Ga naar hoofdinhoud

Wereldbekerfinale dressuur zonder verrassingen: Werth 1, Graves 2

Liveblog
Isabell Werth en Weihegold OLD. Foto: www.arnd.nl

Verrassend was de ontknoping van de Grand Prix tijdens de Wereldbekerfinale niet: Isabell Werth en Weihegold OLD wonnen, Laura Graves en Verdades werden tweede en Carl Hester met Nip Tuck derde. Zowel Werth als Graves hadden wat foutjes in hun Grand Prix en hebben beide dus nog ruimte om zaterdag tijdens de kür progressie te maken. Edward Gal moest met Glock's Voice al vroeg in het deelnemersveld van start, maar zette met 74,48% een hoge standaard voor de rest. Carl Hester klopte als zesde starter alweer de score van Gal: met Nip Tuck kwam hij uit op 76,67%. Madeleine Witte-Vrees en Cennin eindigden als zesde.

00:04: Isabell Werth trapt vandaag het gaspedaal bij Weihegold OLD niet volledig in, maar lijkt dat ook niet nodig te hebben. Heel lichtvoetig en losgelaten. ‘Weihe’ moet wat proesten in de tweede piaffe en maakt een foutje in de serie om de twee. Goed doorgesprongen pirouettes, maar de buiging zou meer kunnen. Ook Werth en Weihegold toveren een fenomenale laatste lijn tevoorschijn. 82,30%, waarmee de overwinning ruim naar Werth gaat.

Isabell Werth en Weihegold OLD in Omaha. Foto: www.arnd.nl

Graves neemt leiding over

23:55: Laura Graves Verdades gáán ervoor. Graves rijdt met veel impuls, maar krijgt wat spanning in de eerste piaffe. De stap is niet Verdades zijn beste punt, maar hij blijft zuiver. Staat tot drie keer toe vierkant halt. Super eerste pirouette, klein foutje in het ritme van de tweede pirouette. De combinatie imponeert op hun laatste lijn en Laura krijgt een staande ovatie van het publiek. Ze wordt met 79,80% (voorlopig) unaniem op 1 gezet.

Laura Graves en Verdades in Omaha. Foto: www.arnd.nl

 

Merkulova niet in vorm

23:45: Mister X en Inessa Merkulova, de nummers 8 van de wereldranglijst, zijn niet in topvorm. In de uitgestrekte draf is Mister X ongelijk, hij verliest impuls in zijn appuyementen en laat weinig buiging zien. In galop komt hij vaak achter de loodlijn. De piaffe- passagetour blijft een hoogtepunt, met name de laatste piaffe was super. 71,929%.

s23:33: Ze had de langste reis van alle deelnemers om in Omaha te geraken: De Nieuw-Zeelandse Wendi Williamson met haar Dejavu MH (v. De Niro). Het Nieuw-Zeelandse paard weet waarschijnlijk niet wat hem overkomt in de grote arena: de proef kent met meerdere grote taktstoringen in draf en een gespannen stap een moeizaam begin. Williamson kan zich wat herstellen in het galopgedeelte: ze kwalificeert zich met 63,814% voor de kür.

23:25: De Australische Kristy Oatly kwalificeerde zich met Du Soleil (v. De Niro) via de Western European Leage en lieten vandaag zien waarom: met name de draftour is imponerend. Briljante drafversterkingen en goede appuyementen. De wissels zijn wat gespannen en hoog in het kruis. De overgangen uit de piaffe zijn wat moeizaam. 71,829% en voorlopig zevende.

Reynolds stoot Witte van podium

23:17: De getalenteerde Vancouver K (v. Jazz) laat onder de Ierse Judy Reynolds goede dingen zien. Geen fouten, maar wel een erg routinematig afgewerkte proef. De lossigheid van dit paard, normaal het gouden draadje, ontbrak vandaag. Overtuigend in piaffe en passage. 74,443% en een voorlopige derde plaats, Reynolds stoot daarmee Madeleine Witte van het podium.

23:06: Rosamunde (v. Rock Forever I) van Steffen Peters laat veel kwaliteit zien in een expressieve draftour, maar wordt nog wat druk in de piaffe. Ook de stap is nog wat gespannen. De kwaliteit spat er vanaf, maar hier en daar komt ook nog de onervarenheid van de pas tienjarige merrie om de hoek kijken. De wisselseries zijn slingerend en achter wijd. Een combinatie met veel potentie, maar vandaag te veel slordigheden voor een topscore. 72,257%.

22:58: Een mooie vloeiende en harmonieuze proef van de Amerikaanse Kasey Perry-Glass en Goerklintgaards Dublet brengt de combinatie op 73,829%. De piaffe- en passagetour is goed in het ritme, de stap mooi ontspannen, vloeiende wisselseries, kleine pirouettes en de teugelvoering is de hele proef vriendelijk. Met 73,829% staat de combinatie voorlopig vierde.

Cennin derde: 73,90%

22:31: Nadat Madeleine Witte-Vrees enkele jaren terug aan het wereldbekercircuit meedeed met Vitana V, doet ze dat nu met de zoon van deze Donnerhall-merrie: de pas tienjarige Cennin (v. Vivaldi). Het enige smetje op de proef was de inzet van de serie eners, waar een foutje in sloop. Cennin laat veel kwaliteit zien in alle drie de gangen, stond er super aan en laat zich met steeds kleinere hulpen rijden. 73,90% en voorlopig derde achter Hester en Gal.

Madeleine Witte-Vrees en Cennin in Omaha. Foto: www.arnd.nl

22:22: Mai Tofte Olesen rijdt een sympathieke proef met haar schimmel Rustique. De Deense amazone heeft hier en daar wel wat problemen met de rechtgerichtheid: het paard kantelt regelmatig naar links, wijkt soms wat van zijn lijn en slingert in de series. De goede stap levert terecht punten op. Klein telfoutje in de galop zig-zag. 69,757%.

Hester klopt Gal: 76,67%

22:13: Carl Hester trok tijdens de loting voor de Grand Prix al de zesde startpositie voor hem en Nip Tuck (v. Don Ruto). Ook Nip Tuck, of wel ‘Barney’ lijkt niet helemaal op zijn gemak in Omaha en Carl rijdt wat behoudend in de drafour, Hoewel – uiteraard – nog steeds keurig. In galop scoort Carl punten: super rechte wisselseries en nette pirouettes. 76,671%.

22:03: Xama Dos Pinhais, de Lusitano van Joao Victor Marcari Oliva, laat een nette piaffe en passage zien, maar heeft wat moeite met de overgangen erin en eruit. De pas 21-jarige ruiter rijdt sympathiek en professioneel rond, maar kan een klein foutje in de tweeërs niet voorkomen. 68,214%.

21:52: Voor Hanna Karasiova en de pas elfjarige Arlekino (v. Aromats), uitkomend voor Wit-Rusland, is het een beetje overleven in Omaha. De piaffes gaan de mist in, net als enkele wissels en gespannen wisselseries. De knappe Arlekino voelt zich niet op zijn gemak duikt regelmatig achter de loodlijn. 58,886%

21:44: De Zwitserse Marcela Krinke Susmelj rijdt een nette, maar ietwat saaie proef met Smeyers Molberg (v. Michellino). Geen fouten, maar ook geen spektakel. De werkwillige Molberg scoort 71,529%.

Gezette proef brengt Edward op 74,47%

21:33: Glock’s Voice (v. De Niro) laat onder Edward Gal een zeer goede Grand Prix zien, maar showt ook zijn gebruikelijke ‘grapjes’, zoals het achter hoog worden in de overgang naar stap en het laatste halthouden. Mooie piaffe- en passagetour met vloeiende overgangen en een zeer gezet gereden proef zoals alleen Edward dat kan: kleine pirouettes, een super zig-zag en piaffe echt óp de plek. Een mooie score van 74,486%.

Edward Gal en Glock’s Voice
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

21:24: De Argentijnse Maria Florencia Manfredi was met haar paard Bandurria Kacero de eerste Argentijnse dressuurcombinatie die van start gaat op de wereldbekerfinale en deed dat niet onverdienstelijk. Het geheel miste hier en daar wat souplesse, maar Bandurrio Kacero kende zijn kunstjes. Met een weinig buigzame zig-zag in galop en sprongverlies na de eerste pirouette komt de score uit op 66,50%.

Gisteren kwamen alle zestien paarden met goed gevolg door de vetcheck, en om 21:15 uur Nederlandse tijd zal het dressuurgeweld in Omaha losbarsten. Wij houden u na iedere combinatie op de hoogte! Iedere combinatie die boven de 60% scoort mag door naar de kürfinale die aanstaande zaterdag wordt verreden. De Grand Prix telt alleen als kwalificatie voor de kür, enkel de kür op muziek telt voor de eindstand in de wereldbekerfinale.

Links:

Klik hier voor alle startlijsten en uitslagen.
Klik hier voor de startlijst van de Grand Prix.
Klik hier voor de livestream van FEI TV (alleen betaald)

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Eén reactie op “Wereldbekerfinale dressuur zonder verrassingen: Werth 1, Graves 2

  • Alvera

    Yeah! Carl Hester op ruim 76%. En nu hopen dat de Amerikanen scoren. Eerlijk rijden belonen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook