder de Fransman Arnaud Serre vandaag nog wat moeite met de piaffe en de overgangen eruit. Een keurige, maar iets vlakke galoptour brengt ze op 68,193%. De Zwitserse Marcela Krinke Susmelj is een zeer ervaren amazone en heeft met haar Smeyers Molberg (v. Michellino) al heel wat kampioenschappen in de benen. Toch wil het deze week in Göteborg niet helemaal lukken, in de Grand Prix slopen al ongebruikelijke fouten, vandaag in de Special begint ze heel behoudend en reed ook nog verkeerd. Wel mooie appuyementen en wisselseries, fijn swingende passage: 68,882%.

Domingo mist drafappuyement

De Spanjaard Jordi Domingo Coll beet vandaag het spits af met Mango Statesman (v. Sandro Hit). Hij begint keurig met dit pas tienjarige paard, maar Mango Statesman galoppeert aan in het appuyement naar rechts en is niet meer in draf te krijgen. De piaffes zijn wat voorwaarts en in de tweeërs sluipt in de voorlaatste wissel een klein foutje. Het algemene beeld is stabieler dan dinsdag, maar de grote fouten staan een betere score in de weg: 67,269%. De Zwitserse Anna-Mengia Aerne en de stoere schimmel Raffaelo v. Bene (v. Royal Diamond) zetten zichzelf dit EK op de kaart met een harmonieuze proef, met een mooi open aanleuning en een lichte verbinding. Fijne piaffe-passagetour, helaas een klein foutje in de eners tussen de pirouettes: 71,345%.

Starttijden Nederlanders

Patrick van der Meer – Zippo: 13:55 uur
Madeleine-Witte-Vrees – Cennin: 14:15 uur
Edward Gal – Glock’s Voice: 14:35 uur
Diederik van Silfhout – Four Seasons:  15:05 uur

Handige links

Klik hier voor de startlijst

Klik hier voor de live uitslagen

Klik hier voor de livestream (betaald)

Lees hier alles over het EK

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Eén reactie op “Werth goud, Rothenberger zilver, Dufour brons

  • A van Duinen

    Dante Weltino heeft inderdaad alles! Combinatie wordt getraind door de klassieke trainer Klaus Balkenhol en worden steeds beter, nu 78,50% gescoord. Tevens een super fijne harmonieuze amazone om te zien op het paard. Dante Weltino ziet als hengst zelfs de binnenkant van de paddock. Helemaal top! Een mooi voorbeeld voor de paardensport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook