Ga naar hoofdinhoud

Grand Prix: Laura Graves wint vóór Werth

Liveblog
Laura Graves met Verdades. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Laura Graves en Verdades voeren de druk op titelverdedigers Isabell Werth en Weihegold op: Graves wint met ruim 3% voorsprong de Grand Prix met Verdades. Vandaag is 'slechts' een kwalificatie, maar de toon is gezet. Werth maakte foutjes, terwijl Graves een gladde en krachtige proef neerzette en met 81,413% won. Madeleine Witte-Vrees en Edward Gal eindigen - licht teleurstellend - op plek acht en negen. De Grand Prix van vandaag geldt alleen als kwalificatie voor de allesbeslissende kür op muziek van morgen. De lat daarvoor ligt niet bijzonder hoog: alle combinaties die vandaag meer dan 60% rijden mogen aan start komen in de kür. De uitslag van de Grand Prix bepaalt wel de startvolgorde voor de kür. 

Weihegold haalt het niet

Isabell Werth en Weihegold in Parijs. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Isabell Werth en Weihegold OLD (v. Don Schufro), de huidige nummer één  combinatie van de Wereld, slaagden er niet in om vandaag de winnen. Een niet vloeiend galop aanspringen, Weihegold die twee wissels maakte voor de uitgestrekte galop, een foutje in de eners én een zigzag die niet helemaal vloeiend was, maakten dat de overwinning gaat naar Laura Graves en Verdades. Met 78,261% wordt Werth tweede en duikt ze voor het eerst sinds de zomer van 2016 onder de 80%. Zoals altijd waren de extreem gebalanceerde piaffe en passage van Weihegold hoogtepunten van de proef.

Ludovic Henry mag voor zijn thuisland als laatste van start met After You (v. Abanos). De altijd veel links-rechts swingende After You krijgt daardoor ook vaak wat foutjes. Zo ook vandaag, hij krijgt wat kleine slordigheden, met een communicatiestoring op de laatste lijn en de eerste pirouette die niet vloeiend verloopt. 69,161%.

Verdades in bloedvorm

De nu 16-jarige Verdades (v. Florett As) is nog fris en fruitig! Met veel power walst hij met Laura Graves naar 81,413%.  Zo’n hoge score reed ze in een Grand Prix nog niet eerder. Een krachtige, expressieve proef met toch heel veel controle en harmonie. Super wisselseries en pirouettes. Alleen in de piaffe wordt Verdades wel wat heet, gaat weinig zitten en versnelt veel in het ritme.

Dorothee Schneider en Sammy Davis Jr in Parijs. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Dorothee Schneider en Sammy Davis Jr (v. San Remo) laten weinig steken vallen, maar de ruin zou nog wat krachtiger mogen zijn van achteruit en stiller in de aanleuning mogen blijven. In de pirouettes gaat hij veel zitten, maar mag ze nog kleiner draaien. In het laatste afwenden bij A valt Sammy Davis Jr. even in stap. 75,404%.

Unee BB in vorm, Deja volgt

Jessica von Bredow-Werndl heeft in de draftour wat aanleuningsproblemen met Unee BB (v. Gribaldi). De hengst wil steeds wat achter het bit kruipen, gaat vaak te diep en moet duidelijk weer door Jessica omhoog worden gereden. Goede piaffes en een keurige galoptour brengen hen de voorlopige leiding met 75,668%.

Patrik Kittel en Deja (v. Silvano) laten een swingende en vriendelijke Grand Prix zien. In de piaffe blinkt Deja nog altijd niet uit en lijkt ze soms zelfs bijna achterwaarts te stappen. In galop duikt Deja iets achter de loodlijn en in de wissels blijft het kruis wat hoog. 74,689% en voorlopig tweede.

Piaffemachine Mister X

Patrik Kittel en Deja in Parijs. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De Russische Inessa Merkulova en Mister X (v. Egejus) passageren en piafferen naar de voorlopige tweede positie. Hoewel de Russin niet het meest stil in het zadel zit, liet haar Mister X een vloeiende proef zien met veel kwaliteit in draf en mooie wisselseries. Een kleine miscomminucatie in het galopaanspringen en in het halthouden voor het achterwaarts stond Mister X op drie benen. 74,115%

De Britse Hailey Watson-Greaves en haar Rubins Nite (v. Rubin Royal), bijgenaamd Squeeks, laten een keurige Grand Prix zien, met een klein foutje in de tweeërs. 69,829%

Energieke Cennin

Madeleine Witte-Vrees moet met Cennin (v. Vivaldi) direct na de pauze starten. De elfjarige hengst heeft er zin in, waardoor Witte redelijk hard aan Cennin moet werken, maar wel met effect. De stap is zoals altijd een hoogtepunt. Er zitten geen grote fouten in de proef, wel wat kleine dingen: in de tweeërs rent Cennin een beetje weg en slingert hij, in de

Madeleine Witte-Vrees met Cennin. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

wissel na de uitgestrekte galop komt hij teveel terug en in de laatste piaffe verliest hij ritme. Met 73,975% net tussen Zack en Zonik.

Zonik: groen, maar getalenteerd

Edward Gal won met Totilas al eens de wereldbeker in 2010. Vandaag doet hij met Glock’s Zonik weer een gooi naar een hoge klassering. Geheel vlekkeloos verloopt de proef niet: het halthouden kost punten vandaag: de DWB-hengst staat alle keren niet vierkant. Ook in het galop aanspringen sluipt een communicatiestoring, in de eners zit een fout en voor de tweede pirouette sprong de hengst om. Daar tegenover staan spectaculaire verruimingen, appuyementen en een goede piaffe- passagetour. Met 73,758% duikt hij net onder zijn vader Zack.

Hanna Karasiova uit Wit Rusland rijdt de in Letland geregistreerde Zodiak (v. Zidane Velvet) zonder grote fouten en correct door de proef, maar de souplesse bij de ruin is vaak ver te zoeken. 68,462%.

Sir Donnerhall houdt van groot

Na Patrick van der Meer verschijnt direct de tweede leerling van Alex van Silfhout in de baan: Morgan Barbancon Mestre met Sir Donnerhall II OLD (v. Sandro Hit). Zo lang het om groot bewegen gaat draait de hengst er zijn hand niet voor om, maar met gebalanceerde piaffe en pirouettes heeft hij

Edward Gal met Glock’s Zonik. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

meer moeite. Bij de inzet van de piaffes zou hij het liefst gaan stappen en de aanleuning mag stiller. 69,099%.

 

Aan de grote glimlach van de Filipijnse Ellesse Tzinberg heeft het niet gelegen, maar haar routinier Triviant (v. Olivi) wordt erg heet en duikt volledig op de voorhand, waardoor ze ook nog enkele oefeningen volledig missen. 58,292%, waarmee ze zich niet kwalificeren voor de kür.

De Amerikaanse Shelly Francis rijdt met Danilo (v. De Niro) een vriendelijke Grand Prix, maar vooral in de piaffe en passage mag meer expressie komen. De stap is gehaast. Door een programmafout – ze reed pirouettes in plaats van de zig-zag – krijgt ze 2% aftrek op de totaalscore. Vervolgens sloop er ook nog een fout in de zig-zag. 68,362%.

Foutjes voor Zippo

Patrick van der Meer wist twee dagen geleden nog van niets, maar rijdt vandaag dan toch met zijn Zippo de baan binnen in Parijs. Zippo, wederom een Rousseau-zoon, begint keurig aan de proef, maar in de tweede piaffe verliest hij even het ritme. Direct daarna volgt ook een grote fout in de tweeërs, waarin Zippo meerdere wissels mist. De overgangen vanuit de piaffe gaan wat moeizaam vandaag. De bijna altijd lachende Patrick rijdt hier, ondanks de geringe voorbereiding, waarschijnlijk toch niet helemaal de proef waarop hij gehoopt had en lijkt iets teleurgesteld de baan te verlaten. 68,478%.

Patrick van der Meer met Zippo in Parijs. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Blue Hors Zack in vorm

Daniël Bachmann Andersen en Blue Hors Zack (v. Rousseau) is de eerste die het publiek enthousiast krijgt: hij rijdt op de Wereldbekerfinale één van zijn beste Grand Prix,-proeven van het seizoen, waarin Zack expressief en willig door de baan ging. Grote wisselseries, een goede draftour en mooie pirouettes. In de te voorwaartse piaffes blijven nog wat punten liggen. 74,13%

Eerste starters

Yvonne Losos de Muniz bijt voor de Dominicaanse republiek met de voorheen door Borja Carrascosa gereden Foco Loco W (v. Sierappel) het spits af in Parijs, waar de hal voor ongeveer een kwart gevuld is. Het ontbreekt de amazone nog wat aan controle over het grote lijf van Foco Loco, maar ze komen zonder grote fouten aan het einde. 69.177%. Als tweede start de Oostenrijkse Belinda Weinbauer met haar groot bewegende Söhnlein Brilliant MJ (v. Shakespeare in Love). De aanleuning is vandaag erg wiebelig, maar ook deze combinatie laat geen grote steken vallen. 70,357%

Nederlandse starts

Voor Nederland komen aan start:
Patrick van der Meer – Zippo, 15:57 uur.  68,462%
Edward Gal – Glock’s Zonik, 16:42 uur. 73,758%
Madeleine Witte-Vrees – Cennin, 17:06 uur. 73,975%

Handige links

Klik hier voor de live uitslagen

Klik hier voor de startlijst

Klik hier voor de livestream van FEI TV (betaald)

Klik hier voor het programma

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook