De WBFSH-ranking voor dressuurverervers wordt regelrecht gedomineerd door KWPN-hengsten met acht KWPN-hengsten in de top-10. In de springrichting is daar absoluut geen sprake van, maar toch is waar te nemen dat het bloed van Nimmerdor (voornamelijk via Heartbreaker) steeds meer voorkomt in de top. Vijf van de tien hengsten in de top-10 voert Nimmerdor-bloed.
Daar waar springpaardenfokkers ondertussen zweren bij bewezen bloed (en jonge hengsten maar moeilijk aan de bak komen), is dat in de dressuur een ander verhaal. Van de acht KWPN-hengsten in de top-10 van de WBFSH-ranking zijn er nog vier vers beschikbaar en de vier anderen via diepvriessperma.
Slechts één van die acht hengsten (die vorig jaar ook al allemaal in de top-10 stonden en in 2022 in de top-15) zette in 2024 meer dan tien KWPN-nakomelingen op de wereld (Bordeaux: 13) en waarschijnlijk heeft Joop van Uytert moeten lullen als Brugman om aan dat aantal te komen.
Lees alles over de nieuwe WBFSH-rankings in De Paardenkrant van deze week.
Exclusief voor abonnees: Lees de krant online
Geen abonnee? Sluit direct een abonnement af
Bestel dit nummer nu in print of digitaal in de webshop
Ik denk dat de hoogte van het dekgeld ook meespeelt. Dekgeld vanaf 1750 euro tot over de 2000 euro, is vooral met de huidige veulen prijzen, te hoog.
Van Johnson, Vivaldi, Jazz en Totilas zijn al zoveel nakomelingen, je moet ook rekening houden met de bloedspreiding, dus dat vind ik niet zo raar. Bordeaux verdient meer, geeft hele fijne paarden maar ook daar loop je alweer tegen Krack en Gribaldi aan die veelvuldig in de pedigree van dressuurpaarden te vinden zijn.
Op zich eens met MJ Kochx echter bij de jonge hengsten komen al deze bloedlijnen ook terug. Dan zou ik toch liever kiezen voor een bewezen hengst dan een jonge modehengst waar ook iedereen achter aan loopt.
@NielsMats – Ik ben ook geen voorstander van ‘modehengsten’ maar als er in de jongere generatie al meer bloedspreiding zit en je weet wat er in je eigen stammetje zit, zou ik als het kan wel kiezen voor een wat jongere hengst (niet per se een 3-4 jarige) dan een ‘gouwe-ouwe’. Het blijft een kwestie van weten wat je hebt, waar je verbetering wilt zien of wat je wilt consolideren.