Ga naar hoofdinhoud

CK Friesland: Volledige(!) kopgroep springmerries van VDL Stud

Liveblog
Jacaranda.D (v. Harley VDL) met fokker H. van Dael en Wiepke van de Lageweg
Het maakte voor familie Van de Lageweg op de Centrale Keuring in Harich niet veel uit welke driejarige springmerrie aan kop werd gezet door het juryteam onder leiding van Cor Loeffen. Alle (ja, u leest het goed) merries in de kopgroep zijn namelijk in eigendom van de VDL Stud. Aan kop kwam uiteindelijk Harley VDL-dochter Jacaranda.D te staan. De driejarige merrie was ook in het algemeen kampioenschap de sterkste en dit jaar werd dus het Friese volkslied gespeeld voor een Limburgs fokproduct. 

Jacaranda.D werd namelijk zo’n 200 kilometer ten zuiden van Harich gefokt in Kelpen Oler bij H. van Dael. Hij kan met de zege van Jacaranda.D zijn tweede keuringssucces binnen een paar dagen vieren. In Limburg werd Mariano.D (v. Falaise de Muze) namelijk kampioen. Beide paarden werden door Van Dael gefokt uit de merrie Bozella (Indoctro x Kastello) en zijn nauw verwant aan de afgelopen hengstenkeuringskampioen, Jardonnay VDL (v. Kannan), die op zijn beurt weer uit een NMK-kampioene komt (Duzella).

Hoge ogen op de NMK

Aan keuringssucces in ieder geval geen gebrek in de directe moederlijn en ook Jacaranda.D zou zo maar eens hoge ogen kunnen gooien op de NMK. “Een zeer rijtypische merrie met goede verbindingen, ze draaf sterk en heeft voor 90 punten heeft gesprongen”, zei Cor Loeffen over de merrie die op de stamboekkeuring met 85/90 werd beoordeeld.

Geen import Friezinnen

Op de tweede en de derde plaats geen import-Friezinnen: als tweede werd Julena VDL (Arezzo VDL x Quick Star x Ahorn) uit de stam van Europees kampioene Helena en als derde werd de oud-nationaal veulenkampioene Javanille VDL (Etoulon VDL x Chin Chin x Diamant de Semilly) geplaatst. Beide merries werden – zoals het achtervoegsel achter hun naam al verklapt – geboren in Bears bij familie Van de Lageweg. “De Arezzo VDL sprong fantastisch op de stamboekkeuring in Boyl”, zegt Loeffen, die de drie op kop geplaatste merries voor de tweede keer zag. Hij beoordeelde de drie merries namelijk op de stamboekkeuring in Boyl.

Zeven naar NMK

In totaal mogen zeven Friese VDL-merries meedingen naar het nationaal kampioenschap in Ermelo. Naast de drie genoemde merries zijn dat Jinook (Diamant de Semilly x Baloubet du Rouet x Caretino, fokker: P.A. Snijders uit Ruinerwold, Jeune Dame VDL (Zirocco Blue VDL x Cardento VDL, fokker: VDL Stud), Jazelly VDL (Bubalu VDL x Indoctro, fokker: VDL Stud) en Jenna Roos VDL (Corland x Goodtimes, fokker: VDL Stud).

Twee dochters van Baltic VDL in algemeen kampioenschap

In de dagkampioenskeuring nam Jacaranda.D het met succes op tegen het kopnummer van de vier- tot en met zevenjarigen: de Baltic VDL-dochter Isadora-W (uit Waldora W keur EPTM-spr van Indorado) van fokker T.J. van der Wal uit Mantgum, die 80 punten op de stamboekkeuring voor het springen kreeg. Ze heeft een goede merrieopdruk, een iets schrale conditie aangezien ze een veulen zoogt en een lichtvoetige manier van draven.

Ook voor de kampioenskeuring mocht de voor de NMK uitgenodigde Baltic VDL-dochter Gucci Ella elite (uit Pred-Ella stb pref van Indoctro) van fokker Marijke Rosier uit Marsum terugkomen. Deze merrie is reeds geklasseerd in het Z-springen en heeft een rijtypisch model. Zij werd verkozen tot reservekampioen.

Het Friese volkslied voor Jacaranda.D

Jeremy (v. Davino V.O.D.)

Davino V.O.D.-dochter duidelijk kopnummer dressuurmerries

Er zijn rubrieken met een brede top waar het verschil tussen de kampioen en de reservekampioen niet zo duidelijk. De (kleine) rubriek voor driejarige dressuurmerries op de Centrale Keuring van Friesland in Harich was niet zo’n rubriek. Davino V.O.D.-dochter Jeremy (mv. Gribaldi) – op de stamboekkeuring beoordeeld met 85/85 – stak er qua beweging met kop en schouders bovenuit.

“Een merrie die zich in beweging opwaardeert, ze draaft heel lichtvoetig en sluit goed aan met het achterbeen aan. Ze kan goed schakelen, ruimer gaan zonder loperig te worden. En kleiner net zo. Ook stappen doet ze ruim”, zei Marian Dorresteijn over het kopnummer van de driejarige dressuurmerries, die door W. van der Vlugt uit Hoornsterzwaag werd gefokt. Ze staat op naam van Kim Jacobi uit Katlijk. De reservetitel was voor de bloedgemaakte en jeugdige Jette (Bordeaux x Polanksy, fokker: J. Kok uit Polsbroek) van Margaret Schep en de H.B.C. Stal.

Kleine rubriek driejarige dressuurmerries

In totaal verschenen er maar zeven driejarige dressuurmerries op de Friese CK. Daarvan werden er zes bevorderd. Naast de twee genoemde merries zijn dat Joleen (Everdale x Zizi Top) van H. de Haas uit Buitenpost, Juriose H (Charmeur x Krack C) van D.W. Hoekstra uit Veenwouden, Jorpardi (Son de Niro x Purioso) van P. Pool uit Boelenslaan en Jadorijke (Charmeur x Rousseau) van Wies Zwanikken uit Groningen.

Dressuurkampioenschap

In de kampioenskeuring ging de strijd tussen het kopnummer van de driejarigen en de beste van de vier- tot en met zevenjarigen. De Glock’s Zonik-dochter Ilserite B ster prok (uit Velrite elite van Farrington) van fokker A.Th. de Boer uit Sintjohannesga imponeerde met haar royale model, beentechniek en zelfhouding maar moest het toch afleggen tegen Jeremy. Deze sterk dravende merrie verdiende de reservetitel.

Music Maker (v. Cohinoor VDL) met fokker S. de Groot.

11 springveulens naar NVK met Cohinoor-zoon aan kop

Waar de andere veulenrubrieken op de Centrale Keuringen maar matig bezet zijn (met uitzondering van Zeeland waar dit jaar relatief veel veulens aantraden), is het in Friesland nog altijd volle bak. Uit de grote groep veulens koos de jury er veertien uit voor de kopgroep. Daarvan mogen er maar liefst 11 naar de NVK aangevoerd door de kampioen Music Maker (v. Cohinoor VDL) van fokker S.J. de Groot uit Hinnaard.

“Een extra bewegend veulen in zowel draf als galop”, aldus de jury over Music Maker (uit Gheminka v. Cantos x Indoctro). Reservekampioen werd het met veel souplesse bewegende hengstveulen Marley SMH (Harley VDL x Quidam de Revel) van Minne Hovenga uit Jelsum en de derde plaats was voor de jonge (9 juni geboren) Moonlicht (Grand Slam VDL x Indoctro) van fokker M. Terpstra uit Aalzum.

NVK-uitnodigingen

De overige NVK-uitnodigingen waren voor Monaco (Freeman VDL x Modesto), Magdalena VDL (Insider VDL x Baltic VDL), Meret (Tangelo van de Zuuthoeve x Indoctro), Melena VDL (Impressive VDL x Guidam), Melena VDL (Impressive VDL x Guidam), Mobeolivia VDL (Harley VDL x Indoctro), Merelsinaa (Freeman VDL x Indoctro) en Merlin VDL (Carrera VDL x Zirocco Blue VDL).

Magnum Gold VK (v. Dettori)

Verrichtingskampioen Dettori levert eerste veulenkampioen

Dettori (v. Desperado) was vorig voorjaar verrichtingskampioen. Vandaag leverde hij op de Centrale Keuring van Friesland in Harich zijn eerste veulenkampioen. Magnum Gold VK (mv. Flemmingh) van fokkers A. Vogelaar en J. Knol uit Surhuisterveen werd in Friesland gehuldigd als kampioen. “Een goed ontwikkeld veulen met veel ras en een zeer goede balans in de galop”, zei de jury over de voor Borculo geselecteerde Magnum Gold VK.

In totaal kregen vijf dressuurveulens in Friesland een NVK-ticket. Daaronder ook de jonge (geboren 1 juni) reservekampioen Mythilas van S. de Kort uit IJsbregtum. Een voskleurige zoon van Glock’s Toto jr., de hengst die vorig jaar meer dan 500 merries dekte. Waaronder ook Allure (UB40 x Metall), de moeder van Mythilas.  “Een sterk veulen dat met veel houding beweegt”, aldus de jury.

Ook door naar de NMK mogen (op plaatsingsvolgorde) Melody van de Getswerder (Total US x Apache), Marnieta B (Franklin x Farrington) en Mini Cooper HC (High Five US x Voice).

Klik hier voor de catalogus
Klik hier voor de uitslagen (zodra beschikbaar hier te vinden)

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook