Ga naar hoofdinhoud

Numero Uno-dochter Insanity Allegro naar 83,5 punten in EPTM-examen

Foto Lonneke Ruesink

Donderdag namen 22 springmerries deel aan het eindexamen van de EPTM-test in Ermelo. Alle deelnemende merries kregen 75 punten of meer en zes daarvan bereikten zelfs de magische 80 punten-grens. De Numero Uno-dochter Insanity Allegro behaalde de hoogste punten, 83,5. Zij voerde op de aansluitende CK eveneens de goed vier- t/m zevenjarige merries aan en kreeg het elite-predicaat. 

Eigenaresse C.L. Vrolijk-Huyzer fokte de EPTM-topper uit P.Corofina Texel (v. Corofino). “Een merrie met een heel goede galoppade, met veel afdruk en lichtvoetigheid. Bij het springen heeft ze veel atletisch vermogen en een goede instelling, daarbij laat ze zich goed bewerken. In de twee weken dat ze hier was, heeft ze veel progressie gemaakt”, aldus jurylid Henk Dirksen.

Heel snelle reflexen

De vierjarige Jilandra (Glasgow van het Merelsnest x Nimmerdor) van fokker en geregistreerde Mts. J.J. en D.P. Reitsma, werd als tweede geplaatst op de CK. De merrie voltooide de EPTM met 82,5 punten. “Een merrie met werkelijk een fantastische instelling en heel snelle reflexen. Een atletisch paard met veel lichaamsgebruik.”

Macht in de galop

Bij de driejarigen verzamelde Kambola (F-One USA x Triomphe, fokker H.H. Achterberg) van eigenaresse Evelien Petersen-van der Drift de hoogste punten (83) en werd eveneens elite verklaard. “Een merrie met heel veel ruimte en macht in de galop. Voor zo’n groot paard laat ze al heel veel kracht zien.” Ze kreeg een 8,5 voor de galop, reflexen, het vermogen en de aanleg.

Lichtvoetige manier van bewegen

Kerusa (Connect x Oklund) van fokker en geregistreerde G.A.J. Koeman kwam uit op 82 punten. “Zij heeft een opvallend lichtvoetige manier van bewegen en spring met snelle reflexen. Een atletisch paard met veel ‘go’, die altijd fris is en voorzichtig lijkt te zijn.”

Constante verrichting

Keep in Mind JB (Berlin x Heartbreaker) van fokker en geregistreerde J.M. Breukink scoorde ook goed met 81 punten. “Een ongecompliceerd paard met een goede galop en een heel goede instelling”, licht Dirksen toe. “Tijdens haar constante verrichting liet ze zien over veel vermogen te beschikken.”

Atletisch paard

Twee merries kwamen uit op precies 80 punten. Eén van hen is Key Lottie (Zirocco Blue VDL x Fuego du Prelet) van fokker en geregistreerde A.A.F.M. Weernink. “Een atletisch paard die veel ontwikkeling heeft doorgemaakt in de tweede helft van het onderzoek. Ze heeft veel kracht, springt mooi terug van de paal en galoppeert functioneel.”

Arezzo VDL-dochter

De laatste merrie die op 80 punten uitkwam is de driejarige Kisxanne (Arezzo VDL x Ahorn) van Mts. J.J. en D.P Reitsma. Zij kreeg 80 punten voor haar langgelijnde, sterke model en sprong naar 79 punten in de test.

Uitslag.

Bron: KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook