Ga naar hoofdinhoud

Kletskoek

Handsome O (Johnson x Rousseau). Foto: Melanie Brevink-van Dijk
Toen er op de showavond van de Friese hengstenkeuring wat weinig Friese paarden ten tonele verschenen, stond het internet direct bol van klachten en kritiek. Zo werkt dat tegenwoordig, op het internet heerst een extreme transparantie. Betekent dit dat het internet óók bol zou hebben gestaan als de KWPN-hengstenkeuringscommissie een paard met hanentred kampioen zou hebben gemaakt? En als deze nieuwbakken kampioen mét hanentred aansluitend voor 300.000 euro in de KWPN Select Sale zou zijn verkocht?

Ja. Duizenden mensen hebben Handsome O in actie gezien. In de eerste, tweede en derde bezichtiging. Bij de klinische keuring voorafgaand aan de veiling, in de veiling zelf. Niemand heeft Handsome O ook maar één rare pas met z’n achterbenen zien maken. Omdat hij gewoon helemaal in orde was. Het enige ongewone aan Handsome O was dat hij abnormaal goed liep.

Die extreme transparantie van het internet vind ik een groot goed. Het is een soort volcontinue thermometer, je weet steeds precies wat er speelt onder de mensen. Het nadeel is dat mensen ook kletskoek kunnen verkopen. En dat andere mensen die kletskoek weer voor waar aan kunnen nemen. Twee weken geleden meldde Anniek van Schaik op Bokt.nl dat zij een fysiotherapeute kende die Handsome O op de hengstenkeuring zou hebben verzorgd. Deze fysiotherapeute zou het KWPN hebben geadviseerd om de hengst niet in de veiling te doen omdat hij hanentred had. De betreffende fysiotherapeute heeft echter tegenover de Paardenkrant-Horses.nl verklaard dat zij Handsome O nog nooit heeft gezien, laat staan behandeld.

De verklaring van Van Schaik bevat feitelijke onjuistheden (zie voorpagina en pagina 3) en is zeer schadelijk, niet alleen voor de fysiotherapeute. Van Schaik verklaart onder ede dat het KWPN en een bij name genoemde dierenarts regelmatig een oogje dichtknijpen als het gaat om veilingpaarden. Sommige van hen zouden niet goedgekeurd moeten worden, maar worden dan toch in de veiling gestopt. Zoals Handsome O.

De kletskoek kruimelt ervan af. Maar is via het internet en een notarieel vastgelegde verklaring wel onder ogen van een rechter gekomen!

Handsome O was vorig jaar op de KWPN Hengstenkeuring gezond en wel. Een ernstige vorm van hanentred, waaraan de kampioen nu lijdt, is niet met botox of een andere kunstgreep te maskeren. Getuigen hebben verklaard dat de hengst bij de training in Denemarken ten val is gekomen, de gevolgen daarvan waren zichtbaar.

De conclusie moet de rechter maar trekken. Maar mij is wel duidelijk dat het KWPN en inzender Jan Brouwer ten onrechte veel ellende over zich heen hebben gekregen.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze column verscheen woensdag 20 januari 2016 in De Paardenkrant. Geen abonnee van De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

16 reacties op “Kletskoek

 • Mieke van As

  Er is inderdaad veel kletskoek op social media en niet iedereen doet daar aan mee. Daaruit de conclusie trekken dat niemand iets gezien heeft aan Handsome O gaat mij echter te ver. Ik heb de keuring af en toe op de iphone gevolgd en zag er wel degelijk iets aan bij het rondstappen. Toen ik de maandag er op iemand sprak die ter plekke was had die het ook gezien. Het was zeker geen hanentred maar wel een afwijkende manier van stappen, zeg maar een zweem van kramperigheid.

 • Bart

  Taxicontroleurs in Amsterdam dragen binnenkort bodycams, agenten (vooral bikers) dragen bodycams, dashcams in auto’s worden gemeengoed (misschien binnen afzienbare tijd geëist door verzekeraars?), met smartphones en tablets wordt vooral discutabele ellende vastgelegd… alles onder het mom van bewijsvoering. Misschien iets om standaard in te voeren bij keuringen, veilingen, wedstrijden? Jammer dat het kennelijk nodig is, maar het blijft nu het ene woord tegen het andere.

 • Tj

  Er is IEMAND die de waarheid kent. Zou mooi zijn als die persoon het ook zegt! Zodat deze hele vervelende kwestie eindelijk eens opgelost wordt. Heeft lang genoeg geduurd. Vraag me af wat er met het paard zelf gebeuren gaat…..

 • i

  Een paard is levende have en wat vandaag goed is, kan morgen helemaal fout zijn. Niks nieuws onder de zon. Het is ook niet voor niets dat klinische en röntgenologische keuringen moment opnamen zijn. Wat mij wel is opgevallen bij o.a. hengstenshows dat er dressuurhengsten getoond werden die gewoon kreupel waren, maar die werden met veel bombarie voorgesteld, dus de eerste paar rondjes waarbij er flink met de benen gezwaaid werd, viel het niet op, maar vooral bij het stappen was het goed zichtbaar en ook toen er even iets rustiger gedraafd werd. Niemand die er over viel. Alleen het spektakel blijft hangen. De keuring wereld bij het kwpn is een heel andere wereld dan de sportwereld. Bij de friezen loopt dat meer door elkaar dan bij het kwpn. Ook bij andere openbare evenementen heb ik gezien dat er paarden de hemel in geprezen werden, terwijl ze eigenlijk gewoon heel ongelukkig in elkaar zaten en nog ongelukkiger liepen. Dat viel weinig mensen op. Paardenmensen en mensen met paarden….. En als er dan iemand met aanzien staat die de paarden ophemelt, nemen ze aan dat het zo hoort.

 • kvee

  Dat klopt Mieke, dit viel ons ook op [het vreemde stappen] en heb het van meerdere mensen gehoord! Bovendien heb ik regelmatig paarden op stamboekkeuringen MET hanentred ster verklaard zien worden! Je kunt het dus aardig goed maskeren….

 • Gabi Bilgenroth

  Het internet is een groot goed, tot het tegen je gebruikt wordt.

 • Mathijs

  Stappen zal terug te zien zijn op kwpn.tv voor degene die tijd heeft

 • Helga Boudestein

  Ik ben een fan van de schrijfstijl van Dirk Willem Rosie, maar inhoudelijk haak ik dit keer toch af. Ik vind deze column kritiekloos en tegenstrijdig. In een sportwereld waar matchfixing aan de orde van de dag is, concludeert de columnist wel heel gemakkelijk dat bij de hengstenkeuring en de Select Sale geen onregelmatigheden zijn voorgekomen met betrekking tot de hengst Handsome O. Ik vraag me dan onmiddellijk af waarom geld alleen in andere sporten het slechtste in de mens naar boven zou kunnen brengen.
  Rosie roept ook heel stellig dat het desbetreffende paard op de hengstenkeuring goed liep en dat iedereen dat heeft kunnen zien. Uit de reacties op de column blijkt al dat die tweede bewering niet klopt. Waarom die geluiden niet eerder zijn gehoord? Misschien zijn mensen voorzichtig om in een wereldje, waar veel mensen elkaar kennen en soms ook zakelijke belangen hebben, een negatief geluid te laten horen.
  Wat me verder opvalt is dat de columnist de transparantie van internet een groot goed vindt. Maar o wee als er via sociale media beweringen worden gedaan waarin hij zich niet kan vinden. Dan betitelt Rosie dit als kletskoek. Even verderop staat dat getuigen hebben verklaard dat de hengst in Denemarken ten val is gekomen. Ook kletskoek?
  Nee, de enige juiste zin staat vrijwel onderaan de column: de conclusie moet de rechter trekken. Daar zou ik nog aan toe willen voegen: en niemand anders!

 • Debby

  Beste DWR, misschien moet jíj eens de daadwerkelijke verklaring van Van Schaik lezen voordat jij kletskoek gaat verkopen. Daar naast komt er uit jouw stuk waarom zij dat kletskoek zou lullen. Wat meer objectiviteit in jouw artikelen zouden menig lezer waarderen, in plaats van je persoonlijke minachting via dit platform naar iemand te uiten. Onprofessioneel en draagt niets bij aan de discussie.

 • Albertine Nannings

  Beste Debby, Dank voor je bijdrage aan deze discussie. Bij deze kan ik je vertellen dat De Paardenkrant-Horses als enige afgevaardigde van de media aanwezig was bij de zitting afgelopen maandag en dat de volledige verklaring van mevrouw Van Schaik bij de redactie van De Paardenkrant-Horses bekend is en dat Dirk Willem Rosie de volledige verklaring volledig heeft gelezen.

 • Jehannes Andela

  Ja nu gaat het over een bekend paard van € 300.000,-, maar zodra je aan een paard aan een particulier verkoopt, moet je ook je hart maar beethouden dat alles goed gaat en dat het paard niet binnen een jaar weer op je stoep staat.

 • Jannepauli

  Over kletskoek gesproken…. wat zou het toch mooi zijn als de bakker niet zijn eigen koekjes keurde en maar bleef roepen dat er ‘echt geen zout in de koekjes zit’.. van een columnist zou je toch op z’n minst mogen verwachten dat hij niet voor eigen coterie preekt en voor zoete koek slikt wat de KNHS|KSS en andere paardenclubs uitdelen.
  Ook in een kruimel kun je je verslikken!

 • Jannepauli

  KNHS|KSS moet uiteraard zijn: KWPN| KSS ..

 • Mieke

  Ik ken die hele Handsome O niet en geen van de mensen die betrokken zijn in deze soap. Ik heb dus geen idee wie er gelijk heeft. Laat de rechter dat maar bekijken. Maar als buitenstaander wil ik toch even zeggen: getverdemme, wat een akelig, vooringenomen column is dit zeg! Dit is toch niets meer een potje ordinair moddergooien? Hoort dit op een site als horses? Is dit nou hippische journalistiek? Triest…

 • Kooy Daniel

  Ja hoor daar zijn ze weer de EXPERTS en de mensen die paarden kunnen bekijken en beoordelen ! Ik bedoel niet de mensen die in de baan staan bij keuringen en dergelijke maar die EPERTS die zelfs vie een Iphone kunnen bekijken wat de gebreken zijn! Ja bestaan er eigenlijk Iphones met een beeldscherm van 2,4 mtr. Wat zijn we toch een kenners , als we er niets mee te maken hebben . Ja ik ken ze , die “kenners ” mijn merrie had kampioen moeten worden , krijg ik notabene maar een derde premie . Die inspecteurs weten niet eens wat een goed paard is . Het is een waarheid als een paard ” de beste staat thuis op stal”

 • Stijn

  Zojuist heb ik op kwpn.tv eerste en tweede bezichtiging en de kampioenskeuring bekeken.
  de stap is vaak wat gespannen, maar het is duidelijk geen hanetred. Langste stuk stap te zien in de kampioenskeuring minuut 23 voor de liefhebber.
  Wat ik ook opvallend vind is dat de nieuwe eigenaresse nog tevreden berichten heef gestuurd naar de verkoper nadat deze was afgeleverd, er was toen dus niks geks aan te zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.