Ga naar hoofdinhoud

BWP zet stap naar volledige ouderschapscontrole

Het thema van de volledige ouderschapscontrole van veulens stond de laatste jaren regelmatig op de agenda van de raad van bestuur van het BWP. Op de vergadering van gisteren werd uiteindelijk werd de knoop doorgehakt. Er komt een overgangsjaar, maar vanaf 2018 kan de juistheid van de ouders van elk BWP-veulen via DNA-onderzoek gecontroleerd worden.

Het aantal veulens dat onderworpen werd aan het ouderschapsonderzoek is de laatste jaren al sterk gestegen. Met meer dan 30% onderzochte veulens werd al ruimschoots voldaan aan de wettelijke verplichting. Maar de tijden veranderen en de controlesystemen van vroeger zijn vervaagd. Ook de verdeling van het sperma van binnenlandse dekhengsten is al lang geen exclusiviteit meer van één hengstenhouder en een onomstotelijk bewijs van juistheid van afstamming heeft aan belang gewonnen.

Regeling in praktijk

“Over het principe hebben we niet lang moeten discussiëren. Alleen het vinden van de goede regeling in de praktijk vroeg wat meer tijd”, zegt Jozef Bauters na zijn eerste bestuursvergadering als voorzitter.

Overgangsjaar

2017 wordt dus een overgangsjaar. Aan de fokkers van de veulens die buiten het verplichte onderzoek vallen, wordt aangeboden om de controle op vrijwillige basis te doen. Daarbij neemt het stamboek een deel van de kosten op zich. Vanaf 2018 treedt het algehele systeem in werking. Daarmee schuift BWP in bij de eerste stamboeken die dit toepassen. Gezien de groei en het belang van de sportpaardensector is dit een logische stap. Steeds vaker wordt een bewijs van de juistheid van de afstamming gevraagd, zoals bij de verkoop op een veiling of bij het aanbieden op keuringen. Daar is dan al meteen aan voldaan zonder gedoe en bijkomende regelingen.

Alleen paarden

Voor de andere rassen die werken onder de vereniging van Belgian warmblood – BWP, verandert er niets. Bij de Belgische Rijpony, het Tuigpaard België en de Dartmoor België, blijft het bij steekproeven. De Connemarapony België gaat verder met de controle van het vaderschap bij elk veulen. Gezien de omvang van de werking, de fysieke controles en de waarde van het gebeuren, zou een algeheel onderzoek een vorm van overkill zijn. Het systeem voor de controle op vrijwillige basis zal wel aangeboden worden aan de fokkers van deze rassen.

Bron: BWP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook