Ga naar hoofdinhoud

Halfzus KWPN-hengst Astrix verdient sterpredicaat op thuiskeuring

WK Verden Astrix, Emmelie Scholtens
In de Gelderse afdeling Rivierengebied bezochten Arnold Kootstra en Bart Bax gisteren diverse fokkers voor thuiskeuringen. Het leverde de sportmerries in de dressuurrichting Dutch Diva (v. Spielberg) en Evelien HO (v. Sir Oldenburg) het sterpredicaat op. Beide merries kregen 70 punten voor exterieur.

Voor de tienjarige Spielberg-dochter Dutch Diva, gefokt door E.T. ten Bosch uit Driel en in eigendom van R. Vermeulen en M. Pas uit Maasbommel leverde de thuiskeuring het sterpredicaat op. Ze is de halfzus van de KWPN-goedgekeurde hengst Astrix (v. Obelisk) die onder Emmelie Scholtens tweemaal wereldkampioen werd. Zelf is de merrie Z2 geklasseerd en heeft zodoende het sterpredicaat al binnen. Van de jury kreeg ze 70 punten voor exterieur.

‘Draf met veel kracht en souplesse’

“Dit is een goed ontwikkelde merrie met een mooie voorhand. Ze zou nog iets sterker in de bovenlijn kunnen zijn. Aan de hand liet ze een goede draf zien met daarin veel kracht en souplesse”, vertelt Bart Bax. Twee jaar geleden slaagde Dutch Diva met 75,5 punten voor de IBOP. Wanneer zij op een Centrale Keuring ‘voorlopig keur’ wordt verklaard, wordt zij direct elite.

Ook 70 voor exterieur

Voor de Sir Oldenburg-dochter Evelien HO van W.G.A. Derksen-Willemsen uit Herveld is het sportpredicaat aangevraagd, aangezien de merrie is geklasseerd in het Z2. Zodra deze toegekend is, kan daar ook direct het sterpredicaat aan worden toegevoegd want zij verdiende op de thuiskeuring eveneens 70 punten voor exterieur.

‘Correcte manier van bewegen’

“Evelien HO is ruim voldoende ontwikkeld, staat voldoende in het rechthoeksmodel en heeft een sterke bovenlijn. Ze zou wat meer opwaarts gebouwd en langgelijnder mogen zijn maar heeft zich bewezen op Z2-niveau en toonde aan de hand een correcte manier van bewegen”, aldus Bax.

Uit stam Borencio

Evelien HO komt uit de merrielijn van Borencio (v. Florencio) die met Emmelie Scholtens de Pavo Cup won en zilver op het WK in Verden.

Bron KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook