Ga naar hoofdinhoud

Column Dirk Willem Rosie: Brexit-tuigers

In mijn grootste nachtmerrie werk ik voor de KNHS. En moet ik de communicatieve en strategische blunders van (soms al lang weer verdwenen) bestuursleden rechtbreien. Moet ik schipperen tussen breedte- en topsport en moet ik aan steeds weer verschillende minderheidsgroepjes uitleggen dat hun wereldje misschien wel héél belangrijk is, maar dat er toch echt nog een stuk of tig andere héél belangrijke werelden zijn. En dat er zoiets is als algemeen belang, sterk onderschat door heetgebakerde paardenmensen.

Twaalf jaar KWPN zijn me niet in de koude kleren gaan zitten, maar de KNHS is nog vele malen erger. Daar kan je het echt nooit goed doen. Nergens zoveel guerillastrijders, zoveel haat op sociale media, open brieven aan de Ledenraad, uit elke spuit komt modder.

Onderzoek naar welzijnsgevolgen

In mijn laatste nachtmerrie moest ik de tuigpaardjongens binnenboord zien te houden. Ik voelde me een afgevaardigde van de EU die met een stel Brexiteers moet onderhandelen. Het was natuurlijk niet handig dat een vorig KNHS-bestuur in zee was gegaan met een onderzoek naar de welzijnsgevolgen van hulpmiddelen. Als je de bloedwaarden onderzoekt van een pony die zich al jaren op drie vierkante meter staat te vervelen, vind je waarschijnlijk geen bewijs van in gevaar gebracht dierenwelzijn.

Antipathie

Heel vervelend was ook dat het huidige bestuur zich een tweede, zeer eerbiedwaardige, onderzoekscommissie had laten aanleunen. Maar op voorhand al de antipathie wekte door alleen akkoord te gaan met de conclusie van de onderzoekscommissie dat de hulpmiddelen moeten worden afgeschaft. Als je dat vindt, moet je als bestuur geen tijd van anderen verkwisten, maar helemaal zelf voor je standpunt opkomen.

Veel te lang gedoogde opzet

Maar goed, ik moest dus die Brexit-tuigers uitleggen dat de discussie rond de hulpmiddelen niet zozeer gaat over dierenwelzijn, maar primair om de eerlijkheid en puurheid van de sport. Lawaai – als dat al een probleem is – bestrijd je niet met proppen die het orenspel bederven, maar door de muziek zachter te zetten. Je wilt paarden – ook tuigers, Hackney’s en Friezen – in hun natuurlijke hoedanigheid beoordelen, dus wég met die al veel te lang gedoogde opzet.

‘Geen rapportages’

Nou ja, dat lukte natuurlijk van geen kanten. ‘Er waren geen rapportages van misstanden, geen dierenrechtenactivisten die aan de bel trokken’, aldus de tegenstanders van het vrije orenspel en de ongedwongen houding.

Ga!

In mijn nachtmerrie verloor ik de professionaliteit die altijd van KNHS-mensen wordt verwacht en ik zei: ga dan! Ga, als je denkt dat je het je kunt permitteren. Blijf met je 0,3 procent van het KNHS-bestand vooral niet daar waar je niet wilt zijn. De KNHS kan navelstaarders missen als kiespijn.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

[email protected]

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

6 reacties op “Column Dirk Willem Rosie: Brexit-tuigers

 • Johan Wilmink

  Ik schets u het profiel van bestuurders en hun achterban die vóór de hulpmiddelen zijn:
  ,,Als je oogkleppen op hebt zie je niet wat er links en rechts van je gebeurt. Als de opzet zo strak zit dat je alleen maar naar de lucht kunt staren zie je van de wereld niets. Zelfs het geritsel van een plastic zak aan een zweep hoor je niet want je hebt oordoppen in.”
  Volg het advies van Rosie……….GA!

 • Marcel Dufour

  Nooit meer door karretjes stukgereden pistes.
  Klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

  Zoals Rosie zegt, Ga dan!

 • Ais reactie van de Hr.Wilmink,ik dacht dat U een aantal jaren voorzitter was van de aangespannen hackney s waarom toen niet dit onderwerp aan gekaart?U zou Uadviseren naar de hackney hengsten kunnen verwijzen waar de hackney s met en zonder opzet worden gepresenteerd dan kan U de verschillen zien en ook zien dat het duidelijk een hulpmiddel is wat dan goed te zien is in het orenspel die dan attent reageren,als dit hulpmiddel last zou veroorzaken zou men dit onmiddellijk in het orenspel terug kunnen zien

 • Theo v straaten

  Ik wens de v.t.n. veel wijsheid in de overweging de k.n.h.s te verlaten.Mijninziens een wijs besluit die al eerder genomen had moeten worden.Wij zijn met sport bezig die wel met reglementen moet worden gedaan,maar om deze met veel regels en eisen onmogelijk te maken is een slechte zaak

 • Bruno Reitsma

  Ik zal niet oordelen of veroordelen en mij niet mengen in de discussie. Maar het gaat mij allemaal wel aan het hart. Dit komt onze mooie sport niet ten goede. Waar blijft de persoon die een tafel doormidden durft te slaan om ervoor te zorgen dat het een “WIJ” sport blijft?

 • Jan

  Het steekspel van de echte Brexit is in alle openbaarheid te volgen.
  Zowel KNHS als rijdersverenigingen hullen zich in stilzwijgen.

  Is dit stilte voor de storm; de afscheiding gaat gebeuren of (erger nog) KNHS slikt alles en geeft de sport uit handen aan Noord Koreanen die 1 belang hebben: dat van hunzelf!
  Het wordt tijd voor journalistiek onderzoek en een Column!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook