Ga naar hoofdinhoud

Column Dirk Willem Rosie: Dwangbuis

Opinie
Mocht u van plan zijn een hengst aan te melden voor de KWPN-hengstenselectie, lees dan eerst even het artikel ‘Schitteren op internationaal podium’ in ‘In de Strengen’ nr 20. Daar staat rechts onderaan op pagina 21 dat u 7.500 euro moet afdragen aan het KWPN als uw hengst wordt uitgeroepen tot kampioen van de dressuurjaargang.

De bedragen lopen bij de dressuurhengsten af van 6.000 euro voor de tweede plaats naar 1.500 euro voor plaats 5. De bedragen zijn te verrekenen met de kosten van het verrichtingsonderzoek en niet verschuldigd bij aanmelding voor de Select Sale.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik kon het eerst niet geloven. Dat kwam ook door de manier van presenteren. Deze toch echt wel opmerkelijke beleidswijziging was verstopt in een redactioneel artikel in het verenigingsblad. En staat ongetwijfeld netjes in de voorwaarden waar inzenders voor tekenen. Maar zo communiceer je toch niet met je leden?

Liever gebeten door de Duitse kat

Toen ik jaren geleden voor de eerste keer hoorde dat Duitse hengstenopfokkers een premie voor hun hengst op de keuring konden kopen, dacht ik: wat heerlijk dat wij met het calvinistische KWPN opgescheept zitten. Nu geloof ik dat ik liever door de Duitse kat dan door de Hollandse hond gebeten wordt.

Het voordeel van het Duitse systeem is dat je tenminste nog kunt kiezen voor dat extra beetje promotie en het daarbij behorende prijskaartje. Maar in de Nederlandse realiteit zit je met de gebakken peren.

Dwangbuis

Stel: je bent eigenaar van een hengst in de categorie Etoine. Een heel mooi commercieel paard. In de voorwaarden voor het KWPN-lidmaatschap staat nergens dat je alle redactionele artikelen in ‘In de Strengen’ moet lezen, dus je geeft ‘m op. Een paar maanden later moet je 7.500 euro dokken voor een paard waarvan je weet dat hij het verrichtingsonderzoek niet gaat overleven.

Blijkens hetzelfde nummer van In de Strengen gaat het KWPN financieel uitdagende jaren tegemoet. Dat wil ik wel geloven als je dit soort maatregelen neemt. Het stamboek stopt zijn hengsten-opfokkende leden in een dwangbuis waar zij zich alleen via een gang langs de kassa uit kunnen bevrijden.

Een gevaarlijke beslissing

Terwijl buitenlandse sporthengsten meer en meer de markt overnemen en de exploitatie van jonge KWPN-hengsten steeds lastiger wordt, zet het KWPN druk op de ketel. Een gevaarlijke beslissing. Het was al niet meer zo vanzelfsprekend om deel te nemen aan het bijzonder kostbare en riskante verrichtingsonderzoek, nu zullen inzenders van de hengstenkeuring zich ook nog eens achter de oren krabbelen. Hoe lang gaat het nog duren dat hengstenopfokkers en –eigenaren de financiële uitdagingen van het KWPN bekostigen?

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur
[email protected]

8 reacties op “Column Dirk Willem Rosie: Dwangbuis

 • r bril

  ze kunnen beter de kampioenskeuring afschaffen. het voegt niks toe zeker als je de afgelopen jaren bekijkt de kampioens hengst haalt de verrichtig niet eens en t jaar ervoor niks gedekt

 • Dijkstra

  Beste heer Rosie,
  Mij bekruipt eerder het gevoel, hoe krijgt het KWPN haar huishoudboekje sluitend.
  Met het terug lopende ledental, de verdere professionalisering in paardenland, waarbij de kleine hobbyfokker de handdoek veelal in de ring gooit. Afnemend aantal stamboekopnames. En dus probeert het KWPN nu via allerlei wegen inkomsten te vergaren. O.a. via genoomselectie, onlineveulenverkoop, de peilen gericht op het ierse stamboek, inlegpremie voor de kampioenskeuring enz.
  Want ja, dat batig plusje in 2017 kan ook zo veranderen in een minnetje.
  Beste Dirk Willem, 6 jaar geleden spraken wij met elkaar over het te verwezelijken KWPN-centrum. En hadden we zo onze twijfels over de financiële haalbaarheid. Zou dit centrum straks de spreekwoordelijke molensteen worden ?
  En zullen de grote professionele bedrijven (de grote hengstenhouders enz.), welke toendertijd voorop liepen inzake verwezelijking van dit centrum, nu bij tekorten ook de portemonnee trekken. Komt tijd, komt raad.

 • Linda Heijkoop

  Echt jammer dat ze op deze manier extra geld proberen te genereren. Zou het niet beter zijn om de kas te spekken door meerdere keren per jaar, net als de Duitse grote stamboeken, een veiling van rij- en elite paarden te organiseren? Goed voor de fokkers en andere belanghebbenden. De locatie hebben ze al.

 • jw

  Kwpn mag nog blij zijn dat de kleine man nog meedoet,en nog mee betaalt.
  Maar heer Dijkstra heeft helemaal gelijk,de room gaat eraf,en ook zo het plezier.Maar zowel fokkerij bond, en sport bond verliezen leden door te hoge kosten,en deels ook dat het grote geld gaat naar het kader,en ook hier de kleine man, de echte amateur niks terugvan krijgt,of ziet.

  Ik denk zoals ik jaren terug schreef,dat het weer een elite clubje wordt,en ons kent ons die overleven.Maar het kwpn vergeet een ding:als de kleine man stopt met fokkerij dan lopen de inkomsten nog verder terug komende jaren.
  Vreemd terwijl andere stamboeken juist met een prijsverlaging kunnen werken door toenemende groeiende leden aantallen,werkt het bij kwpn dus anders.
  En inderdaad R.Bril de kampioenshengsten van de laatste jaren dekken inderdaad in nederland niet veel,en vreemd genoeg als ik Vitalis bekijk hier vond men hem niks,maar in Duitsland levert hij top produkten.Hebben wij wel kundige mensen op die plek,of .?????

 • P K

  Ik weet niet misschien een stomme vraag maar zou het niet anders om moeten zijn en een premie krijgen?.

 • George R.

  Ik ben zo blij dat ik deze club al een aantal jaren de rug toe heb gekeerd. Met mij zijn er velen die niks meer met deze club te maken willen hebben. Dit is toch niet vreemd als je dit soort praktijken leest. Het KWPN heeft dit in mijn ogen aan zichzelf te danken. Er zou eens wat opstand moeten komen want zo wordt een promotie voor de Nederlandse paardenfokkerij teniet gedaan. Het is jammer dat de angstcultuur van belangen nog steeds de boventoon voert waardoor er never nooit veranderingen zullen worden bewerkstelligd. men laat al jaren dalende ledenaantallen zien en op een of andere manier wil men dat ook graag lijkt het wel. Ik vind het jammer voor de kleinere fokker met niet een mega budget, deze lopen wel naar een ander stamboek want er is keuze genoeg en ik moet zeggen dat wat ik tot nu toe heb gezien en meegemaakt ik zeer zeker niet ontevreden ben.(en een stuk goedkoper)

 • willem veldkamp

  De beslissing dat de fokker cq eigenaar moet gaan betalen als hij zijn /haar fokproduct hoog geplaats wil zien is ronduit belachelijk dit heeft niks te maken met fokkerij dit is kwaliteit weggooien op deze manier is plaatsing te KOOP !!!! er zijn ook fokkers die daar echt het geld niet voor hebben !!! het kan toch niet waar zijn dat kampioenen alleen maar zijn weggelegd voor de grote jongens cq rijke mensen !!! op deze manier word de kleine rasfokker /liefhebber weer in de hoek word gegooid !! zo jij hoord hier niet !!! ga jij maar konijnen fokken dat kost minder jongens laten we de kleine fokker in ere houden zij hebben het KWPN groot gemaakt en niet om zelf afgeslacht te worden willem

 • Sandra

  Absurd, maar niet alleen op dat niveau betaal je de hoofdprijs. Ik had mijn lidmaatschap ook al even opgezegd. Nu hadden we dit jaar een veulentje van een KWPN hengst en om er dan een dubbelzijdig kleurkopietje bij te krijgen was ik meer dan 250 euro kwijt. Dat staat toch totaal niet meer in verhouding! Het lidmaatschap is inmiddels weer opgezegd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.