Ga naar hoofdinhoud

HK Denemarken: Springbank II kampioen, premie voor Jovian

Springbank II VH (v. Skovens Rafael) - Foto: Ridehesten

De Zweeds geregistreerde Springbank II VH (Skovens Rafael x De Niro x Rohdiamant) is vanmiddag uitgeroepen tot kampioen van de Deense hengstenkeuring. De op Rohdiamant ingeteelde voshengst van Andreas Helgstrand, Västra Hoby Stuteri en Tina Hennix zet de waardevolle (en bijna verdwenen) R-lijn voort en kreeg afgelopen najaar de hoogste punten in de Deense 35-dagentest.

De gouden medaille, de hoogste waardering voor een Deens gefokte hengst, ging dit jaar naar Blue Hors Zackerey (Blue Hors Zack x Sandro Hit), die samen met Springbank II VH en Jovian de publiekslievelingen bij de vierjarigen op de Deense hengstenkeuring waren.

Premie voor Jovian

Voor de door het KWPN (vanwege een bemerking op de correctheid van het voorbeen) in de eerste bezichtiging afgewezen Jovian (Apache x Tango) was er in Denemarken niet alleen de goedkeuring, maar ook nog een premie. Hoogst uitzonderlijk voor een vierjarige hengst. De door familie Ten Bosch gefokte Jovian staat op naam van Helgstrand Dressage en Kleppenhus Invest A/S (de stal van Cathrine Rasmussen).

Springbank II VH:

Blue Hors Zackerey (hier in de baan met D’Avie):

Jovian:

Jovian, Jerveaux en 17 andere oudere hengsten goedgekeurd

Geintjes zoals het afwijzen van For Emotion en For Romance II vorig jaar, daar waagde de Deense hengstenkeuringscommissie zich vandaag bij de beoordeling van de oudere dressuurhengsten niet aan. Van de 21 voorgestelde hengsten werden er 19 goedgekeurd. Daaronder ook Helgstrands nieuwe hit Jovian (v. Apache), de KWPN voorjaarsverrichtingstopper Jerveaux (Ferdeaux uit volle zus Parzival) van Stal Brinkman en Gerard Korbeld én de vorig jaar afgewezen For Emotion.

De lijst met niet goedgekeurde hengsten is kort: de KWPN-hengst Indian Summer (v. Wynton) en  M.Y. Santiago (v. Sunny Boy) haalden het niet. Een goedkeuring onder voorbehoud was er voor de door familie Ten Bosch gefokte Jovian (Apache x Tango), die er bij het KWPN in de eerste bezichtiging uit ging in 2016. De topper van de sporttest in Verden werd toegelaten tot de Deense test (en mag dit seizoen al wel dekken). Datzelfde geldt voor de schimmelhengst Torveslettens Sylvester (Sezuan uit de Grand Prix-merrie Torveslettens Stamina v. Stedinger). Beide hengsten zijn van Andreas Helgstrand. Jovian is mede-geregistreerd op naam van Kleppenhus Invest A/S.

Goedkeuring met jaar verlengd

Vierjarige DWB-goedgekeurde hengsten waarover de jury nog niet 100 procent zeker is krijgen (in plaats van de definitieve goedgekeuring) een jaar verlenging van het dekbrevet. Dat was vandaag het geval bij Valløs Dreaming Marong (v. Dream Boy) en Katrinelund Ferrari (v. Enzo Ferrari Texel).

Definitief goedgekeurd, 9 keer Helgstrand

Het gros van de hengsten werd definitief goedgekeurd. Daarvan komen er nog een aantal in aanmerking voor de kampioenstitel, die in Denemarken altijd aan vierjarige hengsten wordt vergeven. Bij een hengst wordt nog verwacht dat hij nog 10-dagen in Herning blijft om getest te worden. Dat is de WK-finalist Ferrari (v. Foundation), één van de negen vandaag goedgekeurde hengsten van Andreas Helgstrand. Blue Hors heeft overigens met drie goedgekeurde hengsten ook nog een aardige vinger in de pap.

De definitief goedgekeurde hengsten: 

Orion (Blue Hors Don Olymbrio x Solos Landtinus) – Eigenaar: Merrald Dressage
Blue Hors Emilio
(Escolar x Lauries Crusador xx) – Eigenaar: Blue Hors
Jerveaux (Ferdeaux x Jazz) – Eigenaar: Brinkman en Korbeld
Florist Enshøj (Floricello x Mid-West-Ibi-Light) – Eigenaar: Helgstrand
Blue Hors Fifty Cent (Franziskus x Donnerball) – Eigenaar: Blue Hors
Quaterhit (Quatergold x Sandro Hit) – Eigenaar: Helgstrand
Springbank II VH (Skovens Rafael x De Niro) – Eigenaar: Helgstrand, Västra Hoby Stuteri & Tina Hennix – KAMPIOEN
Valverde (Vitalis x Ampere) – Eigenaar: Helgstrand, Rasmussen Dressage & Reesink Horses
Blue Hors Zackerey (Blue Hors Zack x Sandro Hit) – Eigenaar: Blue Hors – GOUDEN MEDAILLE
Atterupgaards Botticelli (Benneton Dream x Caprimond) – Eigenaar: Helgstrand & Atterupgaard
D’Avie (Don Juan de Hus x Londonderry) – Eigenaar: Helgstrand
For Emotion (Foundation x Sandro Hit) – Eigenaar: Stutteriet v/HTK
Ferrari (Foundation x Blue Hors Hotline) – Eigenaar: Helgstrand
Frontline (Fürstenball x Blue Hors Zack) – Eigenaar: Vivi en Christian Vang Lauridsen
Heiline’s Zanzier (Blue Hors Zack x De Niro) – Eigenaar: Helgstrand

Video’s

Blue Hors Zackerey:

Blue Hors Fifty Cent:

Springbank II VH:

Valverde:

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook