Ga naar hoofdinhoud

Efteling-show Raveleijn stilgelegd vanwege protesten

Foto: Still Youtube.com
De paardenshow in de Efteling is zondagmiddag stilgelegd omdat dierenactivisten de show wilden verstoren vanwege het gebruik van paarden. De activisten klommen tijdens de voorstelling over de hekken en sprongen de arena in. Dat deden ze op het moment dat de paarden met de vuurdekens voorbijkwamen.

De actievoerders hadden spandoeken bij zich en riepen leuzen, aldus een woordvoerster. Ze zijn aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. De kinderen die op de tribune zaten reageerden geschrokken en huilden, zeggen ooggetuigen. Via de omroepinstallatie kregen bezoekers te horen dat de show werd stopgezet, alle bezoekers moesten de tribunes verlaten.

PvdD

Eerder deze week kwam de paardenshow in de Efteling in opspraak toen Leonie Gerritsen van de Partij voor de Dieren over de show twitterde. Ze vond het een schande dat de Efteling paarden gebruikt als entertainment en ze laat rondrennen met een brandende deken. Gerritsen maakte er melding van bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Voldoet aan regels

Uit een inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat de paardenshow aan alle regels voldoet. Raveleijn mag dus opgevoerd worden.

,,We hebben de paarden voor, tijdens en na de show goed bekeken en niets onrechtmatigs gevonden.”

 

Bron: De Limburger

10 reacties op “Efteling-show Raveleijn stilgelegd vanwege protesten

 • Frans Berings

  Leonie Gerritsen van de Partij voor de Dieren heeft dus vóór haar beurt gesproken en had beter eerst informatie kunnen inwinnen bij de NVWA.
  Heeft zij zelf deze dierenactivisten hier naar toe gestuurd?
  De eerste gedachten die bij mij opkwamen bij het lezen van dit bericht waren bij Pim Fortuyn , van het leven beroofd door de dierenactivist Folkert van de Graaf.

 • powter

  dieren welzijn ok , goed dat er op gelet word maar je kan ook overdrijven

  orde verstoring tijdens zo een show is dus niet ok

 • mr. H. Cohen

  mijn e mail adres maG wel GEPUBLICEERD WORDEN

  De actievoerders zijn helden. Ze moeten gratis advocaten krijgen.
  Het is en blijft wel dierenmishandeling. Paarden zijn vluchtdieren. Welke idioot gaat dan een brandende deken op zijn rug doen. Paarden hebben van nature angst voor vuur. Bovendien de effecten, licht en knallen is mishandeling van het dier. Paarden moeten niet in shows gebruikt worden.
  Partij voor de dieren heeft gelijk en ik als PVV – kandidaat statenlid ben het eens met de partij voor de dieren. Dion Graus zal u graag ook steunen.

  mr. H. Cohen – Alkmaar

 • het gaat niet om dierenwelzijn, maar puur om geld. En schuldig aan dit drama zijn ook de mensen die naar dit verwerpelijke optreden komen kijken. Kinderen houd je ver weg van dierenleed en leer je dieren te respecteren en lief te hebben. Over de NVWA is geschreven dat ze het niet zo nauw nemen met dierenleed. Er moeten in Nederland wetten komen die zulke zaken verbieden, maar dan hebben we wel eerst een ander kabinet nodig. Een kabinet die respect heeft voor mens en dier en dan moet daar zeker geen VVD, D66, PvdA of een christelijke partij inzitten want die hebben niets met dieren. Ja om over de ruggen van de dieren veel geld te verdienen.

 • Frans Berings

  mr. H. Cohen,
  Paarden zijn vluchtdieren en van nature bang voor vuur, daar heeft u gelijk in, maar goede trainers kunnen paarden ook heel veel leren. Voordat u deze show veroordeeld moet u toch eerst eens gaan kijken naar de show en zelf beoordelen of het betreffende paard op de vlucht is voor het vuur, of dat het zijn werk begrijpt en zich niet druk maakt!

 • pp

  oké ze hadden niet zo er overheen moeten springen maar ze hebben heel zeker een punt het zijn VLUCHTDIER en paarden zijn heel bang voor vuur en daarbij staken de paarden ook redelijk vaak de donker bruin ruin
  en je ruikt de stallen tot in de arena

 • Jules Vismale

  Deze linkse “dierenliefhebbers” daar in de Efteling zijn bijna van hetzelfde kaliber dat het liefste “racistische” poppen in het park weg willen hebben, het plezier van duizenden bezoekers aldaar vergallen, zelf een afkeer lijken te hebben aan de Efteling en daar gewoon erop uit zijn om alleen herrie te schoppen!
  Geef hen gewoon een heel erg lang een toegangsverbod en dat zij hun entreegeld hierna ook niet meer terugkrijgen! Anders gaan die activisten zelf toch maar eens gewoon voor paard spelen maar dan met die paarden in Raveleijn op hun rug welteverstaan! Die lui hebben namelijk schijnbaar gewoon de pest aan plezier en vreugde in de Efteling en ze gunnen zo anderen die zich daar vermaken totaal niets!

 • mr. Hans Cohen

  Geachte heer Berings,

  de NVWA stelt dat het paard geen brandwonden had en dat daarom er geen sprake kan zijn van dierenleed. Ik denk dat deze argumentatie inde rechtszaak in de prullemand verdwijnt. De strafoplegging van de activisten is buiten proporties en ik adviseer om hier tegen in beroep te gaan. Voor doodslag krijg je minder!
  Ik denk dat eche goede paardendierenartsen/specialisten zoals in Emmeloord naar hun hoofd wijzen. als u hiermee aankomt. Van nature zijn het vluchtdieren en zijn ze bang van vuur. Maar deze autoriteit is zo en zo onderwerp van discussie. Het gaat allemaal om winst. Wat doen ze aan muishandeling van varkens, biggetjes die doodgeslagen worden, kreupelen koeien, varkens die het slachthuis in getrapt worden? Ik roep bij deze Dion Graus PVV en de heer Wassenberg PvdD op om samen Carola SDchouten de oren te wassen morgen in het vragenuurtje en op een debat aan te sturen.
  Ik schaam mij dat ik tot het mensenras behoor met deze misstanden om over Oost Europa en Azie maar te zwijgen.

 • Desiree

  De volgende stap is dat we niet meer mogen paardrijden in het kader van dierenwelzijn. Alles wat we met paarden doen, moet ze geleerd worden. Het rijden, mennen, verkeer, echt álles. En een leerproces gaat soms gepaard met wat stress omdat paarden alles wat nieuw is eng vinden. Als ze nooit meer stress mogen hebben, dan moeten we stoppen met de sport en alles wat we met paarden doen. Zou jammer zijn. Leven in de vrije natuur is een stuk stressvollers voor ze, en ook veel harder! Maar dat verliezen mensen nogal eens uit het oog.

 • Toon

  Ongelooflijk vind ik het dat een bedrijf als de Efteling zich verlaagd tot een dergelijke show. Natuurlijk is het dierenmishandeling, alleen de stress al.
  Wat is het nut? Zo’n show kun je ook zonder vuur opvoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.