Ga naar hoofdinhoud

In beeld: KWPN verrichtingstoppers dressuur 2012 t/m 2014

Charlotte Fry met Everdale. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Vorige week keek Horses.nl al terug naar hoe het de verrichtingtoppers van 2009 tot en met 2011 is vergaan met hun carrière. Er wordt toen onder andere aandacht besteed aan Bordeaux, Charmeur en Desperado. In deel twee komen de carrières van de verrichtingstoppers van 2012 tot en met 2014 aan bod.

In het voorjaarsonderzoek van 2012 waren Everdale en Eye Catcher erg aan elkaar gewaagd. Everdale werd tot verrichtingskampioen verkozen met 87 punten. De tienjarige hengst loopt inmiddels succesvol U25 onder Charlotte Fry met scores richting de 80%. Ook in de fokkerij was de hengst flink aan de weg aan het timmeren met 619 geregistreerde nakomelingen op Horsetelex. Hiervan zijn tien zonen goedgekeurd, waarvan bij het KWPN o.a. Inverness, Inclusive en Inspire.  Echter door de constatering van het WFFS-gen is de hengst minder in trek geraakt.

De onlangs naar de Finse Emma Kanerva verkochte Eye Catcher slaagde met 86 punten, de te vroeg overleden Estoril met 80 punten en de naar Rusland verkochte Etoile met 78 punten.

Bekijk hier een impressiefilmpje van het onderzoek.

Charlotte Fry met Everdale. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Najaarsonderzoek 2012

In het Najaarsonderzoek 2012 werden slechts drie hengsten  goedgekeurd voor het dekdienst. Enzo Ferrari werd met 82 punten gehuldigd als verrichtingskampioen. De hengst werd datzelfde jaar nog verkocht aan  Toni en Marina Meggle uit het Duitse Wasserberg-Reitmehring. De hengst werd bij diverse Duitse stamboeken goedgekeurd, maar heeft slechts veertig nakomelingen op Horsetelex waaronder de bij het KWPN-goedgekeurde Jerenzo Texel, de bij het DWB en Hannover goedgekeurde Katrinelund Ferrari en de goedgekeurde Be/sies-hengst Just Jet SSH. In de sport is het tot op heden eveneens stil omtrent de hengst.

Verder werd El Capone goedgekeurd met 80 punten. Ironisch genoeg liep de tot nu toe best presterende hengst Expression naar slecht 77,5 punten. Onder Diederik van Silhout loopt de Vivaldi-zoon op Internationaal niveau mee in de Grand Prix.

Kijk hier naar het eindbeoordelingsfilmpje van het KWPN.

36 Enzo Ferrari Texel (Painted Black x Krack C)
Foto Jacquelien van Tartwijk
Foto Melanie Brevink

Voorjaarsonderzoek 2013

In 2013 lijkt het KWPN langzaam een andere weg zijn ingeslagen met ruimschoots meer hengsten die het verrichtingsonderzoek met goed gevolg aflegden. Zo werden er in het voorjaar van 2013 zes hengsten goedgekeurd. Opnieuw een verrichtingstopper voor Van Olst ditmaal met Fairytale. De hengst slaagde met 86 punten voor de test. In 2015 werd besloten de sportcarrière van de hengst voorrang te geven en de hengst te castreren. Tot op heden is het stil omtrent de sportcarrière van de hengst.

Met één punt minder slaagde de inmiddels Lichte Tour hengst Ferdinand, die momenteel bezig is een sportcarrière op te bouwen onder Diederik van Silfhout. Ook Ferdeaux loopt momenteel onder Hans Peter Minderhoud op Lichte Tour-niveau. Deze hengst, die destijds slaagde met 84 punten, lijkt momenteel zowel op fokkerij- als op sportgebied de meest succesvolle zijn van dit onderzoek. Tevens slaagden Five Star (81,5), Foundation (79) en Foreign Affair (75) voor de test.

Najaarsonderzoek 2013

De kampioen van de hengstenkeuring, Franklin, maakte de verwachtingen waar in het verrichtingsonderzoek. De zoon van Ampère slaagde met 86,5 punten. De hengst liep in 2014/2015 de KWPN Hengstencompetitie klasse L onder Severo Jurado Lopez, die winnend werd afgesloten en bleef daarna ook uiterst succesvol in jonge paarden-rubrieken. Franklin werd in november 2017 aangeschaft door een groep buitenlandse investeerders, maar staat tot op de dag van vandaag nog bij Helgstrand op stal. De hengst dekt op jaarbasis vierhonderd merries en zag vorig jaar twee veulens voor meer dan 100.000 euro worden afgeslagen op de Nordic International Sales. Van Franklin zijn meerdere zonen goedgekeurd, waaronder Kadans (mv. Jazz) en Kaliber (mv. Rubin Royal).

De inmiddels geruinde en voor 170.000 euro naar Amerika verkochte Zware Tour-paard For Gribaldi werd reserve-kampioen met 85 punten. 83,5 punten waren voor Fellini, die onder eigenaresse Leida Collins-Strijk succesvol in Amerika loopt. Tevens slaagden Feel Good (83), Firestone (82,5) en Fashion Hill (77).

Severo Jurado Lopez. Foto: Melanie Brevink

Voorjaarsonderzoek 2014

De hengstenkeuringscommissie was in het voorjaar wel erg vrijgevig met de maar liefst veertien goedgekeurde hengsten. Opnieuw een kampioen uit de stallen van Van Olst. Giovanni werd samen met Glock’s Toto jr. Beide hengsten kregen 86 punten toebedeeld.

Toto Jr. is een populaire fokhengst met 448 nakomelingen op Horsetelex, waarvan inmiddels acht goedgekeurde zonen. Drie daarvan zijn eveneens in het bezit van Glock (Kardam’s Whisper, Taminiau en King Karim). Op de KWPN Hengstenshow liet Toto jr. zien samen met zijn  halfbroers Governor (verrichtingskampioen najaar) en Total US hard op weg te zijn naar het hoogste niveau.

Ook Giovanni maakt zijn verwachtingen waar in de sport, maar heeft slechts 42 geregistreerde nakomelingen op Horsetelex. Hij loopt momenteel succesvol in de Lichte Tour onder Franka Loos. Net als zijn stalgenoot George Clooney, die in hetzelfde verrichtingsonderzoek slaagde met 80 punten. Dit onderzoek was een waar hoogtepunt voor Gert-Jan van Olst. Glamourdale slaagde als reserve-kampioen met 85,5 punten. Vorig jaar werd deze hengst onder Charlotte Fry Wereldkampioen in Ermelo bij de jonge paarden.

Eveneens goedgekeurd

  • Galaxie 85 punten (staat in Frankrijk)
  • Ferguson 85 punten (sinds kort onder Bart Veeze)
  • Geniaal 82 punten (Lichte Tour onder Dinja van Liere)
  • Gotcha-Utopia 80 punten (naar Duitsland verkocht)
  • Gin Tonic 79 punten (geruind)
  • Glock’s Gironn 78,5 punten (na de Hengstencompetitie is er stilte)
  • Galandro 78 punten (geruind)
  • Grenoble 77,5 punten (verkocht naar Oostenrijk)
  • Golden Gate 77,5 punten (sinds verrichtingsonderzoek is er stilte)
  • Ghandi 77 punten (Lichte Tour onder Kirsten Brouwer

Glock’s Toto jr (v. Totilas) en Hans Peter Minderhoud – Foto: Melanie Brevink-Van Dijk
Giovanni (Chippendale x Scandic)
Franka Loos met Equilences Giovanni (v. Chippendale) – Foto: Jessica Pijlman

Najaarsonderzoek 2014

In het najaarsonderzoek slaagden één oudere hengst, Capri Sonne met 86 punten, en zes driejarigen hengsten. Hierbij was opnieuw een Totilas-zoon de beste. Governor, die momenteel zees succesvol Lichte Tour loopt onder Adelinde Cornelissen, behaalde 85,5 punten. Ook als fokhengst doet de hengst goede zaken met inmiddels tien goedgekeurde zonen, waaronder bij het KWPN Kayne en Koning. Vorig jaar had Governor tevens de kampioen van de hengstenkeuring in Kremlin MD.

Eén punt minder was er voor Guardian S, die sterk mee liep in de hengstencompetitie. De positief op het WFFS-gen geteste hengst is inmiddels voor de helft verkocht aan Anky van Grunsven.

Tevens slaagden:

Foto: Melanie Brevink
Adelinde Cornelissen met Governor. Foto: www.madebyjessy.com

Lees ook:

In beeld: KWPN verrichtingstoppers dressuur 2009 t/m 2011

Bron: Horses.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook