Ga naar hoofdinhoud

PvdD levert felle kritiek op ‘paardenmishandeling’ Efteling

Video
Foto: Still Youtube.com
In een voorstelling van de Efteling zit een stunt waarin een paard door een arena galoppeert met een brandende deken op zijn rug. "Schande dat dit gebeurt", zegt Leonie Gerritsen van de Partij voor de Dieren die er melding van heeft gemaakt bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

“Het dekje van een paard in de hens steken en het door een arena laten galopperen. Voor entertainment. Schande dat dit gebeurt bij de Efteling”, twitterde Leonie Gerritsen, fractievertegenwoordiger van de Partij voor de Dieren. Gerritsen heeft het hierbij over de Efteling-show Raveleijn. “Een spectaculaire parkshow naar een verhaal van de Efteling en schrijver Paul van Loon”, volgens de website van de Efteling.

Angst en stress

Gerritsen laat in een volgende tweet weten dat ze inmiddels melding van deze ‘dierenmishandeling’ heeft gemaakt bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In de brief aan de NVWA vraagt ze zich af of ‘de dieren regelmatig worden gecontroleerd op verwondingen die ze ondanks het beschermende dekje kunnen oplopen’. “Maar zelfs als hierop wordt toegezien kan de hitte veel angst en stress voor de dieren opleveren. Dat lijkt me in strijd met de Wet Dieren”, schrijft ze.

Storm aan reacties

De tweet van Gerritsen is inmiddels veelvuldig gedeeld en heeft geleid tot een storm aan reacties op social media.

Welzijn prioriteit

De show Raveleijn met deze stunt loopt al sinds 2013, zegt woordvoerder van de Efteling Mariëtte Siezenga tegen Editie NL. “Voor ons staat het welzijn van onze mensen én dieren altijd bovenaan. Dat heeft altijd onze prioriteit. Alle dieren worden verzorgd volgens de geldende wet- en regelgeving. Ik kan je verzekeren: de paarden worden heel goed verzorgd en in de gaten gehouden.”

Contact NVWA

De show Raveleijn is in de winter niet te zien. Afgelopen weekend werd de eerste voorstelling van 2019 opgevoerd. Volgens Siezenga heeft de Efteling ‘goed contact met de NVWA’. “We hopen dat dit snel kan worden gesust.”

Video Efteling-show Raveleijn, vanaf 12:17 minuten paard met brandende deken

Bron: RTLNieuws

8 reacties op “PvdD levert felle kritiek op ‘paardenmishandeling’ Efteling

 • Frans Berings

  Prima publiciteitsstunt van Leonie Gerritsen fractievertegenwoordiger van de Partij voor de Dieren
  Maar kunt u mij uitleggen waarom uw partij niets ondernam en onzichtbaar was toen de paarden in de Oostvaardersplassen na maanden lijden de hongerdood stierven?
  Voor mij als dierenvriend onbegrijpelijk!

 • Marlon Grevers

  De PvdD draaft een beetje door.

 • Irene eijkelhof

  Dat vraag ik me ook af !

 • Jos

  Politie paarden mogen ook dan niet meer getraind worden die krijgen het echt zwaar te verduren, springen trouwens ook in training over een brandend opstakel wat een onzin weer

 • marijke

  Beste Jos, Er is naar mijn inzien wel een verschil tussen een training van een politiepaard of een paard inzetten om mensen te amuseren in een pretpark.
  Helaas moeten de politiepaarden wel getraind worden met vuur omdat er nog altijd van die figuren bestaan die brandende voorwerpen naar paarden gooien bij rellen!! En een paard met een brandend dekje laten rondrennen ter vermaak
  van mensen….Tja…dus de uitspraak ‘wat een onzin weer'” lijkt mij niet terecht.

 • Lin

  Onder welke steen hebben de dierenactivisten liggen slapen de laatste tijd? Deze stunt maakt al lang deel uit van de show dus doe niet alsof de Efteling iets nieuws heeft bedacht. Ik heb de show diverse malen gezien en toen, evenals in het filmpje, gallopeerde het paard rustig in een handgalop ,met de oortjes erop rond…..

 • Dieren moeten niet gebruikt worden voor dit soort evenementen. De Efteling zou zich dood moeten schamen. We zijn al jaren bezig om dat stierenvechten in Spanje en andere landen een halt toe te roepen, heeft niets met cultuur te maken, totale dierenmishandeling! Waar zijn mensen hier mee bezig? Hoe kan je hier je kinderen naar laten kijken. Wij gingen elk jaar met hele familie naar Efteling, geen denken meer aan na deze paardenmishandeling. Goed optreden van dierenactivisten.

 • Mary Verhoeven

  De Efteling moet hiermee stoppen, prima gedaan door dierenactivisten. Hoe halen mensen het in hun hoofd om met hun kind naar zo’n dierenmishandeling te kijken. We zijn hier toch niet zo stom als in Spanje met die stierenvechten? Efteling, mij niet meer gezien, tot nog toe met hele familie elk jaar, mij zie je daar niet meer. Ze moeten zich kapot schamen om aan dierenmishandeling mee te doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.