Ga naar hoofdinhoud

Functionele show levert De Dalhoeve drie sterren op

De Paardenkrant-Horses.nl Hengstenshowtest 2017

Het klinkt misschien gek uit mijn mond, maar toen ik gisteravond rond 23.00 uur thuis kwam van de show van De Dalhoeve dacht ik: is een hengstenshow nog wel van deze tijd en voor wie doe je het als hengstenhouder? Rondom mij op de tribune zat het gros van de mensen niet te kijken naar de hengsten, maar video's te maken op hun telefoon. En of de aanwezigen gaan dekken (of zelfs een paard hebben) vroeg ik mij stilletjes af.  

Vanaf 1991 runnen Nol en Jeannette Gerritsen De Dalhoeve. Nu 26 jaar.  Nol gaat ondertussen richting de pensioengerechtigde leeftijd en heeft al meerdere keren te kennen gegeven dat hij – vanwege het gebrek aan opvolging – op den duur afscheid wil nemen van het bedrijf.

Maar hij blijft het toch maar mooi doen en eerlijk gezegd ken ik niemand die in die 26 jaar ooit een kwaad woord over Gerritsen te zeggen had. Volgens mij een voorbeeldhengstenhouder die dag en nacht klaarstaat voor zijn klanten met raad en daad. Als hengstenhouders verdienen Nol en Jeannette wat mij betreft zes sterren, maar ik kwam voor de show. En daar was de passie een beetje uit.

Koffie & Cake

Dat De Dalhoeve de moeite had genomen om mij te verwelkomen op het KWPN-centrum (waarvoor waarschijnlijk flink gelapt moest worden) is bij voorbaat al twee sterren waard. Maar veel meer kan ik er helaas niet aan kwijt. Daar kan De Dalhoeve niet zoveel aan doen, want waarschijnlijk was het niet toegestaan om zelf potten koffie mee te nemen, maar moest de catering door het centrum worden verzorgd.

En even off-topic: sinds wanneer is een broodje beenham 5 euro en een patatje 3,50? Ik ben niet zo van de vette hap, maar ik schrok toen mijn oog op die prijzen viel.

**

Parkeren & Plassen

Op de infrastructuur van het KWPN-centrum is niet veel aan te merken. Ermelo is centraal (en voor mij lekker dichtbij), parkeren kan dichtbij en de wc’s waren schoon en voorzien van voldoende toiletpapier.

Het zijn geen vijf sterren omdat ik de hal in Ermelo ongelukkig blijf vinden. Behalve voor de bar en aan de overzijde van de tribune is er geen plaats om een beetje rond te lopen, links en rechts wat te kletsen  en ervaringen uit te wisselen. Toch ook een belangrijk onderdeel van een hengstenshow wat mij betreft: de plaats om collega-fokkers te treffen.

****

Rondje voor de fokkers

Vier sterren voor de show met daarin hengsten die ik elders nog niet gezien had. Zoals bijvoorbeeld Donkey Boy van Kristin Andresen en For Emotion van Andreas Helgstrand, maar ook de leeftijdsgenoten Franklin (ook van Helgstrand), Ferdeaux (van Van Uytert) en Ferdinand (van Mirelle van Kemenade) kon ik weer eens in het echt bewonderen.

Van het groepje met G-springhengsten Grand Slam VDL, Global Express VDL en Grandorado TN kreeg ik wel even kippenvel.

Toch zullen de presentaties van Daily Diamond (onder Kirsten Brouwer) en de door Gerritsen zelf gefokte Feel Good me het meeste bij blijven. Misschien niet de spectaculairste hengsten van de show, maar wel twee paarden waar ik vrolijk van werd én er werden nakomelingen van deze hengsten getoond.

Van Daily Diamond verscheen een knap merrieveulen in de baan en mede-eigenaar Jan Greve durfde het zelfs aan om twee jaarlingen op een show te tonen. Ook van Feel Good werden twee nakomelingen getoond.

Al met al een functionele show met toch ruim 25 hengsten.

****

Meet&Greet

Weinig persoonlijk. Dat was de hengstenshow met het commentaar van Bert de Ruiter, die helaas niet veel verder komt dan het oplepelen van wat in het boekje staat. De Willem Alexander-hal is niet de plaats om nog gezellig even te blijven hangen en iedereen spoedde zich na afloop van de show snel naar buiten.

**

Eindbeoordeling

Een groot pluspunt vond ik de samenwerking van De Dalhoeve met Team Nijhof, de VDL Stud, Andreas Helgstrand, Gertjan van Olst en Joop van Uytert, die zijn eigen hengstenshows moest afblazen. Misschien is dat wel de hengstenshow van de toekomst: zoek met een paar collega-hengstenhouders een mooie locatie uit en organiseer een gezamenlijke hengstenshow.

In blokjes van jaargangen of bepaalde afstammingen kun je de hengsten dan mooi met elkaar vergelijken. Door de handen ineen te slaan – hengstenhouders leven toch van elkaar vandaag de dag – is er volgens mij nog best iets van te maken (en blijf ik ook wat te schrijven hebben).

***

Klik hier voor alle hengstenshow beoordelingen van onze Mystery Fokker 

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook