Ga naar hoofdinhoud

In beeld: KWPN verrichtingstoppers dressuur 2009 t/m 2011

Emmelie Scholtens met Desperado. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Deze week zijn hebben elf dressuurhengsten een stal in Ermelo betrokken voor het KWPN verrichtingsonderzoek. Deze hengsten staan aan het begin van hun fokkerij- en sportcarrière. Hoe is het de verrichtingstoppers van de afgelopen tien jaar vergaan met hun carrière? Kijk mee naar de eerste serie van de verrichtingstoppers van 2009 tot en met 2011.

In het voorjaar van 2009 slaagden slechts drie hengsten voor de test. Bristol (v. Jazz) werd de verrichtingstopper van dit onderzoek bij de dressuurhengsten met 80,5 punt. De hengst liep succesvol Lichte Tour onder Kirsten Beckers. De Jazz-zoon werd eind 2017 verkocht aan Laura van de Moortel daarna bleef het stil rond de hengst. De hengst heeft slechts drie nakomelingen geregistreerd op Horsetelex.

De andere hengsten Bodyguard (v. Gribaldi) en Briljant (v. Uphill) slaagden beide met 79 punten. Bodyguard Moorland maakte deze week zijn Grand Prix-debuut in Engeland met bijna 65%. Briljant liep net als Bristol ook op Lichte Tour-niveau, maar dan onder Femke Beljon.

Ook één oudere hengst liep mee in het onderzoek. Aqiedo slaagde met 80 punten en loopt nu internationaal Grand Prix onder Adelinde Cornelissen.

Broere Bristol onder Kirsten Beckers. Foto Melanie Brevink

Najaarsonderzoek 2009

In het najaarsonderzoek van 2009 deed de kampioen van de Hengstenkeuring, Bordeaux, mee. De zoon van United maakte de verwachtingen van de hengstenkeuringscommissie waar en werd met 83 punten dan ook verkozen tot verrichtingskampioen. De hengst liep International Zware Tour onder Eva Möller en Isabel Freese. Eind 2018 is de hengst terug gekomen op Nederlandse bodem. Onlangs werd hengst voorgesteld onder de Japanse amazone Akene Kuroki bij Joop van Uytert. De leerlinge van Academy Bartels is af en toe in Nederland om de hengst te trainen. Wanneer Kuroki in Japan is dan traint Tineke Bartels de hengst. “Ik ben natuurlijk niet meer de jongste, maar als je hier op gaat zitten, denk je dat je het nog keigoed kan!”, prijst Bartels de hengst.

Bordeaux heeft inmiddels 491 nakomelingen op Horsetelex geregistreerd. De hengst heeft inmiddels 26 goedgekeurde zonen bij diverse stamboeken. Ondanks hun jonge leeftijd van pas acht jaar lopen zijn nakomelingen Bluetooth (mv. Riccione) en Bohemian (mv. Samarant) op Grand Prix-niveau.

Naast Bordeaux slaagden Bojengel (81 punten) en Breezer (78,5 punten) voor deze najaarstest.

Bordeaux
Tineke Bartels en Akane Kuroki op Bordeaux tijdens de Fokkerijdag bij Van Uytert. Foto Paardenkrant/Melanie Brevink-van Dijk

Voorjaarsonderzoek 2010

Charmeur, de nummer drie van de kampioensring op de hengstenkeuring, liep direct in het voorjaar het verrichtingsonderzoek. Met 86,5 punten bleek de Florencio-zoon een klasse apart. In de sport loopt de hengst onder Madeleine Witte-Vrees op Internationaal Grand Prix-niveau. De hengst in populair bij de fokkers en heeft inmiddels 1028 nakomelingen op Horsetelex. Hiervan zijn elf zonen goedgekeurd bij diverse stamboeken. Zijn nakomelingen beginnen in de voetsporen van Charmeur te treden. Zijn nakomelingen Genua TC en Golden Rita lopen op Lichte Tour-niveau. Bekijk hier de ontwikkeling van Charmeur.

Met Charmeur slaagden ook Carlton Hill (82 punten), Chippendale (77,5 punten) en met beide 76 punten slaagden ook Cadans M en Charming Mood.

Charmeur (Florencio x Jazz) – Foto: Paardenkrant-Horses.nl

 

Madeleine Witte-Vrees met Charmeur. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Najaarsonderzoek 2010

Het najaarsonderzoek van 2010 kenmerkte zich door een speciale familieaangelegenheid. Zowel Bretton Woods (v. Johnson) als zijn één jaar jongere halfbroer Chagall D&R (v. Jazz) liepen mee in het onderzoek. Bretton Woods slaagde met 84,5 punten en Chagall D&R met 80 punten. Bretton Woods liep internationaal Lichte Tour onder Matthias Alexander Rath en zijn jongere halfbroer internationaal Grand Prix onder Patrick van der Meer.

Bij de driejarige paarden was de verrichtingstopper met 82,5 punten Cupido (v. Daddy Cool). De hengst loopt succesvol Lichte Tour onder Carlijn Huberts. De hengst heeft 86 nakomelingen op Horsetelex.

Ook slaagde bij dit onderzoek Cironn L, beter bekend onder de naam Cachet L, met 81,5 punten.

Carlijn Huberts met Cupido. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Voorjaarsonderzoek 2011

Het voorjaarsonderzoek van 2011 kende een sterke delegatie. Met 83,5 punten slaagde de uiteindelijke verrichtingstopper Don Tango B (v. Contango). De hengst loopt momenteel ZZ-Zwaar onder Maud de Bruijn. De hengst heeft 177 nakomelingen op Horsetelex geregistreerd.

Met slecht één punt minder slaagde Dorado (v. Krack C) voor de test. Hij doorliep daarna een succesvolle carrière tot en met de Lichte Tour onder Emmelie Scholtens. Eind 2016 nam Anna Zibrandtsen de teugels over. Sindsdien is het stil gebleven om de hengst.

Onderspit naar Grand Prix-niveau

Diego slaagde eveneens voor het onderzoek met 79,5 punten. Twee weken geleden debuteerde de Negro-zoon onder Anne van Olst in de Grand Prix met ruim 65%. Eén punt minder was in het verrichtingsonderzoek voor Dream Boy, die onlangs tiende werd in de Wereldbekerfinale in Gothenburg met Hans Peter Minderhoud.

Maud de Bruin met Don-Tango B (Contango x Jazz). Foto: Jacquelien van Tartwijk

Najaarsonderzoek 2011

In het najaar van 2011 slaagden maar liefst vijf hengsten. Met een record van 89 punten slaagde Desperado voor dit onderzoek. De hengst loopt inmiddels op internationaal Grand Prix-niveau onder Emmelie Scholtens. Ook als fokhengst doet de hengst goede zaken met 500 nakomelingen op Horsetelex. Daarvan zijn elf zonen goedgekeurd bij diverse stamboeken. Ibiza is één  van de bekendste nakomelingen.

Met 85,5 punten slaagde de te vroeg overleden Davino V.O.D.. Daarnaast slaagde ook Dark President (81 punten), Davinci (79 punten) en Dark Pleasure (78 punten).

Emmelie Scholtens met Desperado. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Bron: Horses.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.