Ga naar hoofdinhoud

Interessante dag van jonge vaders levert 23 hengsten op

454 Ferguson x Vivaldi Foto: Jacquelien van Tartwijk
“We zijn bij de zonen uit de eerste jaargang van jonge (F- en G-)hengsten net iets ruimer geweest in het aanwijzen”, aldus voorzitter Bert Rutten. Gesteld moet dat het jurycorps de uitgezette lijn geen geweld aandeed. Van de 63 hengsten gaan er 23 naar Den Bosch, waarbij Franklin er vijf verder zag gaan, Ferguson en For Gribaldi met drie vertegenwoordigd zijn. Galaxie en Geniaal tekenden tweemaal voor het vaderschap.

Verrassend was de collectie van WK Jonge paarden deelnemer Ferguson (Floriscount x Lauries Crusador xx x Wolkentanz). Er stonden grootramige lang gelijnde hengsten, met een fijne uitgesneden lange hals, die opwaarts zijn gebouwd en bewegen.
Misschien wel het fijnste paard van de dag leverde hij met 454 (mv. Vivaldi x Gribaldi). Een bergop lichtvoetig bewegende koffievos, die het achterbeen er goed onder zette. Hij kon in stap ook bekoren. In dezelfde groep zat ook de chocoladevos 322 (Bordeaux x Westpoint x Don Schufro). Een opvallende hengst die in de lendenen misschien nog even iets sterker zou mogen zijn. Twee paarden die het beeld van de dag bepaalde.

Franklin

Van de dertien Franklin (Ampere) zonen gaan er vijf verder. “Zij verraden allen in beweging door hun expressieve bewegingsvorm hun vader” meldt Bert Rutten. Ze draven bergop met een mooie voorbeentechniek en veel scharnier in de gewrichten. De galop was wisselend (soms wat kort en weinig buiging in het spronggewricht). Hier en daar kon ook bij doorverwezen Franklin-zonen een kritisch noot gezet worden bij de stap. “De stap is niet altijd in de kooi te beoordelen en het zou unfair zijn ze in zo’n gespannen situatie daar op af te straffen. Toegegeven moet worden dat sommige het voordeel van de twijfel op de stap hebben ontvangen” aldus Rutten.
Als compleetste van zijn zonen viel op 482 (mv. Jazz x Krack). Een stoer langgelijnd paard, met veel expressie in de draf, maar die ook in de galoppade kon bekoren.

For Gribaldi

Van For Gribaldi werden drie zonen meegenomen. “Zijn collectie zou langer gelijnd mogen zijn”, was het commentaar. Positief was men over het zweefmoment en bergopwaarts bewegen. Qua exterieur sprak het meeste aan 464 (mv Flemmingh x Goodtimes x Farnese).

Komende uit de lijn van het dressuurpaard Goliath werd van Geniaal aangewezen 496 (mv. Armani x Inspecteur x Nieuwpoort). Een functioneel bewegende hengst uit een goed sportnestje. Van Galaxie sprak qua model aan 493 (mv. Bojengel x Valeron), maar hij bleef in beweging iets hoog in de croupe.
Van Ghandi werd één zoon aangewezen. Het was jammer dat jury aan de harmonisch gebouwde grote (1.76) 505 (mv. Furst Romancier x Future) niet het voordeel van de twijfel wenste te geven. “Deze grootramige hengst draaft met voldoende ruimte, maar zou meer bergop moeten bewegen. Het achterbeen zou ook meer mogen ondertreden.”

Klik hier voor de overzichtspagina.
Klik hier voor de doorverwezen hengsten van dressuurdag 3.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.