Ga naar hoofdinhoud

Aantal stamboekkeuringen afgelast

StamboekkeuringVanwege een iets tegenvallend aantal aanmeldingen zijn een paar stamboekopnamedagen van het KWPN komen te vervallen. Gelderland trapt zaterdag af met de stamboekkeuring in Brummen, maar op maandag 29 mei gaat de keuring gepland in Twello niet door.

Ook de eerste dag van de keuring in Wamel op 1 juni is afgelast. In Zeeland worden alle paarden verwacht op de stamboekkeuring in Vrouwenpolder op 7 juni en daar is dus de keuring in Zaamslag afgelast. In Noord Brabant is in goed overleg besloten dat de keuringsdag op maandag 11 juni in Asten komt te vervallen. Daar worden de vier jaar en oudere doorgeschoven naar de keuringsdag op dinsdag 12 juni in Asten.

Bron: Horses.nl / De Paardenkrant

6 reacties op “Aantal stamboekkeuringen afgelast

 • Marcel Hekerman

  Goh,

  Komen we er dan eindelijk achter dat de kwaliteit van een fokmerrie niet aan het touwtje maar op concours wordt vast gesteld?

  Marcel Hekerman

 • John

  Nee dat is zeker niet de reden. Het KWPN doet er alles aan om klanten te winnen en het goedkoper te maken om een paard op te laten opnemen in het stamboek en dus leden binnen te halen. De thuis keuring en opname tijdens de IBOP spaart de eigenaar een hoop kosten door dat hun paarden minder lang, lees niet, of gecombineerd opname/IBOP, te hoeven laten trainen. Trainingsstallen kunnen al sinds de invoering van deze mogelijkheden merken dat er minder paarden naar de keuring gaan. Klaarmaken voor een keuring vraagd veel tijd, aandacht en werk en dus kosten.

 • Jack

  Het KWPN zou eens wat objectiever moeten beoordelen tijdens stamboekkeuringen. Dat zou in ieder geval inschrijvingen van mij schelen. Er wordt duidelijk met twee maten gemeten op de stamboekkeuringen.

  Wij hebben op stal een elitemerrie, een keurmerrie en twee stb prok sport merries. De twee stb merrie kregen net hun ster niet tijdens de stamboekkeuring en ook niet tijdens de IBOP het jaar daarop.

  Vergelijk ik onze stamboekmerries met de elite en keurmerrie dan valt het volgende op:
  – de stb merries scoren beter in de ring
  – de stb merries fokken mooiere veulens
  – de stb merries hebben meer aanleg voor de sport
  – de stb merries hebben echt een mooier exterieur dan de elite- en keurmerrie.

  Wat klopt hier niet?

 • Icarus

  objectief blijven ?
  Voor ons als mens al een onmogelijke taak,
  láát staan als het met een fenomeen als paard te maken heeft…
  daarnaast is het één grote ons-kent-ons-club
  om nog maar niet te spreken over het feit dat
  money makes the world go round!!!!
  Kijkend naar de best presterende paarden ter wereld, zijn het nou nét die paarden, die het KWPN als exterieurmatig onvoldoende vonden indertijd.
  Emotie is ons mens eigen, of we nou willen of niet.

 • Senja

  een paar keer geweest en me helemaal kapot geërgerd aan de nep keuringen. paarden die never nooit wat zouden gaan doen ster maken waarbij de minpunten niet op een hand te tellen waren zowel op stand als in beweging omdat men zo een goede band heeft met die persoon. Het ons kent ons gehalte is zo vreselijk hoog dat je vanzelf een naar gevoel ontwikkeld. Zo een dag moet leuk zijn en leuk om naar te kijken en leuk voor de fokker die blij en trots is op zijn fok product. Als je het gevoel hebt alleen maar vulling te zijn en goed bent om de acceptgiro te betalen dan ga je er snel mee ophouden. daarbij de waarde van ene Elitie merrie is nu ook weer neit om over naar huis te schrijven. Door dit ons kent ons beleid zijn dit soort merries te koop voor 4000 euro op marktplaats. Gefeliciteerd met dit geweldige resultaat KWPN.

 • Marian Raven

  Als je met je paard naar een keuring gaat, moet je er tegen kunnen beoordeeld te worden. Dit valt niet altijd mee. Zeker als het resultaat niet is wat je had gedacht.
  Belangrijk is dat er eerlijk en objectief beoordeeld wordt en juist dat wordt meer en meer in twijfel getrokken.
  Ik ga geen oordeel over de juryleden uitspreken, want zo makkelijk is die taak niet, maar als het KWPN weer meer paarden op de keuring wil krijgen, moeten ze mijns inziens zich verplaatsen in de hobbyfokkers. Dat zijn de mensen die steeds minder komen. Zij zoeken met net zo veel zorg een hengst uit als een professionele fokker. Zij hebben een emotionelere band met hun fokproduct. Het kost tegenwoordig allemaal veel geld om goed te kunnen presteren op een keuring, dus als je dan het gevoel krijgt niet serieus genomen te worden, dan kom je niet weer.
  Dat is momenteel het grote probleem. De ‘gewone man’ (sorry vrouwen) die geen mogelijkheden heeft zijn fokproducten professioneel uit te laten brengen, heeft niet het gevoel dat het zin heeft om met zijn paard naar de keuring te gaan. Het KWPN moet dus zorgen dat zij het vertrouwen van deze fokkers weer terugkrijgt.
  Ik heb al eens vaker goede voorstellen langs zien komen om de objectiviteit van het keuren te optimaliseren; goed over nagedacht en zeker uitvoerbaar. Misschien moet het KWPN daarin wat meer naar zijn leden luisteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.